Wij staan voor u klaar bij:
- Officiële HD en ED röntgenfoto’s (controle vooraf van de ouderdieren)
- FIV/FeLV testen bij de kat (controle vooraf van de ouderdieren)
- Progesteron bepaling teef
- Sperma onderzoek dekreu
- Gynaecologisch onderzoek teef
- Kunstmatige Inseminatie (intra uterien)
- Herpes vaccinatie
- Echo op 28 dagen om de dracht vast te stellen
- Röntgenfoto’s om het aantal pups/kittens te bepalen
- Keizersnede
- Zorg voor de pups/kittens en nestvaccinaties/chippen
Ook bij problemen met betrekking tot de voortplanting, bijvoorbeeld als het niet lukt een dier drachtig te krijgen, als de bevalling niet vordert of als er problemen zijn onder de nakomelingen, staan wij 24/7 voor uw dier(en) klaar.
Officiële röntgenfoto’s heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED)
Twee dierenartsen binnen onze kliniek zijn gecertificeerd voor het maken van officiële HD en ED röntgenfoto’s voor het screenen van fokdieren op deze erfelijke afwijkingen. Wij stellen hoge eisen aan de kwaliteit van de röntgenbeelden en deze worden beoordeeld door de Raad van Beheer. Meer informatie en hoe we te werk gaan kunt u hier lezen.
FIV/FeLV testen bij de kat
Voor het fokken met raskatten is het verplicht uw kat te laten testen op overdraagbare virussen zoals FIV (kattenaids) en FeLV (Feline Leukemie Virus). Voor deze onderzoeken hebben wij een bloedmonster nodig van uw kat(ten). Wij hebben binnen 30 minuten de uitslag.
Progesteron bepaling
Het progesteronhormoon bepalen is de meest betrouwbare manier om het optimale dekmoment van uw teef vast te stellen. Hierdoor neemt de kans op een succesvolle dekking toe. Voor het bepalen van progesteron sturen wij een bloedmonster op naar het UVDL (Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium) en wordt de Immulite© methode gebruikt. Deze bepaling is 5 dagen in de week mogelijk. Het is ook mogelijk om progesteron via R.I.A. te bepalen als uw voorkeur hier naar uit gaat.
Sperma onderzoek reu
Voor een nest pups is naast een gezonde, vruchtbare teef uiteraard ook een gezonde dekreu nodig. Om te bepalen of het sperma van de reu van voldoende kwaliteit is kan het sperma van de reu worden onderzocht onder een microscoop. Meerdere factoren zijn van invloed op de spermakwaliteit. Voorbeelden zijn de leeftijd, anatomische afwijkingen, algemeen ziek zijn, bepaalde infecties of medicijngebruik.
Een reu kan onvruchtbaar zijn of dit in het verloop van zijn leven worden. Het is verstandig om het sperma van de reu alvorens het dekken te laten controleren, zeker als de reu langere tijd niet heeft gedekt of dekkingen herhaaldelijk onsuccesvol zijn geweest.
Gynaecologisch onderzoek teef
Het gynaecologisch onderzoek van de teef is een belangrijk onderdeel van de drachtbegeleiding. Hiermee kunnen we zien of er anatomische afwijkingen zijn bij de teef die mogelijk de dracht of de geboorte kunnen belemmeren. Daarnaast wordt er gekeken naar het vagina slijmvlies en de cellen van dit slijmvlies (microscopisch) om, in combinatie met progesteronmetingen, het beste dekmoment te bepalen.
Kunstmatige Inseminatie
Het kan voorkomen dat een natuurlijke dekking niet mogelijk is. In die gevallen kan een teef kunstmatig worden geïnsemineerd. Er wordt sperma verkregen van de reu en dit wordt onder de microscoop beoordeeld op hoeveelheid, vorm en levendigheid van de spermacellen. Vervolgens kan dit sperma worden ingebracht bij de teef. Hiervoor zijn twee methodes beschikbaar. De ‘ gewone’ methode waarbij het sperma met een katheter bij de teef wordt ingebracht. Hierbij wordt een normale dekking nagebootst. De tweede mogelijkheid is om het sperma met behulp van een camera helemaal tot in de baarmoeder in te brengen. Dit is niet pijnlijk voor de teef en wordt over het algemeen heel goed geaccepteerd. Met de camera wordt de ingang van de baarmoeder opgezocht, waarna het sperma in de baarmoeder wordt ingebracht. Dit raden wij aan bij teven die minder vruchtbaar zijn of bij sperma van mindere kwaliteit (bijvoorbeeld gekoeld of bevroren sperma). Om de beste resultaten te verkrijgen kan er twee achtereenvolgende dagen geïnsemineerd worden.