Patiënt van de maand oktober 2018

januari 30, 2019

Patiënt van de maand oktober 2018

Bonnie is een kruising teefje van 6 maanden oud. De eigenaar vertelde dat Bonnie regelmatig dunne ontlasting had als pup. Omdat dit niet beter werd, was het nodig om de ontlasting van Bonnie te onderzoeken. Uit het onderzoek bleek dat Bonnie last had van een vervelende parasiet, Giardia.

Giardia komt vooral bij jonge dieren voor. Dieren worden meestal besmet via de ontlasting van andere honden. Ook mensen kunnen deze parasiet krijgen, vaak door zwemmen in besmet water.

Of een hond ook daadwerkelijk ziek wordt van de besmetting is vooral afhankelijk van de afweer. Voeding, allergieën en stress kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Daarnaast kunnen andere ziektes of infecties de kans op het oplopen van een Giardia besmetting verhogen.

Giardia is niet met het blote oog te zien en kan erg goed in de omgeving overleven. Dit komt omdat de parasiet een speciaal laagje om zichzelf heen maakt. Goede hygiëne  is daarom heel  belangrijk om te voorkomen dat de hond zichzelf opnieuw besmet of dat andere dieren worden besmet. Denk daarbij aan het opruimen van de ontlasting, wassen van de hond en ontsmetten van de omgeving.

Bonnie leek goed te reageren op de eerste behandeling tegen Giardia, maar helaas kwamen de klachten toch weer terug. Daarom hebben we een tweede medicijn toegevoegd, samen met een voerverandering. Hierna waren de klachten verdwenen, waardoor Bonnie weer zonder diarree klachten lekker buiten kon rennen.

bonnie patient van de maand oktober 2018 2

 

 

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand , ,

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *