Patiënt van de maand juni

juli 1, 2016

Patiënt van de maand juni

Nina is een jaar geleden door haar eigenaren uit het asiel gehaald. Ondertussen is ze helemaal aan haar nieuwe huis gewend, maar het viel de eigenaar de laatste tijd op dat ze langzaam aan het afvallen was. Bij verder doorvragen bleek ook dat Nina meer aan het drinken was. Verder was ze super actief en haar eetlust was goed. Ze was af en toe zelfs zo snel dat ze het eten van het aanrecht pikte.

Nina1Eenmaal op de behandeltafel viel het op dat de hartslag verhoogd was. Zou dit door de stress bij de dierenarts komen of was er meer aan de hand? Nina zat de dierenarts kopjes te geven, dus de stress leek wel mee te vallen. Verder waren er geen afwijkingen bij het lichamelijk onderzoek. Ons advies was om verder te kijken door middel van een bloedonderzoek. Ook al is Nina een dagje ouder het is niet normaal dat een kat meer gaat drinken en langzaam afvalt. De eigenaar gaf akkoord voor bloedonderzoek.

Het bloedmonster werd meteen in ons eigen laboratorium getest op de lever- en nierwaarden, de suikerwaarde in het bloed en daarnaast op de schildklierfunctie. Bij oudere katten zien we regelmatig nier- of schildklierproblemen. In het beginstadium merk je hier nog weinig af, het is dus heel belangrijk om bij een oudere dat dit af en toe te laten controleren. Bij Nina was de oorzaak van het afvallen en meer drinken al snel duidelijk, haar schildklier werkte te snel.

Een verhoogde schildklierfunctie zien we regelmatig bij katten vanaf 10 jaar. Het is gelukkig goedaardig extra weefsel dat meer schildklierhormoon gaat aanmaken. Door het extra schildklierhormoon in het bloed gaat de hele stofwisseling van de kat omhoog. Hierdoor kreeg Nina meer honger, was actiever dan normaal en viel ze af en ging ze meer drinken.

Een te snel werkende schildklier is zeer goed te behandelen en hier zijn vier verschillende behandelmethodes voor mogelijk:

  1. NinaMedicatie, waardoor de overproductie van het schildklierhormoon wordt geremd. Deze medicijnen moeten dagelijks voor de rest van hun leven gegeven worden.
  2. Operatie, waarbij het overactieve deel van de schildklier wordt verwijderd.
  3. Behandeling met radioactieve jodium isotopen, waardoor alleen het hyperactieve schildklierweefsel stuk wordt gemaakt en het gezonde schildklierweefsel niet. De kat moet hiervoor een week worden opgenomen in een speciale kliniek.
  4. Dieetvoeding, y/d voer van Hill’s wat speciaal is gemaakt voor katten met een te snel werkende schildklier. Met dit voer kan het lichaam niet meer teveel schildklierhormoon aanmaken. Dit kan alleen als de kat niks anders eet voor de rest van zijn/haar leven.

De eigenaren van Nina kozen voor de eerste optie en drie weken later kwam Nina op controle. Ze was weer een ons aangekomen en de eigenaren merkten dat ze al minder dronk. We hebben opnieuw bloed afgenomen en de schildklierwaarde was gelukkig weer zoals hij hoort te zijn. We zien Nina over een half jaar weer terug voor de volgende controle, we zijn blij dat ze goed reageert op de behandeling.

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *