Patiënt van de maand september

december 10, 2018

Patiënt van de maand september

Patiënt van de maand september

Op zondag avond kregen we een telefoontje van een hele bezorgde eigenaar. Hun Friese Stabij pup Eef van 12 weken was net aangereden en het leek niet helemaal goed te gaan.eef2

Uiteraard hebben we de eigenaar direct onze kant op laten komen. Op tafel was Eef erg timide en nogal sloom.

Als een dier is aangereden kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn, maar het grootste risico is dat een dier in shock raakt. Dit kunnen we herkennen door onder andere de kleur van de slijmvliezen. Op het moment dat Eef in de praktijk kwam was ze nog niet in shock, echter haar slijmvliezen waren wel een beetje bleek.

Shock kan ook nog op later moment optreden, daarom is het belangrijk om dit direct tegen te gaan. Dit kan door een infuus te plaatsen en het vaatbed te vullen met fysiologisch zoutoplossing. Dit is ook het eerste wat we bij Eef hebben gedaan.

Aan de buitenkant was weinig te zien aan Eef, maar er was een heel sterk vermoeden dat er aan de binnenkant wel iets kapot was. De milt is het orgaan dat makkelijk kan scheuren bij een aanrijding en dat is een ernstig spoedgeval! Om iets meer zekerheid hierover te krijgen is er een röntgenfoto van haar buik gemaakt. Op een röntgenfoto zie je normaal gesproken een duidelijke aftekeningen van de darmen, de blaas, de lever en de milt. Bij Eef was deze aftekening iets minder duidelijk dan normaal, dit kan gezien worden als er vocht in de buik staat, zoals bijvoorbeeld bloed.

Als een milt scheurt kan een dier snel achteruitgaan en zelfs doodbloeden. We hebben dan ook direct besloten geen risico te nemen en Eef te opereren.

Bij het open maken van de buik, kwam het bloed ons al tegemoet. De milt bleek inderdaad gescheurd en bloedde heel hard. Met tangetjes konden we er voor zorgen dat het bloeden stopte. Doordat de milt een heel broos orgaan is, scheurt deze makkelijk en kan je die ook niet hechten. Dit betekent dan ook dat de enige optie is om de milt te verwijderen.

De milt is een orgaan die een belangrijke rol speelt bij de afweer en als er bloed armoede is. Als er een infectie optreed dan komen er veel afweercellen uit de milt om zo snel mogelijk de infectie te boven te komen. Als de milt afwezig is, dan zijn er op andere plekken nog steeds veel afweercellen, maar in totaal minder dan met milt. Een hond kan goed leven als de milt verwijderd is, alleen is het belangrijk als er een wond(je) is om deze goed in de gaten te houden, zodat dit niet gaat ontsteken. Het kan zijn dat de hond wat eerder ondersteuning nodig heeft met medicijnen.

Nadat de tangetjes op de bloedvaten zaten, moest elk bloedvat worden afgebonden, zodat de milt veilig verwijderd kon worden. Een groot deel van het bloed wat uit de milt is gekomen, is achtergebleven in de buik, zodat Eef dit weer opnieuw op kan nemen en zo sneller weer de oude is.

Eef is door het scheuren van de milt veel bloed verloren, waardoor de eerste 24 uur na de operatie nog steeds erg spannend waren of ze het zou redden. Ze is in die tijd aan het infuus op de praktijk gebleven, zodat we haar goed in de gaten konden houden.

eef

 

Gelukkig bleef het goed gaan met Eef en mocht ze na 24 uur weer naar huis. Het duurt een tijdje voordat het lichaam de bloedarmoede weer heeft hersteld. Na een aantal dagen was Eef natuurlijk nog erg moe en sliep veel, maar ze was al wel weer vrolijk en wilde weer spelen.

Na 10 dagen mochten de hechtingen verwijderd worden en was Eef al bijna weer de oude.

Zo jong en dan al zoveel meegemaakt. Gelukkig heeft ze het overleefd en kan ze weer een jonge vrolijke pup zijn.

 

Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *