CHIRURGIE

Iedere ochtend wordt er op de praktijk in Barneveld geopereerd. Wij hebben hiervoor een aparte ruime steriele operatiekamer. Wij werken bij de meeste operaties met op maat gemaakte narcose en pijnmedicatie. Onder andere werken wij met inhalatie-anesthesie (oftewel gasnarcose), wat een zeer veilig narcose middel is en goed is te reguleren. Daarnaast hebben we volledige bewaking tijdens de narcose om de ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur, zuurstof en CO2 constant te kunnen monitoren. Tevens hebben wij hierbij de mogelijkheid tot automatische beademing.

ONZE SERVICE

  • Aandacht voor u en uw huisdier
  • Ruime diagnostische mogelijkheden

  • Chirurgie/orthopedie/laparoscopie
  • Honden & katten gescheiden
  • Beste Baasje zorgprogramma
  • Mogelijkheid tot huisbezoek

DIVERSITEIT

OPERATIEPROGRAMMA

Het operatieprogramma loopt flink uiteen; van routine operaties zoals castraties en sterilisaties tot aan ingewikkeldere chirurgie zoals maagdarmoperaties, het hechten van grote wonden, blaasoperaties, keizersneden en oogoperaties. Bijna alle operaties kunnen wij zelf, waardoor we zelden een patiënt hoeven door te sturen.

Voordat de operatie begint wordt het dier nogmaals helemaal nagekeken. Hierbij wordt er gelet op de algemene toestand van het dier. Er kan een bloedonderzoek van tevoren gedaan om het risico van de anesthesie te bepalen en te verkleinen.
Tussen de middag belt de operatie assistente u op om te vertellen hoe de operatie is gegaan. De meeste dieren mogen dezelfde middag mee naar huis.

Wist je dat?
De termen sterilisatie en castratie vaak door elkaar worden gehaald. In de volksmond wordt gesproken over sterilisatie bij de teef/poes en castratie bij de reu/kater. Wetenschappelijk gezien klopt dit eigenlijk niet. Sterilisatie betekent eigenlijk het tijdelijk onvruchtbaar maken en castratie permanent onvruchtbaar maken.

Sterilisatie
Bij sterilisatie worden over het algemeen de eierstokken (ovaria) weggehaald. Dit noemen we ovariectomie. Indien de baarmoeder ook afwijkend is dan worden de eierstokken en baarmoeder samen weggehaald (ovariohysterectomie).

Voordelen:
– De kans op (kwaadaardige)melkkliertumoren wordt aanzienlijk verkleind.
Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt het ontstaan van melkkliertumoren gestimuleerd. Dus hoe jonger de teef gesteriliseerd wordt, hoe kleiner de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd is.
– Het voorkomen van baarmoederontsteking op latere leeftijd.
Als een teef niet gesteriliseerd wordt zien we vaak onder invloed van vrouwelijke hormonen op latere leeftijd een baarmoederontsteking. De baarmoeder zal dan alsnog verwijderd moeten worden. Vaak is de teef erg ziek en moet de hond met deze slechte conditie geopereerd worden. Dit willen we het liefst voorkomen door ze op jonge leeftijd te steriliseren.
– Geen loopsheid meer
– Geen ongewenste dekking
– Geen schijnzwangerschap met (veel) melkgift
– Geen dracht

De hond wordt voor het eerst loops op een leeftijd van 6-12 maanden. Wij adviseren de teef te laten steriliseren 2-3 maanden na de eerste loopsheid en voor 2 jaar leeftijd.

Nadelen:
– Aankomen in gewicht
– Eventuele karakterveranderingen
– Verandering in vachtstructuur (minder glanzing)
– Bij uitzondering: incontinentie (met name bij grote teven die vroeg gesteriliseerd worden)

Castratie
Bij de castratie worden de testikels verwijderd. Het kan vanaf 6 maanden leeftijd, maar het liefst doen we dit pas als de reu volledig is uitgegroeid. Er zijn geen medische redenen om een reu preventief te castreren. Het kan wel invloed hebben op ongewenst gedrag.

Voordelen:
– Voorkomen ongewenste voortplanting
– Over het algemeen minder snel conflicten
– Minder rijden op andere honden
– Minder last van voorhuid ontstekingen

Nadelen:
– Lost zeker niet alle gedragsproblemen op
– Gewichtstoename
– Vachtveranderingen

Castratie wordt ook aangeraden bij cryptorchidie (het uitblijven van het afdalen van 1 of beide testikel). Dit voorkomt het ontstaan van testikelkanker op latere leeftijd in de buik.