CHIRURGIE

Iedere ochtend wordt er op de praktijk in Barneveld geopereerd. Wij hebben hiervoor een ruime steriele operatiekamer. Wij werken met narcose en pijnmedicatie op maat, afgestemd op uw huisdier.

Het operatieprogramma loopt flink uiteen; van routine operaties zoals castraties en sterilisaties tot aan ingewikkeldere chirurgie zoals maagdarmoperaties, het hechten van grote wonden, blaasoperaties, keizersneden en oogoperaties. Bijna alle operaties kunnen wij zelf, waardoor we zelden een patiënt hoeven door te sturen.

Lees hieronder alle stappen vanaf uw voorbereiding thuis totdat uw huisdier weer naar huis gaat.

ONZE SERVICE

  • Aandacht voor u en uw huisdier
  • 24/7 bereikbaar voor spoed

  • Ruime diagnostische mogelijkheden

  • Ruime chirurgische mogelijkheden

  • Kat vriendelijke praktijk

  • Beste Baasje zorgprogramma
  • Mogelijkheid tot huisbezoek

operatieprogramma

INFORMATIE

Heeft u een operatie voor uw huisdier gepland dan krijgt u van ons informatie over de voorbereiding thuis. Dit wordt besproken bij het maken van de afspraak, daarnaast bellen wij u 1-2 dagen van tevoren ter herinnering en om de laatste bijzonderheden te bespreken. Het belangrijkste waar u thuis aan moet denken is dat u uw huisdier nuchter houdt. Dit betekent 12 uur van tevoren geen eten, drinken mag wel.Uitzondering hierop zijn konijnen, deze mogen nooit nuchter maar moeten altijd blijven eten. Voor u uw huisdier brengt is het fijn als hij/zij vrij is van parasieten (wormen/vlooien en teken). Honden graag van tevoren uitlaten voor u hem/haar naar de praktijk brengt.
Het kan handig zijn om alvast een plek te creëren waar uw huisdier na de operatie kan verblijven. Deze plek is bij voorkeur warm, vrij van tocht en rustig. In bijna alle gevallen geldt dat springen/klimmen niet handig is direct na de operatie.
Als u uw huisdier komt brengen stellen wij u altijd een aantal vragen, zoals het telefoonnummer waarop u die dag bereikbaar bent.Uw huisdier wordt voor de narcose altijd van top tot teen nagekeken. We controleren hart en longen, de doorbloeding en de temperatuur. Als hier bijzonderheden mee zijn kan het zijn dat wij eerst met u willen overleggen. Ook komt het soms voor dat wij tijdens de operatie bijzonderheden tegenkomen waarover wij eerst met u willen overleggen.
Als wij met u willen overleggen maar u bent niet bereikbaar, beslissen wij altijd in het voordeel van uw huisdier. 
Pre-anesthetisch bloedonderzoek
In bepaalde gevallen kan het nodig zijn om vooraf een bloedonderzoek te doen. Dit wordt vooraf met u besproken.
Uw huisdier krijgt een eigen plekje in de opname. Honden en katten verblijven gescheiden van elkaar voor zoveel mogelijk rust. 
We proberen de opname zo fijn mogelijk te maken door zoveel mogelijk rust, een schone ondergrond en uiteraard ook heel veel TLC (Tend Love and Care), oftewel; lekker knuffelen met de operatieassistente. Een kleedje/knuffel van thuis meegeven kan helpen omdat de geur van thuis een vertrouwd gevoel geeft. Ter voorbereiding op de operatie krijgt uw huisdier ”pre-medicatie”, dit is een combinatie van slaapmiddel en zware pijnstiller. 
 
Uw huisdier wordt nu onder algehele narcose gebracht.
Alle patiënten krijgen een narcose opmaat, aan de hand van het algemeen onderzoek, leeftijd en conditie.
Afhankelijk van de operatie en patiënt brengen wij een infuus en adembuis aan en bewaken wij met een ECG, Pulseoximeter en Capnograaf.
Het operatieveld (bijvoorbeeld de buik of de poot) wordt geschoren en gewassen.De bewakingsapparatuur wordt aangesloten en uw huisdier krijgt direct zuurstof en eventueel gasnarcose toegediend. Om te zorgen dat uw huisdier goed op temperatuur blijft ligt hij/zij op een warmtematje.
Wist u dat dieren de ogen openhouden tijdens de narcose? Om te voorkomen dat de ogen uitdrogen zalven we de ogen.
Alle medicatie wordt toegediend, waaronder morfine achtige pijnstilling.
Het operatieveld wordt nogmaals gewassen en daarna gedesinfecteerd.
De operatie kan nu echt beginnen.
De operatieassistente houdt uw huisdier en alle waardes van de monitoren nauwlettend in de gaten terwijl de dierenarts de operatie uitvoert. 
Gedurende de gehele operatie geven wij zuurstof en soms gasnarcose.
Het is erg belangrijk dat een operatie precies én steriel wordt uitgevoerd. Daarom hanteren wij strenge eisen aan bijvoorbeeld het betreden van de operatiekamer. De dierenarts en assistente dragen speciale kleding in schoeisel zodat er zo min mogelijk ”vervuiling” van buitenaf is. Het operatieveld wordt grondig afgedekt en de dierenarts draagt uiteraard steriele handschoenen en werkt met steriele instrumenten.
Als de dierenarts klaar is wordt de narcose afgebouwd en mag hij/zij naar de recovery om rustig wakker te worden.
Wij bieden extra zorg voor uw huisdier: 
  • Aanvullende onderzoeken voorafgaande aan de operatie (bloedonderzoek, hartecho)
  • Narcose op maat
  • Mogelijkheid tot plaatsen van infuus en intuberen
  • Mobiele zuurstofgenerator
  • Uitgebreide monitoring tijdens de operatie en recovery
Na de operatie volgt de post-operatieve zorg. Heel belangrijk!
Onze paraveterinairen houden uw huisdier zeer nauwkeurig in de gaten terwijl uw huisdier rustig wakker wordt.
Hartslag, ademhaling, zuurstof in het bloed en temperatuur worden regelmatig gecheckt, genoteerd en indien nodig wordt er direct actie ondernomen.
Contact met het thuisfront Omdat wij ons realiseren dat het erg spannend is om uw geliefde huisdier bij ons achter te laten en aan onze zorg toe te vertrouwen, doen wij ons uiterste best om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Wij bellen na de operatie of uiterlijk begin van de middag om u te laten weten hoe het met hem/haar is, de nazorg met u te bespreken en de ophaaltijd met u af te spreken.
De zorg die u thuis nog moet verlenen is afhankelijk van het soort operatie dat uw huisdier heeft gehad. Na afloop krijgt u een uitgebreide informatiebrief van ons mee zodat u ook de nazorg op papier heeft en thuis rustig na kunt lezen.
Voor alle dieren die onder narcose zijn geweest geldt dat een rustig en warm plekje erg belangrijk is!
Eigenlijk alle patiënten kunnen zelf naar de auto lopen. Ze moeten dan wel even geholpen worden met in de auto, want springen is nog geen goed idee.
  • Sterilisatie (lees meer onder basiszorg hond en kat)
  • Castratie (lees meer onder basiszorg hond en kat)
  • Bulten/tumoren verwijderen
  • BOS operaties; Neusvleugel- en gehemeltecorrecties
  • Oog operaties zoals entropion/ectropion/Cherry Eye
  • Maag vastzetten na maagdraaiing
  • Ileus operaties (verwijderen van vreemd voorwerp uit maag en/of darmen)
  • Laparoscopie 
  • Orthopedie zoals gescheurde kruisband/patella luxatie en breuken
  • Ook voeren wij veel gebitsbehandelingen uit, lees daar meer over op de pagina tandheelkunde.