Patient van de maand maart – Happy New Year!

maart 1, 2021

Patient van de maand maart – Happy New Year!

 

Deze grote lieve pechvogel is Happy. Een kruising Chihuahua x Dwergkees van nu 6 maanden oud. Het patiëntje van de maand, en eigenlijk al van het jaar.

Tijdens het spelen met haar jongste baasjes is er een groot hek op haar gevallen. Het baasje van Happy zag gelijk dat het goed mis was en is in de auto gesprongen. Al rijdende heeft ze ons gebeld, zodat wij klaar stonden om ze op te vangen.

Ook de dierenarts vertrouwde het niet, met een röntgenfoto was er het vermoeden dat ze een bloeding in haar buik had. Door dit aan te prikken met een naald kregen we de bevestiging, ze had vrij bloed in haar buik.

Dit was reden om Happy direct te opereren, als er een acute bloeding is en we grijpen niet gelijk in, dan kunnen ze daaraan dood bloeden. Happy was nog maar 4 maanden oud en woog net 2 kilo. In zo’n klein hondje zijn dit soort operaties niet gemakkelijk. In veel gevallen blijkt de milt gescheurd te zijn, deze kunnen we vrij makkelijk verwijderen, waarna het probleem is opgelost. Bij Happy bleek er niks aan de hand te zijn met de milt, maar het buikje stroomde telkens snel vol met bloed.

 

Uiteindelijk bleek er een slagader in haar lever gescheurd te zijn.

Ook haar galblaas was ernstig gekneusd, met flinke blauwe plekken erin. Het is de dierenarts gelukt om het bloeden te stoppen, maar daar was het gevaar nog niet geweken voor Happy. Bloedvaten in de lever zijn nodig voor de voorziening van zuurstof, voedingstoffen, maar ook de afvoer van alle gifstoffen en galzuren van het lichaam. Na de operatie moest blijken of de lever dit nog zou kunnen zonder het grote bloedvat. In eerste instantie knapte Happy heel goed op. Toch heeft ze een enorme terugval gehad waarbij ze nog een keer geopereerd moest worden. Het lichaam moest een nieuwe route gaan vormen voor het bloedvat dat beschadigd is. Dit heeft uiteindelijk nog 3 weken geduurd.

Door de oplettendheid van haar baasje en de vechtersmentaliteit van Happy is ze er helemaal bovenop gekomen. Inmiddels gaat het hartstikke goed met Happy en is ze genezen verklaard! Ze is weer helemaal zichzelf en speelt weer heerlijk met het hele gezin.

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand