Patiënt van de maand maart 2020 – Giddy knijpt een oogje dicht

mei 1, 2020

Patiënt van de maand maart 2020 – Giddy knijpt een oogje dicht

IMG-20200512-WA0008Een prachtige Ragdoll dame kwam op het spreekuur, omdat ze last had van haar oog. Giddy is een kleine poes van bijna 12 jaar oud. In de spreekkamer was gelijk te zien dat ze last had van haar linkeroog, ze hield het erg dicht. Daarnaast viel op dat ze heel veel tranen maakte. Ook de kleur van het hoornvlies zag er niet normaal uit. Deze hoort helder te zijn en je moet er doorheen kunnen kijken. Bij Giddy zat er een blauwachtige waas overheen. Hierdoor kon de dierenarts nauwelijks de iris en pupil meer zien. Dit beeld noemen we cornea oedeem en is een ontstekingsreactie en zwelling van het hoornvlies.

Op de afbeelding hiernaast ziet u hoe Giddy’s oog er uit zag bij binnenkomst op de praktijk.

Het hoornvlies bestaat uit drie verschillende lagen. Op de volgende website staat heel duidelijk uitgelegd hoe een oog is opgebouwd. Het is weliswaar bij de mens, maar bij onze huisdieren is dit nagenoeg gelijk.

https://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/bouw_functie_cornea_conjunctiva_bindvlies/

giddyOm erachter te komen waar het corneaoedeem vandaan komt, onderzoeken we het oog met een speciale lamp. Daarnaast kunnen we een test uitvoeren om te onderzoeken of het hoornvlies intact is. We doen dit met een druppel kleurstof die fluoresceïne heet. Als de buitenste laag van het hoornvlies beschadigd is, bindt deze kleurstof aan de laag eronder en wordt de beschadiging groen. Als het hoornvlies intact is, kan de kleurstof nergens aan binden en zien we de kleurstof niet. Het hoornvlies is erg gevoelig. Als u een zandkorrel of een vliegje in uw oog heeft, voelt u dat gelijk en als u het er uit probeert te halen doet dat pijn. Een beschadiging aan het hoornvlies kunt u hier een beetje mee vergelijken. Het is dus erg pijnlijk, ook bij onze huisdieren.

Bij Giddy werd het oog volledig onderzocht. Ook de fluoresceïne test werd hierbij uitgevoerd. Er kleurde alleen een ronde rand groen aan. Dit houdt in dat het middelste deel van het defect zo diep is, dat het niet meer aan kan kleuren. De rand van de beschadiging zag er ook verweekt uit. Dit is typisch voor een bepaalde beschadiging, dat noemen we een lytisch ulcus. Meestal begint het met trauma aan het hoornvlies, dit kan een zandkorrel zijn, een haar die constant irriteert aan het hoornvlies, of een probleem met de tranen. Als hier een bepaalde type bacterie bij komt, kunnen deze bacteriën stoffen produceren die het hoornvlies als het ware oplossen. Dan wordt de beschadiging alleen maar groter en dieper en kan in het ergste geval het hoornvlies scheuren. Dit proces kan erg snel gaan, binnen een paar uur tot dagen. Een lytisch ulcus is dan ook een spoedgeval en moet zo snel mogelijk door een dierenarts gezien en behandeld worden. Daarnaast is het ook heel erg pijnlijk. Als in het ergste geval het hoornvlies scheurt, kunnen onderdelen van het oog naar buiten komen. Dit zorgt voor vaak onomkeerbare schade aan het oog. Dieren kunnen zo veel last hebben van het oog dat ze naast oog klachten, ook andere klachten kunnen hebben, zoals sloom zijn en een verminderde eetlust hebben. Bij een erg diepe beschadiging is soms een specialistische oog operatie nodig om te voorkomen dat het hoornvlies scheurt.

Bij Giddy werd gelijk een behandeling ingesteld met verschillende medicijnen, waaronder antibiotica oogdruppels, tabletten, en een pijnstiller. Het is erg belangrijk om goed in de gaten te houden of de behandeling aanslaat en het defect snel genoeg kleiner wordt. Omdat de veranderingen in een oog erg subtiel zijn, moeten deze patiënten vaak op controle komen. Bij dit soort diepe defecten duurt het redelijk lang voordat het hoornvlies volledig genezen is. Ook Giddy is veel op controle geweest en met zo een lieve en mooie kat is dat stiekem hartstikke gezellig voor de dierenarts. De IMG-20200512-WA0005dag na de start van de behandeling was het oog van Giddy al zo verbeterd dat een operatie niet nodig was. Na twee weken behandelen met oogdruppels en antibiotica was er nog maar een heel oppervlakkig defect over. Na een maand was het defect helemaal weg en had Giddy helemaal geen last meer van haar oog!

Op de foto’s hieronder en hiernaast ziet u het verloop van de genezing van het oog en hoe het oog er nu, na de behandeling, uit ziet.

IMG-20200512-WA0004 

Algemeen nieuws, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *