Patiënt van de maand juni

september 2, 2018

Patiënt van de maand juni

Beer is een Rottweiler van 6 jaar, die op het spreekuur kwam omdat zij acuut kreupel was aan haar linker achterpoot. Bij het lichamelijk onderzoek werd al snel gevonden dat Beer veel last had van haar knie en dat er sprake was van een gescheurde kruisband. Vorig jaar heeft Beer dit ook al aan haar rechter knie gehad.

In sommige gevallen kan een eigenaar nog precies bedenken wat er gebeurde op het moment dat de kruisband scheurde. Het moment van scheuren is namelijk erg pijnlijk en ze janken vaak even, daarna lopen ze meestal op 3 poten. Vaak zien we kruisbandproblemen bij grote honden, maar het kan ook bij kleine honden en katten optreden.

f2dc86a2-a0ef-47b2-868c-b9412bfc37abEr zijn 2 kruisbanden aanwezig in de knie, de voorste en de achterste. Het gewrichtsoppervlak van het onderbeen loopt vrijwel altijd een beetje schuin, de kruisbanden zorgen ervoor dat het bovenbeen en onderbeen ten opzichte van elkaar niet kunnen bewegen. Als een kruisband scheurt is het bijna altijd de voorste kruisband. De knie wordt dan instabiel, waardoor het scheenbeen naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen. Deze beweging is erg pijnlijk, daarnaast kan door de beweging in het gewricht meer schade aan de knie ontstaan, waardoor de knie uiteindelijk nog pijnlijker gaan worden.

Een gescheurde kruisband kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste kan er een genetische aanleg zijn. We zien in veel gevallen dat een hond die zijn kruisband scheurt, dit later ook aan de andere kant krijgt. Als tweede heeft de stand van de botten heeft een belangrijke rol. Daarnaast komt er bij grote honden veel kracht op te staan, vooral tijdens het rennen en spelen. Als laatste kan het ook gewoon pech zijn, de kruisband kan scheuren door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of een ongeluk.

Bij het lichamelijk onderzoek wordt de hele achterpoot onderzocht, waarbij een bepaalde test heel specifiek is om de kruisband te onderzoeken. Dit is de schuiflade test, als er teveel beweging is van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen, dan is de test positief en is dit meestal bewijzend voor een gescheurde voorste kruisband. In sommige gevallen is het nodig röntgenfoto’s te maken voordat de diagnose gesteld kan worden.

fileIn vrijwel alle gevallen is een operatie nodig om te zorgen dat de knie weer goed functioneert en lopen niet meer pijnlijk is. Afhankelijk van de leeftijd, grootte en bewegingsactiviteit van de hond wordt er een keuze gemaakt tussen 3 verschillende operaties. Het is helaas niet mogelijk om de voorste kruisband te vervangen. Het doel van de verschillende operaties is dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen niet meer kan bewegen en de knie weer stabiel is.

Bij Beer werd er de keuze gemaakt voor een TPLO, ze is een jonge hond, van een groot ras. Er komt dus behoorlijk veel kracht op de knie te staan, de TPLO operatie is in dit geval het meest geschikt om voor lange tijd een stabiele knie te hebben.

Voorafgaand aan een TPLO wordt er eerst een röntgenfoto gemaakt. Het gewrichtsoppervlak van het scheenbeen van een hond loopt vrijwel altijd schuin, dit is op de röntgenfoto goed te beoordelen. Op basis van deze foto kunnen er metingen worden uitgevoerd, hoeveel het scheenbeen gecorrigeerd moet worden om een recht gewrichtsoppervlak te krijgen.

Tijdens de operatie wordt er een zaagsnede in het onderbeen gemaakt, het stukje wat daarbij los wordt gezaagd, wordt gekanteld, om op die manier een recht gewrichtsoppervlak te maken. Met behulp van een plaat en schroeven wordt dit daarna vastgezet. Op deze manier wordt er gezorgd dat bij normale belasting het onderbeen niet meer naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen en daarmee lopen dus niet meer pijnlijk is.

file1De eerste 6 weken na de operatie moet een hond heel rustig aan doen. Te snelle belasting van het gewricht kan een breuk tot gevolg hebben, wat slechtere genezing geeft en daarmee langer herstel. In die eerste weken krijgt de hond ook pijnstiller/ontstekingsremmer. Ondanks dat de hond rustig aan moet doen, is het wel belangrijk dat ze gedoseerd bewegen. Met behulp van een revalidatieschema mogen de bewegingen langzaam worden opgebouwd.

Beer is heel goed door de operatie heen gekomen. 6 weken na de operatie zijn er opnieuw röntgenfoto’s gemaakt hoe het herstel van haar knie is verlopen. Net als aan de rechterkant is ook haar linker knie goed hersteld en kan ze haar achterpoot ondertussen weer heel goed gebruiken. Haar knieën kunnen er de komende jaren weer goed tegen.

Algemeen nieuws, Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *