Patiënt van de maand juli

oktober 30, 2018

Patiënt van de maand juli

De eigenaren van Kayleigh kwamen vrij bezorgd op het spreekuur. Kayleigh heeft de dag  ervoor een washandje opgegeten en ze heeft nu last van buikpijn en overgeven.

kayleigh-21-01-2018-5Kayleigh is een vrolijke, Golden Retriever van 5 jaar oud. In 2016 is bij Kayleigh epilepsie vastgesteld, waarvoor zij medicatie krijgt (phenobarbital). Een mogelijke bijwerking van deze medicatie is dat dieren er meer honger van kunnen krijgen. In Kayleighs geval zorgt dit er inderdaad voor dat ze graag en veel eet. Helaas maakt ze daarbij niet altijd een verschil tussen eetbare en niet-eetbare dingen. Dit gedrag noemen we pica (het eten van vreemde voorwerpen).

Bij het lichamelijke onderzoek van Kayleigh blijkt dat ze wat verhoging heeft, ze was echter nog wel vrolijk (zoals ze altijd is) en de buik voelt soepel aan. Op dat moment was er nog geen verdenking van een verstopping. Ook had het geen zin om haar te laten braken, omdat het washandje de dag ervoor al was opgegeten. Kayleigh is weer met de eigenaren naar huis gegaan en de eigenaren zouden haar goed in de gaten houden.

Tegen het einde van de middag belde de eigenaar, omdat ze wat achteruit leek te gaan. Ze braakte elk uur (met soms een klein stukje van de washand) en werd slomer. Bij verstoppingen kunnen we dit soms op een röntgenfoto zien. Omdat een washandje er op de röntgenfoto hetzelfde uitziet als darm gevuld met ontlasting, was niet precies te zien waar in het maagdarmkanaal de washand zich bevond. Echter als er een verstopping zit, ontstaat er vaak gas in maag en darmen voor de verstopping.

Omdat er nu een groot risico is dat de darm volledig is afgesloten door het washandje, was het nodig om Kayleigh direct te opereren. Bij het openen van de buik valt direct op hoe groot de maag was, door de darmafsluiting  zat er enorm veel gas in de maag wat door de darmafsluiting de maag niet meer uit kon. Verderop zit een massa in de darm. Met een kleine snee kon de massa verwijdert worden uit de darm, zoals al verwacht bleek het een stuk, bijna onherkenbare, washand te zijn. De rest van de darm waren geen afwijkende structuren te vinden.

img_20180816_173336214Ook de steen in de maag moest verwijderd worden, voordat deze in de toekomst ook nog vast zou lopen. Bij het verwijderen van de steen, bleek er ook nog een stuk washand te zitten. Kayleigh werd goed wakker uit de operatie, maar het was wel van belang om haar in de gaten te houden, daarom is ze een nacht op de praktijk gebleven.

De volgende ochtend stond Kayleigh alweer vrolijk te kwispelen. In de middag mocht Kayleigh weer naar huis, met een kraag om zodat ze niet aan de hechtingen kon zitten. De eerste paar dagen na de operatie zijn spannend, omdat er via de wond in de darm en maag lekkage kan optreden. Maar gelukkig is alles goed gegaan en is Kayleigh weer goed hersteld van haar eetbui.

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *