Patiënt van de maand juni 2020 – hond Blaze springt in het oog met haar stoere pet

augustus 1, 2020

Patiënt van de maand juni 2020 – hond Blaze springt in het oog met haar stoere pet

20200716_112305Blaze is een mooie Duitse Herder dame en buiten is zij altijd een verschijning. Ze heeft namelijk altijd een soort pet op. Blaze heeft een oogaandoening die erger wordt onder invloed van zonnestralen. De bescherming die zij draagt heet een Optivizor. Een soort vizier die haar ogen beschermt tegen de UV-straling in het zonlicht.  

Blaze heeft Pannus. Dit is een auto-immuun ziekte van het hoornvlies van het oogHet lichaam maakt zelf afweerstoffen tegen het hoornvlies in beide ogen, haar lichaam valt dus haar eigen hoornvlies aan. De ziekte wordt getriggerd door UV-straling

WER1_Blaze_Oog_17-11Pannus zorgt ervoor dat het hoornvlies ontsteekt. Het hoornvlies verdikt en verkleurt hierdoor, wat voor irritatie aan het oog zorgt. Het is typisch dat dit begint aan de zijkant van het oog, maar het kan zich uitbreiden naar het hele oog. In eerste instantie verkleurt het hoornvlies grijs-wit, later wordt het bruin-zwart en kan er blijvend littekenweefsel op het hoornvlies ontstaan. Als dit op een groot deel van het oog gebeurt, kunnen honden er blind van worden! Een tijdige en goede behandeling is heel hard nodig om dit te voorkomen.   

Pannus is een ziekte die we meer zien bij bepaalde hondenrassen, met name Duitse Herders en kruisingen daarvan. Een hond kan niet genezen van pannus, maar het kan wel goed onder controle gehouden worden. De behandeling is in het begin met oogdruppels met een sterke ontstekingsremmer. Deze ontstekingsremmer mag alleen gegeven worden als er geen beschadiging op het hoornvlies zit. Zit er wel een beschadiging, dan kan de ontstekingsremmer dit alleen maar erger maken. Het is dus belangrijk dat we dit geregeld controleren.  

IMG-20200715-WA0000Naast medicijnen, werkt goede bescherming tegen UV-straling ook erg goed! Er bestaan speciale zonnebrillen of bescherm vizieren die UV-werend werken.  

Bij Blaze hebben de eigenaren eerst een zonnebril geprobeerd. Blaze werd hier niet gelukkiger van, ze vond het vervelend en wilde daardoor slecht mee naar buiten. De Optivizor ging een stuk beter, met wat training accepteerde Blaze deze heel goed. En het beste is nog dat de pannus zo rustig geworden is, dat Blaze geen druppels meer nodig heeftHet was voor Blaze even wennen, maar nu heeft ze geen last meer van haar ogen. En het oog wil ook wat maar zeg nou zelf, het staat haar erg goed! 

Algemeen nieuws, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *