INTERNE GENEESKUNDE
Interne geneeskunde is een heel breed specialisme en richt zich op het voorkomen, onderzoeken en behandelen van ziekten van inwendige organen zoals de nieren, maag en darmen, bloed, schildklier en lever. Interne geneeskunde heeft daardoor veel raakvlakken met andere medische specialisme. Omdat het zo breed is, wordt het vaak opgedeeld in deelspecialisme, zoals stofwisselingsziekte en nierziekten. Het opsporen van de oorzaak van de klachten en het stellen van een diagnose kan soms een hele puzzel zijn. Soms zullen er dan ook meer ingewikkelde onderzoeken nodig zijn voor het stellen van een diagnose. Belangrijke onderzoeken zijn bijvoorbeeld urine- en bloedonderzoek, maar ook het maken van een (buik/hart)echo of röntgenfoto.
ONZE SERVICE
- Aandacht voor u en uw huisdier
24/7 bereikbaar voor spoed
Ruime diagnostische mogelijkheden
Ruime chirurgische mogelijkheden
Katvriendelijke praktijk – Cat Friendly Gold status
- Beste Baasje zorgprogramma
MEER INFORMATIE
AANDOENINGEN
Om nierschade vast te stellen zijn urine- en bloedonderzoek nodig. Pas als de nierfunctie dermate gedaald is, kunnen we dit meten in het bloed. Hiervoor hebben we twee belangrijke parameters:
Creatinine: Stijgt bij afname van 75% van de nierfunctie
– Nierstenen
– Nierbekkenontsteking
– Tumoren
– Immuun-gemedieerde aandoeningen (immuunziekte, (buitenlandse)parasieten)
– Vergiftiging (lelies bij katten of opeten van koelvloeistof)
– Erfelijke nierafwijkingen zoals PKD (polycystic kidney disease)
Het is helaas niet altijd mogelijk om een oorzaak te achterhalen.
- In ernstige gevallen kan dit opname met infuustherapie zijn
- Drinken te stimuleren
Doordat het lichaam bij diabetes mellitus suiker verliest via de urine, treden de volgende symptomen op:
- Veel drinken
- Veel plassen
- Veel eten
- Afvallen
- Meer slapen
Wanneer er een verdenking is van diabetes mellitus, zal bloedonderzoek worden uitgevoerd om de bloedsuikerspiegel te bepalen. Indien deze herhaaldelijk verhoogd is, of er een verhoogd fructosamine (deze waarde is verhoogd wanneer er 2-3 weken lang een hoog bloedsuiker aanwezig is) in het bloed wordt gemeten, wordt de diagnose bevestigd. Daarnaast kan ook suiker in de urine worden gemeten.
Lange tijd was de enige behandeling van diabetes mellitus door middel van onderhuidse injecties van insuline. Hierbij is het van belang dat het bloedsuiker nauwkeurig wordt gemonitord. Bij het instellen van de therapie wordt een dagcurve gemaakt, om beter inzicht te krijgen in het verloop van de suikerspiegel. Hiervoor kan een freestyle libre (een meter die op de huid wordt geplakt welke continue de bloedsuiker kan meten) worden geplaatst en kan met een app de suikerspiegel worden afgelezen.
- Een speciaal dieetvoer te geven (vezelrijk met hoger eiwitgehalte en complexere koolhydraten, waarbij glucose trager vrijkomt)
- Het dier te laten afvallen
-
Beweging te stimuleren
Patiënten met suikerziekte komen regelmatig op controle om het verloop van de ziekte goed te monitoren en waar nodig de therapie bij te stellen.
Een te snel werkende schildklier, ook wel hyperthyreoïdie genaamd, komt veel voor bij de oudere kat. 10% van de katten ouder dan 10 jaar, heeft een te snel werkende schildklier. De schildklier maakt dan te veel schildklierhormoon aan, welke zorgt voor een snellere stofwisseling. De oorzaak van een te snel werkende schildklier bij katten, is in 99,9% van de gevallen een goedaardige tumor van de schildklier.



