Medische beeldvorming

Bij Groepspraktijk Dierenartsen hechten wij veel waarde aan goede diagnostiek. Wij vinden het dus belangrijk om de oorzaak van een bepaald probleem te achterhalen. Door middel van medische beeldvorming (echo, röntgen, scopiën) kunnen we de verschillende delen van het lichaam op een andere manier belichten. Medische beeldvorming is heel belangrijk voor het stellen van een goed diagnose.
Hieronder leest u meer informatie over de verschillende diagnostische mogelijkheden die wij aanbieden.

ONZE SERVICE

  • Aandacht voor u en uw huisdier
  • 24/7 bereikbaar voor spoed

  • Ruime diagnostische mogelijkheden

  • Ruime chirurgische mogelijkheden

  • Kat vriendelijke praktijk

  • Beste Baasje zorgprogramma
  • Mogelijkheid tot huisbezoek

TOELICHTING

MEER INFORMATIE

Bij groepspraktijk dierenartsen Barneveld beschikken wij over een modern digitaal röntgenapparaat en digitaal dentaal röntgenapparaat.  Dit maakt het mogelijk om de röntgenfoto’s direct te bekijken en te beoordelen.

Bij het maken van röntgenfoto’s worden er röntgenstralen door het lichaam heen gestuurd. Dit maakt het mogelijk om structuren van het lichaam te beoordelen. Na onderzoek bij een consult kan een dierenarts besluiten om röntgenfoto’s te maken van bijvoorbeeld de verschillende botstructuren, de borstkast of de buik. Dit kan helpen bij het maken van diagnose.

Drie dierenartsen binnen onze kliniek zijn gecertificeerd voor het maken van officiële HD en ED röntgenfoto’s voor het screenen van fokdieren op deze erfelijke afwijkingen. Wij stellen hoge eisen aan de kwaliteit van de röntgenbeelden. Onze beelden worden beoordeeld door de Raad van Beheer.

Bij echografie worden er geluidsgolven door organen of structuren gestuurd. Hierdoor kunnen we een actueel beeld krijgen van de verschillende buikorganen. Er zijn uitlopende redenen om een echografie uit te voeren. Dit is bijvoorbeeld bij dracht, langdurige buikproblemen, nier- of blaasproblemen of bij verdenking van tumoren in de buik.

Het is belangrijk dat een dier nuchter is voordat een buikechografie wordt uitgevoerd. Indien een dier nuchter is, wordt het beoordelen van de verschillende organen makkelijker. Bij het onderzoek moet de hond of kat op de rug liggen. Aangezien lucht de geluidsgolven hindert wordt de buik van de hond of kat geschoren. De haartjes op de huid kunnen lucht tussen de buik en de transducer geven en zo het beeld verstoren.

Bij een verdenking van hartproblemen kan er een hartecho (echocardiografie) worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld als er een hartruis wordt vastgesteld, bij kortademigheid of bij screening bij een risicoras.

Met een echocardiografie wordt aan de hand van geluidsgolven het hart onderzocht. Zo wordt de vorm, grootte en de werking van het hart onderzocht. Bij een hartecho kan ook met behulp van de doppler techniek de snelheid en richting bepaald worden waarmee het bloed door verschillende delen van het hart stroomt. Deze beelden geven een idee van de grootte van de hartkamers, de dikte van de hartspier, de pompfunctie en de werking van de hartkleppen (lekkage of vernauwing).

Tevens hebben we de mogelijkheid tot maken van een elektrocardiogram (ECG). Hiermee kunnen hartritmestoornissen worden vastgesteld.

Gastroscopie, oftewel kijkonderzoek van de binnenzijde slokdarm en de maag. Een gastroscopie wordt toegepast bij chronische maagproblemen of om een vreemd voorwerp te verwijderen. Dit wordt onder narcose toegepast. Bij een kijkonderzoek van de maag worden bijna altijd biopten genomen voor verder onderzoek.

Colonoscopie is een kijkonderzoek van de dikke darm. Redenen om in de dikke darm te kijken zijn bijvoorbeeld chronische diarree, massa’s bij rectaal onderzoek of verlies van vers bloed bij de ontlasting. Aan de hand van de camera kunnen ook biopten of monsters genomen worden voor verder onderzoek.

Rhinoscopie is een kijkonderzoek van de neus. Bij een rhinoscopie kan er gericht gekeken worden naar de eventuele oorzaak van niezen, pussige neusvloei of andere problemen aan de voorste luchtwegen. Dit zou bijvoorbeeld een grasaar kunnen zijn in de neus. De binnenkant van neusgangen wordt hierbij onder narcose bekeken met een kleine camera. Indien nodig wordt er weefsel afgenomen of een monster genomen voor bacteriologisch- of schimmelonderzoek.