BASISZORG KAT

Bij Groepspraktijk Dierenartsen Barneveld kunt u terecht voor de eerstelijns basiszorg van uw kat.

Onze katvriendelijke praktijk beschikt over het Cat Friendly GOLD certificaat.
De kat is nog steeds één van de populairste huisdieren in Nederland. Bij een kat in huis nemen en hebben, komt veel kijken. Goede preventieve zorg, door regelmatig bij de dierenarts te komen, helpt in de toekomst problemen te voorkomen. Denk hierbij aan regelmatige gezondheidscontroles en vaccinaties.

Naast de hier onderstaande eerstelijns zorg, kunt u ook bij ons terecht voor verder onderzoek, zoals echografieën, röntgenfoto’s en orthopedisch onderzoek. Dit kan verder worden besproken bij de dierenarts op consult.

ONZE SERVICE

 • Aandacht voor u en uw huisdier
 • 24/7 bereikbaar voor spoed

 • Ruime diagnostische mogelijkheden

 • Ruime chirurgische mogelijkheden

 • Kat vriendelijke praktijk

 • Beste Baasje zorgprogramma
 • Mogelijkheid tot huisbezoek

MEER INFORMATIE

KATTEN

Een jong kitten in huis is natuurlijk ontzettend leuk, maar er komt ook veel bij kijken. We zetten graag voor u een aantal dingen op een rijtje.

Katvriendelijke praktijk: In Barneveld hebben wij een aparte vleugel die speciaal voor katten is ingericht. Er is een aparte wachtkamer voor katten en twee aparte kattenspreekkamers. Het is zo ingericht dat uw kat de aandacht en zorg krijgt die hij/zij verdient. Wij willen de stress voor u en uw kat(ten) zoveel mogelijk proberen te voorkomen door ruim de tijd te plannen, het gebruik van geruststellende kattenferomonen en het niet toestaan van honden in de kattenvleugel.
Wij zijn achter de schermen druk bezig om een certificaat binnen te halen om een erkende Cat Friendly Clinic Gold te worden, waarvan er nog niet veel in Nederland zijn. Dit programma is ontwikkeld door de International Cat Care (afdeling ISFM), een organisatie met als doel het welzijn en de gezondheid van katten wereldwijd te verbeteren.

Vaccineren
Kittens moeten op 9 en 12 weken worden gevaccineerd. Door de vaccinaties worden zij beschermd tegen kattenen niesziekte. Zo nu en dan zijn er uitbraken van kattenziekte. Niet-gevaccineerde katten lopen dan een groot risico. Ook katten die alleen binnen worden gehouden, moeten worden ingeënt tegen deze virusziektes. Deze virussen zijn erg resistent in de omgeving en kunt u makkelijk mee naar binnen nemen aan uw kleding of schoenen.
Als u met uw kat naar het buitenland wilt gaan moet uw kat ook nog tegen rabiës worden gevaccineerd.
Chippen
Chippen is voor katten in Nederland nog niet verplicht, maar wel enorm aan te raden. Gevonden katten kunnen dan makkelijk weer met hun baasje herenigd worden.
Ontwormen
Bijna alle kittens lopen in het nest (hoe schoon het ook is) een wormbesmetting via de melk van de moederpoes op. Het is daarom belangrijk om kittens regelmatig te ontwormen. Ons advies is om dit op 3, 5, 7, 9 en 12 weken leeftijd te doen. Daarna elke maand tot ze 6 maanden oud zijn. Komt uw kat buiten? Dan is het advies om ze minimaal 4keer per jaar te ontwormen. Blijft uw kat binnen, dan hoeft uw kat minder vaak ontwormd worden. Voor katten die meer risico lopen (denk aan uitstekende jagers), is vaker ontwormen soms nodig. Wij kunnen u hier gepast advies over geven.
Het is ook mogelijk om ontlasting langs te brengen, zodat we onder de microscoop kunnen bekijken of ontworming nodig is.
Andere parasieten
Naast wormen komen vlooien en teken ook veel voor. Met name als het buiten warmer wordt, zien we dat vlooien en teken actief worden. Maar besmetting kan het hele jaar door! Om een vlooienplaag in huis te voorkomen, raden wij u aan om preventief te behandelen. Er zijn verschillende producten op te markt die effectief zijn tegen zowel vlooien als teken. Wij helpen u graag met het maken van een juiste keuze.
Voeding
Een goede uitgebalanceerde voeding is enorm belangrijk voor een groeiend kitten. Gemiddeld krijgen kittens tot éénjarige leeftijd een speciale kittenvoeding. Groeiende dieren hebben een andere energiebehoefte dan een volwassen kat. Daarnaast moet de verhouding mineralen en zouten ook juist zijn. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van voeding. Over het algemeen hebben de A-merken een goede kwaliteit eiwitbron en een goede verhouding aan mineralen. Vaak hoeft u hier ook minder van te geven dan van een reguliere variant.
Onze praktijk heeft veel ervaring met de voedingslijnen van Hill’s. Voor kittens raden wij Vet Essentials aan, speciaal ontwikkeld voor en door dierenartsen om uw kitten een goede start te geven.

Socialiseren
De socialisatie fase is een ontzettend belangrijke periode van uw kitten. Alle indrukken die hij in deze tijd maakt, zalhij blijven onthouden. De eerste fase is tussen de 2 en 8 weken. Veel zal hij dus al geleerd hebben bij de fokker, dit kunt u thuis verder uitbreiden. Neem uw kat vaak in de hand, laat hem wennen aan de auto en aan het vervoersmandje. Het is aan te raden om uw kitten van jongs af aan al de Easypill te gaan geven in kleine stukjes als snoepjes, om te zorgen dat ze dit lekker gaan vinden, zodat op latere leeftijd eventuele medicatie makkelijker toe kan worden gediend. De easypill is een voedingssupplement voor katten. Het is een snoepje dat het toedienen van medicijnen(tabletten) aan de kat vergemakkelijkt. Easypill heeft zowel voor de kat een aantrekkelijke smaak, geur en samenstelling. Daarmee worden de vorm en smaak van de pil gemaskeerd.
Naar buiten
Als u van plan bent om uw kat naar buiten te laten, is het verstandig om dit pas te doen als uw kat gechipt is en gesteriliseerd/gecastreerd. Mocht uw kat niet meer terugkomen is hij/zij makkelijker terug te vinden. Het is verstandig om uw kat eerst aan een riempje aan de tuin/omgeving te laten wennen en later los te laten. Laat uw kat met honger de deur uit gaan, zo kunt u hem met het rammelen van het eten weer terug naar binnen lokken.
6 maanden check
Op de leeftijd van 6 maanden bieden wij u een (gratis) extra check aan bij de paraveterinair. Naast dat uw kitten uitgebreid zal worden nagekeken, bespreken we een aantal punten die belangrijk zijn rond deze leeftijd. Zoals het gedrag en de socialisatie, het wisselen van gebit, castratie/sterilisatie, de groei en het gewicht.

We hopen met deze tips u te helpen aan een goede start voor uw nieuwe huisdier!

Kittens moeten op 9 en 12 weken worden gevaccineerd. Door de vaccinaties worden zij beschermd tegen katten-en niesziekte. Daarna is een jaarlijkse vaccinatie nodig om de weerstand hoog genoeg te houden. In 2017 is er nog een uitbraak van kattenziekte in Nederland geweest waar veel niet gevaccineerde katten aan zijn overleden.
Niesziekte is een ziekte die in heel Nederland veel voorkomt en zeer besmettelijk is.
Ook katten die alleen binnen worden gehouden, moeten worden ingeënt tegen deze virusziektes. Deze virussen zijn erg resistent in de omgeving en kunt u makkelijk mee naar binnen nemen aan uw kleding of schoenen.

Als u met uw kat naar het buitenland wil gaan moet uw kat ook nog tegen rabiës worden gevaccineerd. Klik op de link voor de actuele invoereisen binnen de EU en buiten de EU.

Voor sommige pensions is een vaccinatie tegen Bordetella verplicht.

Vanaf 1 jaar leeftijd worden katten elke 3 jaar gevaccineerd tegen kattenziekte en jaarlijks tegen niesziekte. De rabiës vaccinatie is 3 jaar geldig.

De vaccinaties worden genoteerd in het paspoort of vaccinatieboekje, de dierenarts kiest de juiste vaccinatie aan de hand van het schema.

Bij de jaarlijkse vaccinatie hoort altijd een lichamelijke gezondheidscontrole door de dierenarts. Het is belangrijk dat uw kat gezond is verklaard voor de vaccinatie wordt toegediend.

Steriliseren

Een poes wordt rond 6 maanden leeftijd voor de eerste keer krols. Vaak hangt dit moment ook samen met het langer worden van de dagen. Als een poes krols is, is zij ook vruchtbaar. Katers zullen van ver komen op zoek naar een krolse poes, poezen zullen zelf ook naar buiten willen op zoek naar een kater. Het is dus heel belangrijk uw kat binnen te houden als zij krols is!

Wij adviseren de poes te laten steriliseren vanaf 6 maanden leeftijd.

Bij sterilisatie worden over het algemeen de eierstokken (ovaria) weggehaald. Dit noemen we ovariectomie. Indien de baarmoeder ook afwijkend is dan worden de eierstokken en baarmoeder samen weggehaald (ovariohysterectomie).

Voordelen van steriliseren

  • De kans op (kwaadaardige)melkkliertumoren wordt aanzienlijk verkleind. Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt het ontstaan van melkkliertumoren gestimuleerd. Dus hoe jonger de poes gesteriliseerd wordt, hoe kleiner de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd is.
  • Het voorkomen van baarmoederontsteking op latere leeftijd. Als een poes niet gesteriliseerd wordt zien we vaak onder invloed van vrouwelijke hormonen op latere leeftijd een baarmoederontsteking. De baarmoeder zal dan alsnog verwijderd moeten worden. Vaak is de poes erg ziek en moet de kat met deze slechte conditie geopereerd worden. Dit willen we het liefst voorkomen door ze op jonge leeftijd te steriliseren.
  • Geen krolsheid meer
  • Geen ongewenste dekking
  • Geen dracht

Castreren

Bij de castratie worden de testikels verwijderd. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd.  Er zijn geen medische redenen om een kater preventief te castreren. Het kan wel invloed hebben op ongewenst gedrag.

Voordelen:

 • Voorkomen ongewenste voortplanting
 • Over het algemeen minder snel conflicten
 • Minder dominant gedrag
 • Sproeien en afbakenen verminderen

Nadelen:

 • Castratie is geen garantie voor vermindering van gedragsproblemen
 • Gewichtstoename

Jaarlijkse gezondheidscontrole:
Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt uw kat van top tot teen nagekeken en wordt het gewicht gecontroleerd. Indien het nodig is geven we voedingsadvies, knippen we de nagels en bespreken we enkele aandachtspunten. We bespreken bijvoorbeeld het eten en het drinken, de ontlasting, de activiteit en het gebit. We bespreken daarnaast ook preventie tegen wormen, teken, mijten en vlooien.

Senior kat
Vanaf een leeftijd van 7 jaar beschouwen wij uw kat als ‘senior’. Regelmatig ontwikkelen zich vanaf deze leeftijd (lichamelijke) problemen.

Katten laten ons meestal veel te laat zien wanneer ze zich niet lekker voelen. Soms vallen ze langzaam af of krijgen ze een minder glanzende vacht. Ze kunnen meer gaan drinken en kunnen kieskeuriger worden met eten. Af en toe braken ze, terwijl ze dat vroeger nooit deden. Soms stinken ze uit hun bek of springen ze minder soepel dan daarvoor. Dit zijn allemaal subtiele hints dat er iets aan de hand kan zijn.

Tevens kan er ook een bloedonderzoek worden uitgevoerd om de belangrijkste orgaanfuncties te controleren. Door een vroege diagnostiek bij de oudere kat kan vaak de ontwikkeling van ouderdomsproblemen worden vertraagd of voorkomen

Herkent u deze verschijnselen bij uw kat? Maak dan een afspraak voor onze seniorencheck. Hoe eerder we achter de oorzaak komen, hoe minder belastend het is voor uw kat. We kunnen het probleem beter behandelen en daarmee ook de levensverwachting van uw kat kunnen verhogen!

Inwendige parasieten: wormenHuisdieren van alle leeftijden, gezond of niet, worden regelmatig besmet met wormen. Veel kittens worden met een spoelworminfectie geboren of door het drinken van de melk besmet. Wormen kunnen schadelijk zijn voor de dieren zelf, het kan namelijk leiden tot maag-darmkanaal klachten. Hierdoor kunnen ze minder goed voedingsstoffen opnemen.

Wanneer dieren wormen hebben zien we dat hun afweer verminderd, waardoor ze gevoeliger worden voor andere ziektes. Als dieren wormen hebben kunnen ze wormeitjes uitscheiden en er zo voor zorgen dat de omgeving besmet wordt. Een aantal van deze wormen zijn ook besmettelijk voor mensen, voornamelijk zwangere vrouwen en kinderen lopen hierbij risico. Als een kat besmet is en zichzelf wast, kan door het aaien van dit dier de mens zich ook besmetten. Het is dus van belang om uw huisdier goed te ontwormen.

De meest voorkomende wormen in Nederland zijn spoelwormen. Deze eitjes kunnen katten in de omgeving oplopen. Daarnaast komen lintwormen voor, deze worden overgedragen door vlooien. Ook komt de vossenlintworm steeds meer voor in Nederland. Deze wordt verspreid door vossen, maar is ook besmettelijk voor katten. Het tussenstadium van deze worm, de blaasworm, kan schadelijk zijn en zelfs levensbedreigend voor mensen.

Ontwormingsadvies voor katten* 

Ontworming  Leeftijd 
1e keer 3 weken
2e keer 5 weken
3e keer 7 weken
4e keer 9 weken
5e keer                                                   12 wekenDaarna elke maand tot de kat een half jaar oud is.Vanaf 6 maanden leeftijd: elke 3 maanden ontwormen.

*Ontwormingsadvies uitgegeven door de stichting gezelschapsdieren in samenwerking met het Ministerie van VWS en de faculteit Diergeneeskunde in Nederland.

Wij staan achter de wormmiddelen die wij verkopen. Over andere wormmiddelen kunnen wij u niet adviseren, noch kunnen wij de werkzaamheid ervan garanderen.

Uitwendige parasieten: vlooien, teken en mijten

VlooienVlooien zijn kleine bruine parasieten die niet alleen op huisdieren leven, maar voornamelijk in de omgeving zitten. Meer dan 95% van de vlooienpopulatie zit in verschillende stadia (eitjes, larven en poppen) in uw huis. Denkt u hierbij vooral aan de kieren en naden van het huis, tussen het laminaat, in de vloerbedekking, de bank en de mand of kleedjes van uw huisdier(en).

Vlooien kunnen veel jeuk veroorzaken, waardoor uw huisdier zal gaan krabben en bijten. Hierdoor kunnen huidbeschadigingen ontstaan die kunnen leiden tot huidontstekingen en infecties. Huisdieren kunnen ook allergisch zijn voor vlooien, waardoor één vlo al tot heftige allergische reacties kan leiden. Vlooien kunnen niet alleen leiden tot huidklachten, maar zij kunnen ook lintworm eitjes bij zich dragen. Wanneer een vlo uw huisdier bijt, kan op deze manier een lintworm worden overgebracht naar uw huisdier. Daarom is het ook belangrijk uw huisdier te ontwormen. Een vlo legt ongeveer 50 eitjes per dag, dit houdt dus in dat er in korte tijd een vlooienplaag kan ontstaan. Eitjes kunnen lang in de omgeving overleven, van een paar weken tot een aantal maanden. Wanneer de eitjes in de omgeving aanwezig zijn en de temperatuur voldoende hoog is (dus ook als de kachel in de winter aan gaat), is het een perfecte plaats voor vlooien en zullen de eitjes uit gaan komen. Het is dus belangrijk om uw huisdieren het hele jaar door goed te behandelen om ze vlo-vrij te houden. Wanneer uw huisdier(en) vlooien heeft is het belangrijk om snel te starten met de behandeling. Dit houdt in dat u alle dieren in huis moet behandelen, maar ook de omgeving in de behandeling mee moet nemen.

TekenTeken zijn afgeplatte 8 potige insectjes. Teken kunnen zeer lang in de omgeving overleven. Op de huid geeft de teek een klein rood ontstekingsplekje maar geeft zelden jeuk. Een teek kan worden verwijderd met een tekentang. Het beste is natuurlijk het voorkomen van de vasthechting van een teek door de hond en kat te behandelen.

MijtenEr bestaan veel verschillende mijten bij onze huisdieren. De mijten kunnen een schilfering veroorzaken en op deze manier jeuk geven. Mijten zijn over het algemeen erg besmettelijk.

Neem contact op met de praktijk als u vermoed dat uw huisdier last heeft van parasieten, wij kunnen u adviseren over de beste producten en wat er nodig is voor de bestrijding in uw huis.

We kunnen ons voorstellen dat u als eigenaar soms door de bomen het bos niet meer ziet betreft huisdierenvoeding omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Wat is nou een goede voeding en is die dan ook geschikt voor uw eigen dier? En naast de standaard voedingen voor de “gezonde” katten is er ook nog zoiets als dieetvoeding voor dieren die extra ondersteuning nodig hebben of ziek zijn. Onderstaand hebben we enkele voedingen voor u uitgelicht.

 

Wij adviseren en verkopen Specific kattenvoeding. Specific is een hoogwaardige hondenvoeding op basis van vis, waardoor het van nature rijk is aan omega 3 en 6. Ook zijn alle zakken recyclebaar en dus beter voor het mileu!


Specific is verkrijgbaar in een lijn voor kittens, volwassen katten en oudere katten. Er is ook een lijn verkrijgbaar voor poezen en katers die op 6 maanden leeftijd ”geholpen” worden en dus een lagere voedingsbehoefte nodig hebben.

Daarnaast is er ook Specific Special Care met speciale voedingen die ondersteunen bij aandoeningen als gewrichtsproblemen, darmproblemen etc.

Kittenvoeding
Kittens hebben veel energie nodig om goed te kunnen groeien, spelen en ontwikkelen. Goede kittenvoeding is hierop aangepast en bevat onder andere meer energie, eiwitten en calcium zodat dit beter bij hun dagelijkse behoefte en groei past.  Deze stoffen zijn belangrijk in de opbouw van het skelet en voorkomen op latere leeftijd skeletproblemen. Daarnaast zijn er nog de benodigde vitaminen en mineralen toegevoegd voor bot, vacht en immuniteit.
Behalve dat alle benodigde voedingsstoffen aanwezig moeten zijn in een goede voeding, is het ook goed om te kijken naar de gevoeligheden kittens en wat zij nog extra nodig hebben.
De voeding die wij aanbevelen bevat een prebiotische mix om een gezonde spijsvertering te bevorderen en krachtige antioxidanten (zoals vitamine C en E) ter ondersteuning van het ontwikkelend immuunsysteem.  

Het niet voeren van speciale voeding voor uw kitten kan lijden tot voedingsstoftekorten, spijsverteringsproblemen, skeletproblemen en over- of juist ondergewicht geven. Het is dus van belang om de juiste voeding te geven.
Neem voor adviezen voor uw kitten contact met ons op en we kijken welke voeding het beste past.  

Voeding om af te vallen
Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij honden en katten in Nederland. Naarmate het percentage lichaamsvet toeneemt, neemt ook het risico toe op verschillende gezondheidsproblemen zoals onder andere artrose, diabetes (suikerziekte), hartaandoeningen en aandoeningen van de urinewegen.
Om uw dier te helpen met afvallen zijn er speciale dieetvoedingen ontwikkeld. Deze voedingen zorgen er onder andere voor dat: 

 • Het dier nog steeds de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt 
 • Ondersteunt het natuurlijk vermogen van de hond en kat om vet te verbranden 
 • Door een unieke samenstelling aan vezels helpt het dieren een voller en voldaan gevoel te krijgen.  

Door het voeren van een speciale dieetvoeding zorgt u ervoor dat het dier sneller het ideaal gewicht bereikt zonder de porties aanzienlijk klein te maken.
Wij zijn er om u en uw dier te helpen in dit proces. We kunnen een individuele berekening maken voor uw dier om de energiebehoefte preciezer te bepalen en geven indien gewenst begeleiding gedurende het afvalproces.  

We weten dat het niet gemakkelijk is, dus schroom vooral niet om advies hierover te vragen! 

Voeding om gebitsproblemen te voorkomen
Mensen poetsen hun tanden dagelijks en toch hebben ook wij soms gebitsproblemen. Het is dan ook niet gek dat onze dieren gebitsproblemen krijgen als wij als eigenaren hier niks aan doen. Veel dieren hebben last van opbouw van tandplaque, tandsteen en gingivitis (tandvleesontsteking). Langdurige gebitsproblemen resulteren er uiteindelijk in dat er zelfs enkele tanden en kiezen onder algehele narcose verwijderd moeten worden.
Naast ‘enkel’ gebitsproblemen is er ook een link tussen een slecht gebit en nier-, lever-, en hartproblemen, dus al met al; een gezond gebit kan van levensbelang zijn.  

Er zijn verschillende manieren om de tanden van uw dier te verzorgen, zoals tandenpoetsen, maar niet alle manieren zijn voor iedereen haalbaar. Een goed toepasbare manier is het inzetten van voeding die gericht is op tandverzorging. Deze brokken bevatten een speciale vezelmatrix en zijn een stuk groter dan de “normale brok” die als het ware de tanden poetst om bacteriën en tandplaque te verwijderen. De voeding die wij adviseren voor het voorkomen van tandplaque, tandsteen en gingivitis heeft klinisch bewezen tot bijna 50% van de klachten te verminderen.  

Allergie voeding
Bij een voedselallergie vertoont het afweersysteem van uw huisdier een overgevoeligheidsreactie op normale eiwitten in de voeding. Een  voedselallergie kan zowel huidklachten, oorontstekingen of maag-darmkanaal klachten veroorzaken.
Allereerst gaan we achterhalen of uw kat allergisch is voor zijn of haar voeding. Het allerbeste is een zelf gekookt eliminatiedieet, maar we hebben ook speciale voeding die we in kunnen zetten bij een voedselallergie. In deze voeding zijn de eiwitten als het ware in korte stukjes geknipt, waardoor het lichaam van uw hond of kat deze niet direct herkent en dus niet allergisch reageert.
Dit dieet moet minstens 8 weken volgehouden worden. In deze periode mag uw dier beslist niets anders dan het voorgeschreven dieet te eten krijgen. Eén koekje, stukje kaas, etensresten of ander voedingsmiddel kan de hele test tenietdoen! Als uw kat iets anders te pakken heeft gekregen moet u opnieuw starten met 8 weken strikt dit dieet geven.

Verdenkt u uw huisdier van een voedselallergie? Nee dan contact met ons op om een goed plan op te stellen.

Als u gebruik maakt van het Beste Baasje programma, kunt u de kosten van preventieve zorg voor uw hond of kat over een heel jaar spreiden. Als Beste Baasje ontvangt u de jaarlijkse controle en basisvaccinatie voor uw huisdier, een jaar lang anti-parasitaire middelen (ontworming en ontvlooiing) en deskundig advies. Daarnaast bieden wij u een extra halfjaarlijkse gezondheidscontrole waarmee eventuele problemen in een vroeg stadium ontdekt of zelfs voorkomen kunnen worden. Bovendien profiteert u van 10% korting op alle (spoed)behandelingen, voeding en producten! U betaalt als Beste Baasje een vast bedrag per maand, dit bedrag is afhankelijk van of uw kat buiten komt en het (te verwachten) volwassen gewicht van uw hond of kat.

Lees hier meer over Beste Baasje.

Onze praktijk in Barneveld is sinds 2023 officieel CAT FRIENDLY GOLD.

Met dit certificaat garanderen wij de best mogelijke zorg voor uw kat(ten).

Lees hier meer.