Patiënt van de maand mei 2020 – konijn Mini krijgt een plank op haar neus

juli 1, 2020

Patiënt van de maand mei 2020 – konijn Mini krijgt een plank op haar neus

IMG_1070Mini is een Frans hangoor konijn van 2 jaar oud. Ze is een ontzettend nieuwsgierig aagje en komt altijd kijken wat er thuis gebeurt. Zo ook een keer tijdens het schoonmaken. Een ongeluk zit in een klein hoekje en Mini had de dikke pech dat er een plank op haar kopje vielHierna had Mini moeite met eten en kwam er wat bloed uit haar neusjeDit was een reden om haar verder te onderzoeken en te kijken of er niets gebroken was.  

Om te beoordelen of een bot gebroken is, moeten er röntgenfoto’s gemaakt worden. Met een röntgenfoto maak je van een voorwerp wat rond is, een plat plaatje, waardoor je meestal 2 foto’s nodig hebt om goed te kunnen of alles intact is.  

Om foto’s van een schedel, moet een dier volledig stil liggen en ook nog eens op haar rug. Dit is voor een wakker konijn haast onmogelijk en daarom had ze een klein roesje nodig. Dit kan spannend zijn bij konijnen, maar we geven een veilige narcose, houden de dieren goed in de gaten en zorgen dat ze zo snel mogelijk wakker kunnen worden.  

IMG_2968Op de röntgenfoto was te zien dat er een breukje zat in de oogkas van Mini! De kauwspieren zitten vast aan de oogkas, waardoor dit goed verklaarde waarom ze niet zo goed wilde eten. Kauwen deed haar namelijk veel pijn. Om haar te behandelen heeft ze een paar weken vloeibaar eten gekregen (wat je op foto 1 rond haar neus en bek ziet) en daarnaast kreeg ze pijnstilling. Na 3 weken was Mini goed opgeknapt en kon ze zelf weer haar normale voer eten. Ze is weer blij en vrolijk, maar of ze geleerd heeft om beter uit te kijken, moeten we nog afwachten!  

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *