KONIJNEN

Konijnen zijn het op twee na populairste huisdier in Europa. De gemiddelde levensverwachting is 8 tot 12 jaar, maar met de juiste zorg kunnen konijnen zelfs nog langer leven. Naast een geschikte leefomgeving moeten ze ook regelmatig onderzocht en jaarlijks gevaccineerd worden.

Als u konijnen heeft of er misschien eentje wilt kopen, zorg dan dat u over alle nodige informatie beschikt. Wij helpen u graag hierbij, zodat u zo lang mogelijk van uw konijn(en) kunt genieten.

Heeft u een ziek konijn? Neem zo snel mogelijk contact op.

Konijnen zijn meesters in verbloemen van symptomen!
Het zijn namelijk prooidieren, dus een konijn zal tot het laatste proberen te verbloemen dat hij ziek is en tonen zelden pijn.
Klik hier om meer te lezen over de veel voorkomende aandoeningen bij konijnen.

ONZE SERVICE

  • Aandacht voor u en uw huisdier
  • 24/7 bereikbaar voor spoed

  • Ruime diagnostische mogelijkheden

  • Ruime chirurgische mogelijkheden

  • Kat vriendelijke praktijk

  • Beste Baasje zorgprogramma
  • Mogelijkheid tot huisbezoek

KONIJNEN

INFORMATIE

Konijnen zijn sociale dieren, dus als u erover denkt om een konijn aan te schaffen is het beter om er minimaal twee te nemen. Het is ontzettend leuk om te zien hoe de interactie tussen de dieren is en zo hebben ze minder last van stress dan een konijn dat alleen is.

Meestal is een gecastreerd mannetje en (gesteriliseerd) vrouwtje de beste combinatie. Twee mannetjes samen gaat vrijwel altijd fout zodra ze wat ouder worden. Twee vrouwtjes samen gaan onder hormoon invloeden ook vaak fout, alleen als beiden gesteriliseerd zijn op jonge leeftijd is er een kans dat het wel goed gaat.

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, ze kunnen buiten temperaturen tot –10 goed verdragen, mits ze een voldoende groot schuilhok hebben die wind en waterdicht is. In de zomer hebben ze voldoende plek nodig om in de schaduw te kunnen liggen. Konijnen kunnen heel slecht tegen temperatuurschommelingen. Als ze buiten worden gehouden is het dan ook niet verstandig om ze in de winter vaak naar binnen te halen of andersom. De wintervacht wordt vanaf de zomer al opgebouwd. Als u een konijn dus buiten wilt houden, moeten ze dus vanaf de zomer buiten wonen, zodat zij de winterkou aankunnen.

Konijnen zijn nieuwsgierig aangelegd, daarnaast hebben ze voldoende bewegingsruimte nodig. Een konijn die te weinig beweging krijgt kan dik worden, last van zijn poten krijgen of darmproblemen. Ze moeten kunnen rennen, houden van knagen en graven en willen graag op hun achterpoten kunnen staan om de omgeving te checken. Het meest actief zijn ze op de momenten dat het schemerig of donker is, dit betekent dus ook dat ze ’s nachts voldoende bewegingsruimte nodig hebben. De maten van een geschikt verblijf zijn uiteraard afhankelijk van de grootte en hoeveelheid dieren die u samen houdt. De standaard konijnenhokken die verkocht worden zijn zonder ren onvoldoende geschikt als konijnenverblijf. Voor twee dwergkonijnen is het advies om minimaal 5m2 losloopruimte te hebben, ze zijn vaak beweeglijker dan grote konijnen. Voor 2 grote konijnen komt het oppervlak al op 8-10m2. Qua hoogte moeten ze zich volledig kunnen uitrekken als ze op hun achterpoten staan. Een schuilhok moet zo groot zijn dat een konijn volledig uitgestrekt kan liggen. Voor grote, zware (>5kg) of oudere konijnen is het niet verstandig een hok over meerdere etages te hebben.

Konijnen dienen jaarlijks gevaccineerd te worden tegen Myxomatose en RHD (RHD, ook VHD of VHS genoemd, wordt veroorzaakt door het Rabbit Haemorrhagic Disease virus). Deze ziekten kunnen bij niet-gevaccineerde konijnen een dodelijk verloop hebben. Als ze eenmaal één van deze ziektes hebben, dan kunnen we eigenlijk niks meer doen om ze te redden. Daarom is het belangrijk om ze hiervoor te beschermen door middel van de vaccinatie.

Vaccinatie
RHD wordt verspreid door direct contact tussen konijnen (zowel wilde als tamme), maar besmetting met het virus kan ook indirect plaatsvinden via mensen, kleding, schoenen, andere voorwerpen en vlooien.
Myxomatose wordt gewoonlijk verspreid door vlooien en andere bijtende insecten zoals muggen en wordt daardoor gemakkelijk overgedragen van wilde konijnen op tamme konijnen. Een gecombineerde myxomatose-RHD(1+2)-vaccinatie kan al vanaf de leeftijd van 5 weken worden gegeven, met daarna elke 12 maanden een herhalingsinjectie.
Omdat Myxomatose door insecten wordt overgedragen, die in de zomer het meest actief zijn, is het voorjaar de beste tijd om uw konijn te laten vaccineren. Zodat de bescherming optimaal is in de meest risicovolle maanden. 

De beste manier om gezondheidsproblemen bij uw konijnen te voorkomen is door een regelmatige gezondheidscontrole. Dit vindt idealiter eens per jaar plaats, tegelijk met de vaccinaties. Uw konijn wordt dan helemaal onderzocht, we kijken naar de ogen, neus, oren, luisteren naar het hart en longen, voelen naar de buik. We wegen uw konijn en bespreken gewicht- en/of voedingsadvies. Indien gewenst knippen we de nagels (dit zit niet standaard bij de prijs in). We bekijken ook goed de snijtanden en als uw konijn het toelaat kunnen we achterin de bek kijken of er haken op de kiezen aanwezig zijn. Voor een uitgebreidere gebitscontrole moet uw konijn onder narcose gebracht worden.

Een juist dieet is essentieel voor de gezondheid van uw konijnen, met name voor de tanden en de spijsvertering. Het is van cruciaal belang om uw konijnen voornamelijk te voeden met onbeperkt hooi of gras van goede kwaliteit (liefst vers) en groene groenten, deze zijn namelijk rijk aan vezels. Voeding met weinig vezels en veel koolhydraten zoals konijnenmuesli (mengvoer) kan tot gevolg hebben dat uw konijn last krijgt van zijn tanden, abcessen in het gezicht, zere ogen en bindvliesontsteking, overgewicht en maag-darmaandoeningen zoals diarree en inactieve darmen.

Het eten van gras en hooi houdt uw konijnen bezig en voorkomt dat zij zich vervelen. U mag uw konijnen nooit met rijp bedekt of beschimmeld eten of gemaaid gras geven, omdat dit ernstige maag-darmklachten kan veroorzaken.

Droogvoer
Veel konijnen die droogvoer krijgen (grof mengvoer of gemengde granen) eten alleen bepaalde bestanddelen daarvan. Doordat ze de lekkere dingen eruit kiezen en wat ze niet lekker vinden laten liggen, wordt hun voeding onevenwichtig en krijgen ze niet genoeg vezels, eiwitten, calcium en fosfor binnen. Dit kan tot veel problemen leiden, met name tandproblemen. Hiernaast ziet u een voorbeeld van dit gemengde voer wat wij dus niet adviseren om te geven aan uw konijn(en).

De voorkeur wordt daarom gegeven aan pellets van goede kwaliteit, omdat elke korrel daarvan alle benodigde voedingsstoffen bevat. Wij adviseren als pellet voeding, Science Selective. Het overvoeren van volwassen konijnen met droogvoer is echter een veel voorkomende oorzaak van ziekten zoals overgewicht, hart- en leveraandoeningen, chronische diarree, tand- en nieraandoeningen. Geef nooit onbeperkt droogvoer door de voederbak voortdurend bij te vullen. Een goede vuistregel is maximaal 20 gram brokjes per kg lichaamsgewicht per dag, waarbij benadrukt moet worden dat hooi of gras onbeperkt aanwezig moet zijn en het grootste deel van de voeding uitmaakt. Lees altijd de instructies van de fabrikant. Veel volwassen konijnen hebben eigenlijk helemaal geen droogvoer nodig, zeker niet als ze te zwaar zijn.

Zeer jonge konijnen en konijnen in de groei hebben andere eiwitbehoeften dan volwassen konijnen. Voor jonge konijnen zijn speciale voeders verkrijgbaar, maar ook hier geldt dat gras of hooi van een goede kwaliteit het grootste deel van de voeding moet uitmaken.

En (zoete) tussendoortjes?
Tussendoortjes met veel vet of zetmeel mogen nooit gegeven worden omdat ze overgewicht of spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Hierbij gaat het onder meer om honingstokjes, bonen, erwten, maïs, brood, ontbijtgranen, biscuitjes, noten, zaden, chips en chocola. Fruit is ook een tussendoortje en mag dus slechts met mate gegeven worden, omdat het rijk is aan suikers en maag-darmklachten en tandproblemen kan veroorzaken. De beste tussendoortjes zijn gezonde tussendoortjes, zoals kleine hoeveelheden van een favoriete groente of favoriet kruid.

Als mensen een voedster (vrouwelijk konijn) en een ram (mannelijk konijn) samen hebben en geen jonge konijnen willen laten ze vaak alleen de ram castreren (onvruchtbaar maken). Wij adviseren om naast de ram ook de voedster te laten steriliseren! De voedster wordt niet meer schijndrachtig, is vaak minder agressief en u voorkomt ook baarmoederkanker. Baarmoederkanker komt ontzettend veel voor bij niet gesteriliseerde konijnen vanaf vierjarige leeftijd. Meer hierover leest u hieronder.

Wanneer worden konijnen geslachtsrijp?
Konijnen zijn tussen 4 maanden (bij kleinere rassen) en 6-9 maanden (grotere rassen) geslachtsrijp. Het is aan te raden jonge konijnen vanaf 3-4 maanden op te delen in groepen van dezelfde sekse, anders heeft u voordat u het weet een nestje.

Wanneer kunnen voedsters gesteriliseerd worden?
Wij adviseren om voedsters te steriliseren als ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn.

Waarom is het verstandig mijn voedster te laten steriliseren?
– Onvruchtbaarheid
– Voorkomen van baarmoederkanker
– Geen schijnzwangerschap
– Agressie verminderen: Konijnen willen graag hun territorium verdedigen en kunnen grommen, stampen met de achterpoten, aanvallen of zelfs bijten. Soms kan dit leiden tot hevige vechtpartijen. Door een konijn te castreren kan dit gedrag verminderd worden.

Baarmoederkanker
Helaas komt baarmoederkanker bij niet gesteriliseerde voedsters veel voor, het is zelfs de meest voorkomende kanker bij konijnen. Leeftijd is de bepalende factor voor het krijgen van deze vorm van kanker en 50% tot 80% van de voedsters ouder dan 4 jaar kan er uiteindelijk aan overlijden. In een laat stadium is het konijn algemeen ziek (sloom, niet eten, benauwd en/of dikke buik). In een vroeg stadium kan sterilisatie nog de redding zijn, in een laat stadium is de prognose slecht. Het allerbelangrijkste is om dit te voorkomen voordat het te laat is!

Narcose bij konijnen
Veel eigenaren maken zich zorgen over de risico’s van narcose bij konijnen. Vroeger stonden konijnen erom bekend dat ze moeilijk veilig onder narcose te brengen waren. Sterilisatie van konijnen is tegenwoordig echter een routine-ingreep en met moderne medicijnen en de huidige expertise van dierenartsen is er geen reden om overbezorgd te zijn. Alle narcosemiddelen brengen een klein risico met zich mee, ongeacht welk dier het betreft, maar er wordt alles aan gedaan om de narcose van uw konijn zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Konijnen hoeven in tegenstelling tot een hond en kat niet nuchter te zijn voor een operatie. Het is zelfs fijn als u het eten van uw konijn meeneemt naar onze praktijk, zodat uw konijn voor en na de ingreep bij ons kan eten. Hierdoor blijven de darmen actief en voorkomen we zoveel mogelijk darmproblemen tijdens en na de narcose.

Als u geen jonge konijntjes wilt of als u gevechten tussen rammen en voedsters zoveel mogelijk wilt vermijden, is het verstandig om zowel het mannetje als het vrouwtje te laten castreren/steriliseren.

Wanneer worden konijnen geslachtsrijp?
Konijnen zijn tussen 4 maanden (bij kleinere rassen) en 6-9 maanden (grotere rassen) geslachtsrijp. Het is aan te raden jonge konijnen vanaf 3-4 maanden op te delen in groepen van dezelfde sekse, anders heeft u voordat u het weet een nestje.

Wanneer kunnen rammen gecastreerd worden?
De rammen kunnen worden gecastreerd op het moment dat beide testikels zijn ingedaald. Dit zal meestal rond de 4 maanden zijn. Houd er rekening mee dat een mannetjes konijn nog 4-6 weken tot na de castratie in staat is om nakomelingen te verwekken. Om dit te voorkomen is het verstandig uw konijnen nog een paar weken apart te houden na de castratie.

Waarom is het verstandig mijn ram te laten castreren?
– Onvruchtbaarheid
– Agressie verminderen: Konijnen willen graag hun territorium verdedigen en kunnen grommen, stampen met de achterpoten, aanvallen of zelfs bijten. Soms kan dit leiden tot hevige vechtpartijen. Door een konijn te castreren kan dit gedrag verminderd worden.
– Rijden op andere dieren

Narcose bij konijnen
Veel eigenaren maken zich zorgen over de risico’s van narcose bij konijnen. Vroeger stonden konijnen erom bekend dat ze moeilijk veilig onder narcose te brengen waren. Sterilisatie van konijnen is tegenwoordig echter een routine-ingreep en met moderne medicijnen en de huidige expertise van dierenartsen is er geen reden om overbezorgd te zijn. Alle narcosemiddelen brengen een klein risico met zich mee, ongeacht welk dier het betreft, maar er wordt alles aan gedaan om de narcose van uw konijn zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Konijnen hoeven in tegenstelling tot een hond en kat niet nuchter te zijn voor een operatie. Het is zelfs fijn als u het eten van uw konijn meeneemt naar onze praktijk, zodat uw konijn voor en na de ingreep bij ons kan eten. Hierdoor blijven de darmen actief en voorkomen we zoveel mogelijk darmproblemen tijdens en na de narcose.

Twijfelt u over de gezondheid van uw konijn?
Zit hij stil in een hoekje? Eet hij niet meer?

Lees hier de meest voorkomende aandoeningen bij konijnen. 

Belangrijk: Konijnen zijn prooidieren en zullen dus pas erg laat laten zien als ze zich niet lekker voelen! 

Wel of niet verzekeren?
Wist u dat u ook uw konijn kan laten verzekeren. Medische kosten ten gevolge van een ziekte, aandoening of ongeval worden dan vergoed. De diergeneeskunde is volop in ontwikkeling en er is steeds meer mogelijk. De dierenarts kan veel betekenen voor uw huisdier. Bijna iedere ziekte of aan- doening is tegenwoordig goed te behandelen. De kosten kunnen echter flink oplopen.

Als dierenartsenpraktijk raden wij u aan een verzekeraar te kiezen die alleen gericht is op huisdieren, zoals Petplan. Op verzekerjehuisdier.nl kunt u kijken welke verzekeraar het beste bij u past. Neem een kijkje op de website van deze verzekeraars om uw premie te berekenen en om te zien uit welke pakketten u zou kunnen kiezen, mocht u uw huisdier willen verzekeren.