BASISZORG HOND

Bij Groepspraktijk Dierenartsen Barneveld kunt u terecht voor de eerstelijns basiszorg van uw hond. De hond is nog steeds één van de populairste huisdieren in Nederland. Bij een hond in huis nemen en hebben, komt veel kijken. Goed preventieve zorg, door regelmatig bij de dierenarts te komen, helpt in de toekomst problemen te voorkomen. Denk hierbij aan regelmatige gezondheidscontroles en vaccinaties.

Naast de hier onderstaande eerstelijns zorg, kunt u ook bij ons terecht voor verder onderzoek, zoals echografieën, röntgenfoto’s en orthopedisch onderzoek. Dit kan verder worden besproken bij de dierenarts op consult.

ONZE SERVICE

  • Aandacht voor u en uw huisdier
  • 24/7 bereikbaar voor spoed

  • Ruime diagnostische mogelijkheden

  • Ruime chirurgische mogelijkheden

  • Kat vriendelijke praktijk

  • Beste Baasje zorgprogramma
  • Mogelijkheid tot huisbezoek

MEER INFORMATIE

HONDEN

Een jonge pup in huis is natuurlijk ontzettend leuk, maar er komt ook veel bij kijken. We zetten graag voor u een aantal dingen op een rijtje.

Vaccineren

Puppy’s worden op 6 á 7 weken leeftijd gevaccineerd en gechipt bij de fokker. Chippen is voor alle honden verplicht. Om een goede weerstand op te bouwen, moeten de vaccinaties op 9 en 12 weken leeftijd herhaald worden. Honden worden standaard gevaccineerd tegen het parvovirus, hondenziekte, leverziekte en de ziekte van Weil (leptospirose). Aanvullende vaccinaties zijn tegen de besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) en rabiës (hondsdolheid).
De besmettelijke hondenhoest is verplicht voor de meeste puppycursussen en kennels, maar is daarnaast zeker te adviseren bij honden die veel in aanraking komen met andere honden.
De vaccinatie tegen Rabiës is alleen nodig als u met uw hond naar het buitenland gaat.

Voeding
Een goede uitgebalanceerde voeding is enorm belangrijk voor een groeiende pup. Gemiddeld krijgen pups tot éénjarige leeftijd een speciale puppyvoeding.

Socialiseren/opvoeding
De socialisatie fase is een ontzettend belangrijke periode voor uw pup. Alle indrukken die hij in deze tijd maakt, zal hij blijven onthouden. De eerste fase is tussen 6 -12 weken. Neem hem dus mee naar zoveel mogelijk vreemde plekken. Laat hem wennen aan mensen, kinderen, dieren, auto’s, vrachtwagens, fietsers en harde geluiden. In deze tijd leert uw pup heel snel. Pas wel op dat u niet over de grenzen van uw pup heen gaat. Als hij/zij een bange indruk maakt moet u misschien eerst een stapje terug doen en het later nog eens proberen.
Om een goede band op te bouwen en de juiste manier van opvoeden te leren, raden wij aan om met uw hond op puppycursus te gaan. Dit is niet alleen nuttig voor de training van uw hond, het is ook een goede plek om kennis te maken met andere pups en puppy eigenaren. Er zijn ook steeds meer cursussen die privé worden aangeboden, dus 1-op-1 met u als eigenaar.

Zindelijkheid
Eén van de grootse uitdagingen bij een nieuwe pup is vaak het zindelijk maken. Er zijn een aantal dingen die u kunnen helpen om deze fase zo snel mogelijk door te komen.
Probeer voor een zo vast mogelijk ritme aan te houden. Dus op vaste tijden naar buiten om te plassen. Bijvoorbeeld na het slapen en spelen. Wandel naar de uitlaatplaats (of andere plek waar u wilt dat de pup zijn/haar behoefte doet) en blijf daar even op één plek staan. Wacht rustig af of de pup zelf een de behoefte gaat doen. Beloon goed gedrag uitvoerig!
In huis zijn er vaak signalen die erop wijzen dat een pup moet plassen. Bijvoorbeeld na het spelen langzaam zoekend en snuffelend door de kamer lopen. Dit is hét moment om de pup buiten te zetten. Hoe minder ‘’foutjes/ongelukjes’’ er gebeuren, hoe sneller de pup door heeft dat het de bedoeling is om buiten zijn behoefte te doen, zeker als hij/zij daar uitvoerig voor beloond wordt.

Puppybegeleiding
op de praktijk
Wij helpen u graag om uw pup de best mogelijke start te geven. Socialisatie speelt een grote rol in de ontwikkeling van het gedrag van uw pup. Het bezoek aan de dierenarts wordt vaak als stressvol ervaren. Door vroeg te beginnen met positieve ervaringen opbouwen in de praktijk, kunnen we veel problemen in de toekomst voorkomen. Afhankelijk van uw pup en uw wensen komt u een aantal keer extra langs op de praktijk. Bijvoorbeeld 1 keer per week tot 1 keer per maand. De assistente zal samen met u het bezoek zo plezierig mogelijk laten verlopen. We zullen samen uw pup wegen en eventueel oefenen op de behandeltafel met lekkers en veel knuffels.
Deze extra begeleiding is gratis.

6 maanden check
Op de leeftijd van 6 maanden bieden wij u een (gratis) extra check aan bij de paraveterinair. Naast dat uw pup uitgebreid zal worden nagekeken, bespreken we een aantal punten die belangrijk zijn rond deze leeftijd. Zoals het gedrag en de socialisatie, het wisselen van gebit, castratie/sterilisatie, de groei en het gewicht.

Puppy’s
Puppy’s worden op 6 á 7 weken leeftijd gevaccineerd bij de fokker. Om een goede weerstand op te bouwen, moeten de vaccinaties op 9 en 12 weken leeftijd herhaald worden. De volgende vaccinatie is daarna op 1 jaar leeftijd en blijft vervolgens jaarlijks.

Volwassen hond
Honden worden standaard gevaccineerd tegen het parvovirus, hondenziekte, leverziekte en de ziekte van Weil (leptospirose).
Aanvullende vaccinaties zijn: besmettelijke hondenhoest (kennelhoest); deze vaccinatie is verplicht bij de meeste kennels/dagopvang/uitlaatservice en training. Rabiës (hondsdolheid) vaccinatie: deze is (o.a.) verplicht bij reizen naar het buitenland. Klik hier voor de actuele invoereisen per EU land. 
Voor de invoereisen buiten de EU: klik hier. 

Vanaf 1 jaar leeftijd worden honden elke 3 jaar gevaccineerd tegen het parvovirus, hondenziekte en de leverziekte. Jaarlijks wordt gevaccineerd tegen de ziekte van Weil en kennelhoest. De vaccinatie tegen Rabiës is drie jaar geldig.

De dierenarts kijkt elk jaar in het paspoort welke vaccinaties nodig zijn, u hoeft dit dus niet zelf bij te houden (Rabiës uitgezonderd).
Als uw hond bij ons gevaccineerd is, sturen wij u een oproep voor de vervolgvaccinatie.

Bij de jaarlijkse vaccinatie hoort altijd een lichamelijke gezondheidscontrole door de dierenarts. Het is belangrijk dat uw hond gezond is verklaar voor de vaccinatie wordt toegediend.

Er is al langere tijd discussie gaande of het nodig is om honden jaarlijks te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek (2024 guidelines for the vaccination of dogs  and cats – WSVSA) is gebleken dat de cocktailvaccinatie tegen de virussen die Parvo, hondenziekte en de besmettelijke leverziekte veroorzaken bij sommige honden langer werkzaam is dan de gebruikelijke 3 jaar.  Het is tegenwoordig mogelijk om te testen of uw hond nog voldoende bescherming heeft voor deze virussen, met behulp van een sneltest, de Rapid Titertests VET Diagnostix Canivet. 
Deze test (opvolger van de RapidSTATUS™ TiterTest™ Canine) is een serologische in-house test die gebruikt wordt om honden te testen op de aanwezigheid van beschermende IgG antilichamen tegen het canine adenovirus type-2 (CAV-2), canine parvovirus (CPV) en het canine distempervirus (CDV) in het bloed van honden. Heeft uw hond voldoende antilichamen, dan werkt de vaccinatie nog en kunnen we de DHP vaccinatie overslaan. 
Voor de test is een klein beetje bloed nodig, de uitslag is bekend aan het einde van uw consult. We kunnen dan gelijk uw hond de juiste vaccinaties geven, indien nodig. 
Wij volgen de richtlijnen over titeren die internationaal zijn opgesteld. Daarom adviseren we puppy’s te vaccineren volgens het standaard vaccinatie schema, en voeren we het titeronderzoek pas vanaf 1 jaar leeftijd uit. 
 
Belangrijk: Voor leptospirose en de besmettelijke hondenhoest is het niet mogelijk om de afweer van uw hond te meten. Er bestaat geen betrouwbare test hiervoor. Bescherming voor deze ziektes is alleen mogelijk door uw hond jaarlijks te vaccineren. 
 
Daarnaast, bij de jaarlijkse vaccinatie hoort ook een jaarlijkse lichamelijke check, deze is zeker zo belangrijk! Dus ook dieren die niet gevaccineerd worden zien wij graag minimaal één keer per jaar voor een gezondheidscontrole. 

Steriliseren van een teefje
Uw hond wordt voor het eerst loops op een leeftijd van 6-12 maanden. Een loopsheid duurt gemiddeld 3 weken. De vruchtbare periode ligt meestal zo rond dag 10-14 maar dit kan per hond sterk verschillen!

Wij adviseren de teef te laten steriliseren 2-3 maanden na de eerste loopsheid en voor 2 jaar leeftijd.

Bij sterilisatie worden over het algemeen de eierstokken (ovaria) weggehaald. Dit noemen we ovariectomie. Indien de baarmoeder ook afwijkend is dan worden de eierstokken en baarmoeder samen weggehaald (ovariohysterectomie).

Voordelen van steriliseren

  • De kans op (kwaadaardige)melkkliertumoren wordt aanzienlijk verkleind. Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt het ontstaan van melkkliertumoren gestimuleerd. Dus hoe jonger de teef gesteriliseerd wordt, hoe kleiner de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd is.
  • Het voorkomen van baarmoederontsteking op latere leeftijd. Als een teef niet gesteriliseerd wordt zien we vaak onder invloed van vrouwelijke hormonen op latere leeftijd een baarmoederontsteking. De baarmoeder zal dan alsnog verwijderd moeten worden. Vaak is de teef erg ziek en moet de hond met deze slechte conditie geopereerd worden. Dit willen we het liefst voorkomen door ze op jonge leeftijd te steriliseren.
  • Geen loopsheid meer
  • Geen ongewenste dekking
  • Geen schijnzwangerschap met (veel) melkgift
  • Geen dracht

Nadelen van sterilisatie:

  • Aankomen in gewicht
  • Eventuele karakterveranderingen
  • Verandering in vachtstructuur (minder glanzing)
  • Bij uitzondering: incontinentie (met name bij grote teven die vroeg gesteriliseerd worden)

Castreren van een reu
Bij de castratie worden de testikels verwijderd. Het kan vanaf 6 maanden leeftijd, maar het liefst doen we dit pas als de reu volledig is uitgegroeid. Er zijn geen medische redenen om een reu preventief te castreren. Het kan wel invloed hebben op ongewenst gedrag.

Voordelen:

  • Voorkomen ongewenste voortplanting
  • Over het algemeen minder snel conflicten
  • Minder rijden op andere honden
  • Minder last van voorhuid ontstekingen

Nadelen:

  • Lost zeker niet alle gedragsproblemen op
  • Gewichtstoename
  • Vachtveranderingen

Denkt u na over het fokken van een nestje? Is uw hond drachtig?
Lees hier meer over drachtbegeleiding. 

Is uw hond aan het bevallen?
Lees hier waar u op moet letten, wanneer een bevalling niet normaal verloopt. 

Jaarlijkse gezondheidscontrole 
Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt uw hond van top tot teen nagekeken en wordt het gewicht gecontroleerd. Indien het nodig is geven we voedingsadvies, knippen we de nagels en bespreken we enkele aandachtspunten. We bespreken bijvoorbeeld het eten en het drinken, de ontlasting, de activiteit en het gebit. We bespreken daarnaast ook preventie tegen wormen, teken, mijten en vlooien.

Tevens kan er ook een bloedonderzoek worden uitgevoerd om de belangrijkste orgaanfuncties te controleren. Door een vroege diagnostiek bij de oudere hond kan vaak de ontwikkeling van ouderdomsproblemen worden vertraagd of voorkomen.

Seniorcheck
Vanaf een leeftijd van 7 jaar beschouwen wij uw hond als ‘senior’. Regelmatig ontwikkelen zich vanaf deze leeftijd (lichamelijke) problemen. Lang niet altijd zijn deze problemen voor u als eigenaar zichtbaar. Soms weet u dat er ongemakken zijn maar gaat u ervan uit dat dit normale ouderdomsklachten zijn. Voor de gezondheid en vitaliteit van uw hond is het heel belangrijk dat problemen vroegtijdig worden ontdekt.
Klik hier voor meer info over onze seniorencheck.

Parasieten komen vaker voor dan wordt gedacht. Ondanks de kennis in de diergeneeskunde en ontwikkeling van antiparasitaire geneesmiddelen veroorzaken parasitaire infecties zeer regelmatig ziekten bij hond en kat.

Inwendige parasieten: wormen
Huisdieren van alle leeftijden, gezond of niet, worden regelmatig besmet met wormen. Veel pups worden met een spoelworminfectie geboren of door het drinken van de melk besmet. Wormen kunnen schadelijk zijn voor de dieren zelf, het kan namelijk leiden tot maag-darmkanaal klachten. Hierdoor kunnen ze minder goed voedingsstoffen opnemen.

Wanneer dieren wormen hebben zien we dat hun afweer verminderd, waardoor ze gevoeliger worden voor andere ziektes. Als dieren wormen hebben kunnen ze wormeitjes uitscheiden en er zo voor zorgen dat de omgeving besmet wordt. Een aantal van deze wormen zijn ook besmettelijk voor mensen, voornamelijk zwangere vrouwen en kinderen lopen hierbij risico. Als een hond besmet is en zichzelf wast, kan door het aaien van dit dier de mens zich ook besmetten. Het is dus van belang om uw huisdier goed te ontwormen.

De meest voorkomende wormen in Nederland zijn spoelwormen. Deze eitjes kunnen honden in de omgeving oplopen. Daarnaast komen lintwormen voor, deze worden overgedragen door vlooien. Ook komt de vossenlintworm steeds meer voor in Nederland. Deze wordt verspreid door vossen, maar is ook besmettelijk voor honden. Het tussenstadium van deze worm, de blaasworm, kan schadelijk zijn en zelfs levensbedreigend voor mensen.

Ontwormingsadvies voor honden* 

Ontworming  Leeftijd 
1e keer 2 weken
2e keer 4 weken
3e keer 6 weken
4e keer 8 weken
Daarna elke maand tot de hond een half jaar oud is.
Vanaf 6 maanden leeftijd: elke 3 maanden ontwormen.
Zogende teven telkens tegelijk met de pups ontwormen.


*Ontwormingsadvies uitgegeven door de stichting gezelschapsdieren in samenwerking met het Ministerie van VWS en de faculteit Diergeneeskunde in Nederland.

Wij staan achter de wormmiddelen die wij verkopen. Over andere wormmiddelen kunnen wij u niet adviseren, noch kunnen wij de werkzaamheid ervan garanderen.

Uitwendige parasieten: vlooien, teken en mijten

Vlooien
Vlooien zijn kleine bruine parasieten die niet alleen op huisdieren leven, maar voornamelijk in de omgeving zitten. Meer dan 95% van de vlooienpopulatie zit in verschillende stadia (eitjes, larven en poppen) in uw huis. Denkt u hierbij vooral aan de kieren en naden van het huis, tussen het laminaat, in de vloerbedekking, de bank en de mand of kleedjes van uw huisdier(en).

Vlooien kunnen veel jeuk veroorzaken, waardoor uw huisdier zal gaan krabben en bijten. Hierdoor kunnen huidbeschadigingen ontstaan die kunnen leiden tot huidontstekingen en infecties. Huisdieren kunnen ook allergisch zijn voor vlooien, waardoor één vlo al tot heftige allergische reacties kan leiden. Vlooien kunnen niet alleen leiden tot huidklachten, maar zij kunnen ook lintworm eitjes bij zich dragen. Wanneer een vlo uw huisdier bijt, kan op deze manier een lintworm worden overgebracht naar uw huisdier. Daarom is het ook belangrijk uw huisdier te ontwormen. Een vlo legt ongeveer 50 eitjes per dag, dit houdt dus in dat er in korte tijd een vlooienplaag kan ontstaan. Eitjes kunnen lang in de omgeving overleven, van een paar weken tot een aantal maanden. Wanneer de eitjes in de omgeving aanwezig zijn en de temperatuur voldoende hoog is (dus ook als de kachel in de winter aan gaat), is het een perfecte plaats voor vlooien en zullen de eitjes uit gaan komen. Het is dus belangrijk om uw huisdieren het hele jaar door goed te behandelen om ze vlo-vrij te houden. Wanneer uw huisdier(en) vlooien heeft is het belangrijk om snel te starten met de behandeling. Dit houdt in dat u alle dieren in huis moet behandelen, maar ook de omgeving in de behandeling mee moet nemen.

Teken
Teken zijn afgeplatte 8 potige insectjes. Teken kunnen zeer lang in de omgeving overleven. Op de huid geeft de teek een klein rood ontstekingsplekje maar geeft zelden jeuk. Een teek kan worden verwijderd met een tekentang. Het beste is natuurlijk het voorkomen van de vasthechting van een teek door de hond en kat te behandelen.

Mijten
Er bestaan veel verschillende mijten bij onze huisdieren. De mijten kunnen een schilfering veroorzaken en op deze manier jeuk geven. Mijten zijn over het algemeen erg besmettelijk.

Neem contact op met de praktijk als u vermoed dat uw huisdier last heeft van parasieten, wij kunnen u adviseren over de beste producten en wat er nodig is voor de bestrijding in uw huis.

Zandvliegen/hartworm:
In meer zuidelijke (warme) landen zijn andere parasieten actief dan in Nederland, hoewel ook deze steeds dichterbij komen. Denk hierbij aan zandvliegen en hartworm. Gaat uw hond mee op vakantie? Neem dan contact met ons op over de beste bescherming voor uw hond.

We kunnen ons voorstellen dat u als eigenaar soms door de bomen het bos niet meer ziet betreft huisdierenvoeding omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Wat is nou een goede voeding en is die dan ook geschikt voor uw eigen dier? Naast de standaard voedingen voor de “gezonde” honden en katten is er natuurlijk ook nog zoiets als dieetvoeding voor dieren die extra ondersteuning nodig hebben of ziek zijn. Onderstaand hebben we enkele voedingen voor u uitgelicht.
Wij adviseren en verkopen Specific hondenvoeding. Specific is een hoogwaardige hondenvoeding op basis van vis, waardoor het van nature rijk is aan omega 3 en 6. Ook zijn alle zakken recyclebaar en dus beter voor het mileu!


Specific is verkrijgbaar in een lijn voor pups, volwassen hond en oudere honden.
Daarnaast is er ook Specific Special Care met speciale voedingen die ondersteunen bij aandoeningen als gewrichtsproblemen, darmproblemen etc.
Puppy voeding
Puppy’s hebben veel energie nodig om goed te kunnen groeien, spelen en ontwikkelen. Goede puppyvoeding is hierop aangepast en bevat onder andere meer energie, eiwitten en calcium zodat dit beter bij hun dagelijkse behoefte en groei past. Voor puppy’s van grote hondenrassen is het extra van belang dat de calcium/fosfor verhouding juist is. Deze stoffen zijn belangrijk in de opbouw van het skelet en voorkomen op latere leeftijd skeletproblemen. Daarnaast zijn er nog de benodigde vitaminen en mineralen toegevoegd voor bot, vacht en immuniteit.

Behalve dat alle benodigde voedingsstoffen aanwezig moeten zijn in een goede voeding, is het ook goed om te kijken naar de gevoeligheden van pups en wat zij nog extra nodig hebben. De voeding die wij aanbevelen bevat een prebiotische mix om een gezonde spijsvertering te bevorderen en krachtige antioxidanten (zoals vitamine C en E) ter ondersteuning van het ontwikkelend immuunsysteem.
Het niet voeren van speciale voeding voor uw pup kan lijden tot voedingsstoftekorten, spijsverteringsproblemen, skeletproblemen en over- of juist ondergewicht geven. Het is dus van belang om de juiste voeding te geven.
Neem voor adviezen voor uw pup contact met ons op en we kijken welke voeding het beste past.  

Om uw dier te helpen met afvallen zijn er speciale dieetvoedingen ontwikkeld. Deze voedingen zorgen er onder andere voor dat: 

  • Het dier nog steeds de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt 
  • Ondersteunt het natuurlijk vermogen van de hond en kat om vet te verbranden 
  • Door een unieke samenstelling aan vezels helpt het dieren een voller en voldaan gevoel te krijgen.  

Door het voeren van een speciale dieetvoeding zorgt u ervoor dat het dier sneller het ideaal gewicht bereikt zonder de porties aanzienlijk klein te maken.
Wij zijn er om u en uw dier te helpen in dit proces. We kunnen een individuele berekening maken voor uw dier om de energiebehoefte preciezer te bepalen en geven indien gewenst begeleiding gedurende het afvalproces.  

We weten dat het niet gemakkelijk is, dus schroom vooral niet om advies hierover te vragen! 

Voeding om gebitsproblemen te voorkomen
Mensen poetsen hun tanden dagelijks en toch hebben ook wij soms gebitsproblemen. Het is dan ook niet gek dat onze dieren gebitsproblemen krijgen als wij als eigenaren hier niks aan doen. Veel dieren hebben last van opbouw van tandplaque, tandsteen en gingivitis (tandvleesontsteking). Langdurige gebitsproblemen resulteren er uiteindelijk in dat er zelfs enkele tanden en kiezen onder algehele narcose verwijderd moeten worden. Naast ‘enkel’ gebitsproblemen is er ook een link tussen een slecht gebit en nier-, lever-, en hartproblemen, dus al met al; een gezond gebit kan van levensbelang zijn.  

Er zijn verschillende manieren om de tanden van uw dier te verzorgen, zoals tandenpoetsen, maar niet alle manieren zijn voor iedereen haalbaar. Een goed toepasbare manier is het inzetten van voeding die gericht is op tandverzorging. Deze brokken bevatten een speciale vezelmatrix en zijn een stuk groter dan de “normale brok” die als het ware de tanden poetst om bacteriën en tandplaque te verwijderen.
De voeding die wij adviseren voor het voorkomen van tandplaque, tandsteen en gingivitis heeft klinisch bewezen tot bijna 50% van de klachten te verminderen.  

Allergie voeding
Bij een voedselallergie vertoont het afweersysteem van uw huisdier een overgevoeligheidsreactie op normale eiwitten in de voeding. Een voedselallergie kan zowel huidklachten, oorontstekingen of maag-darmkanaal klachten veroorzaken.

Allereerst gaan we achterhalen of uw hond of kat allergisch is voor zijn of haar voeding. Het allerbeste is een zelf gekookt eliminatiedieet, maar we hebben ook speciale voeding die we in kunnen zetten bij een voedselallergie. In deze voeding zijn de eiwitten als het ware in korte stukjes geknipt, waardoor het lichaam van uw hond of kat deze niet direct herkent en dus niet allergisch reageert.

Dit dieet moet minstens 8 weken volgehouden worden. In deze periode mag uw hond beslist niets anders dan het voorgeschreven dieet te eten krijgen. Eén koekje, stukje kaas, etensresten of ander voedingsmiddel kan de hele test tenietdoen! Als uw hond iets anders te pakken heeft gekregen moet u opnieuw starten met 8 weken strikt dit dieet geven.

Verdenkt u uw hond van een voedselallergie? Neem contact met ons om samen een plan op te stellen.

Als u gebruik maakt van het Beste Baasje programma, kunt u de kosten van preventieve zorg voor uw hond of kat over een heel jaar spreiden. Als Beste Baasje ontvangt u de jaarlijkse controle en basisvaccinatie voor uw huisdier, een jaar lang anti-parasitaire middelen (ontworming en ontvlooiing) en deskundig advies. Daarnaast bieden wij u een extra halfjaarlijkse gezondheidscontrole waarmee eventuele problemen in een vroeg stadium ontdekt of zelfs voorkomen kunnen worden. Bovendien profiteert u van 10% korting op alle (spoed)behandelingen, voeding en producten! U betaalt als Beste Baasje een vast bedrag per maand, dit bedrag is afhankelijk van of uw kat buiten komt en het (te verwachten) volwassen gewicht van uw hond of kat.

Lees hier meer over Beste Baasje.