Drachtbegeleiding

Drachtbegeleiding

Wilt u een keer een nestje van uw hond of kat of bent u hobby- of beroepsmatige fokker? In alle gevallen bent u bij ons aan het juiste adres! Met drachtbegeleiding begeleiden wij u optimaal vanaf het moment van dekken tot aan de geboorte van de pups.

Wij staan voor u klaar bij:

 • Officiële HD en ED röntgenfoto’s (controle vooraf van de ouderdieren)
 • FIV/FeLV testen bij de kat (controle vooraf van de ouderdieren)
 • Progesteron bepaling teef
 • Sperma onderzoek dekreu
 • Gynaecologisch onderzoek teef
 • Kunstmatige Inseminatie (intra uterien)
 • Herpes vaccinatie
 • Echo op 28 dagen om de dracht vast te stellen
 • Röntgenfoto’s om het aantal pups/kittens te bepalen
 • Keizersnede
 • Zorg voor de pups/kittens en nestvaccinaties/chippen

Ook bij problemen met betrekking tot de voortplanting, bijvoorbeeld als het niet lukt een dier drachtig te krijgen, als de bevalling niet vordert of als er problemen zijn onder de nakomelingen, staan wij 24/7 voor uw dier(en) klaar.

Officiële röntgenfoto’s heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED)

Twee dierenartsen binnen onze kliniek zijn gecertificeerd voor het maken van officiële HD en ED röntgenfoto’s voor het screenen van fokdieren op deze erfelijke afwijkingen. Wij stellen hoge eisen aan de kwaliteit van de röntgenbeelden en deze worden beoordeeld door de Raad van Beheer. Meer informatie en hoe we te werk gaan kunt u hier lezen.

FIV/FeLV testen bij de katKittens britse korthaar

Voor het fokken met raskatten is het verplicht uw kat te laten testen op overdraagbare virussen zoals FIV (kattenaids) en FeLV (Feline Leukemie Virus). Voor deze onderzoeken hebben wij een bloedmonster nodig van uw kat(ten). Wij hebben binnen 30 minuten de uitslag.

Progesteron bepaling

Het progesteronhormoon bepalen is de meest betrouwbare manier om het optimale dekmoment van uw teef vast te stellen. Hierdoor neemt de kans op een succesvolle dekking toe. Voor het bepalen van progesteron sturen wij een bloedmonster op naar het UVDL (Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium) en wordt de Immulite© methode gebruikt. Deze bepaling is 5 dagen in de week mogelijk. Het is ook mogelijk om progesteron via R.I.A. te bepalen als uw voorkeur hier naar uit gaat.

Sperma onderzoek reu

Voor een nest pups is naast een gezonde, vruchtbare teef uiteraard ook een gezonde dekreu nodig. Om te bepalen of het sperma van de reu van voldoende kwaliteit is kan het sperma van de reu worden onderzocht onder een microscoop. Meerdere factoren zijn van invloed op de spermakwaliteit. Voorbeelden zijn de leeftijd, anatomische afwijkingen, algemeen ziek zijn, bepaalde infecties of medicijngebruik.

Een reu kan onvruchtbaar zijn of dit in het verloop van zijn leven worden. Het is verstandig om het sperma van de reu alvorens het dekken te laten controleren, zeker als de reu langere tijd niet heeft gedekt of dekkingen herhaaldelijk onsuccesvol zijn geweest.

Gynaecologisch onderzoek teef

Het gynaecologisch onderzoek van de teef is een belangrijk onderdeel van de drachtbegeleiding. Hiermee kunnen we zien of er anatomische afwijkingen zijn bij de teef die mogelijk de dracht of de geboorte kunnen belemmeren. Daarnaast wordt er gekeken naar het vagina slijmvlies en de cellen van dit slijmvlies (microscopisch) om, in combinatie met progesteronmetingen, het beste dekmoment te bepalen.

Kunstmatige Inseminatie

Het kan voorkomen dat een natuurlijke dekking niet mogelijk is. In die gevallen kan een teef kunstmatig worden geïnsemineerd. Er wordt sperma verkregen van de reu en dit wordt onder de microscoop beoordeeld op hoeveelheid, vorm en levendigheid van de spermacellen. Vervolgens kan dit sperma worden ingebracht bij de teef. Hiervoor zijn twee methodes beschikbaar. De ‘ gewone’ methode waarbij het sperma met een katheter bij de teef wordt ingebracht. Hierbij wordt een normale dekking nagebootst. De tweede mogelijkheid is om het sperma met behulp van een camera helemaal tot in de baarmoeder in te brengen. Dit is niet pijnlijk voor de teef en wordt over het algemeen heel goed geaccepteerd. Met de camera wordt de ingang van de baarmoeder opgezocht, waarna het sperma in de baarmoeder wordt ingebracht. Dit raden wij aan bij teven die minder vruchtbaar zijn of bij sperma van mindere kwaliteit (bijvoorbeeld gekoeld of bevroren sperma). Om de beste resultaten te verkrijgen kan er twee achtereenvolgende dagen geïnsemineerd worden.

Herpesvaccinatie

Het Herpesvirus komt wereldwijd voor en kan bij de hond o.a. problemen bij de voortplanting geven. Hierbij kan gedacht worden aan het niet drachtig worden, werpen van kleinere nesten, werpen van doodgeboren pups of pups die kort na de geboorte overlijden. Het Canine Herpes Virus(CHV) bezit de eigenschap dat het zich, net als veel andere herpesvirussen, kan ‘verbergen’ in het lichaam. Wanneer de weerstand verminderd is, kan het virus zich snel vermeerderen, bijvoorbeeld tijdens de dracht.

Het doel van de herpesvaccinatie is om de pups te beschermen door de afweer van de moeder tegen het herpesvirus te verbeteren. Na de enting gaat de moeder antistoffen aanmaken welke via de placenta en via de melk bij de pups terecht komen.

De eerste vaccinatie wordt gegeven tijdens de loopsheid tot maximaal 10 dagen na de dekking. Een tweede vaccinatie wordt 1 tot 2 weken voor de uitgerekende datum gegeven.

Echo

Vanaf 28-32 dagen na de dekking is het mogelijk om een drachtecho uit te laten voeren. Door middel van de echo kan gekeken worden of uw teef drachtig is. Er wordt gekeken of de hartjes kloppen en vaak kan er een grove schatting gemaakt worden over het aantal pups.

drachtecho koudijs1

Röntgen

Na 45 dagen zijn de botten van de pups zover ontwikkeld dat ze zichtbaar zijn op een röntgenfoto. Vanaf dag 55 zijn de pups nog beter zichtbaar en kan het exacte aantal pups geteld worden. Het is heel fijn om het aantal pups te weten voor de bevalling. Ten eerste weet u waar u aan toe bent tijdens de bevalling en ten tweede laat een klein nest vaak langer op zich wachten dan een groot nest. Pups van een klein nest kunnen vaak langer doorgroeien en soms zelfs te groot worden voor een probleemloze bevalling. Dan zal er een keizersnede noodzakelijk zijn.

rontgen pups

Keizersnede

Als de bevalling niet natuurlijk verloopt kan het mogelijk zijn dat er een keizersnede noodzakelijk is. Wij hebben alle apparatuur en ruime ervaring in huis om deze operatie uit te voeren. Wij zijn altijd bereikbaar, dag en nacht, 7 dagen in de week. Als u twijfelt kunt u ons altijd bellen. Indien een eigenaar dat wenst kan hij/zij meekijken bij deze operatie.

Nestvaccinatierivka098

Als de pups zes weken oud zijn moeten ze volgens de wet worden gechipt en geregistreerd. Daarnaast wordt op zes weken ook de eerste vaccinatie gegeven tegen Parvo en Distemper (hondenziekte). De pups worden dan ook volledig onderzocht op eventuele gezondheidsproblemen.

Het chippen en vaccineren van een nest pups is bij ons op de praktijk mogelijk of bij u thuis. Registreren van de chips doet u zelf via www.ndg.nl. Stamboompups worden gechipt door de Raad van Beheer. 

Mochten er eerder problemen zijn in het nest geven wij graag advies. Natuurlijk kunt u met een zieke pup of kitten altijd bij ons terecht. en met een zieke pup of kitten kunt u altijd snel bij ons terecht.

quinty037