Patiënt van de maand januari 2020 – Basset pup Jet is uit balans

april 1, 2020

Patiënt van de maand januari 2020 – Basset pup Jet is uit balans

oor schematisch (002)Er was iets raars aan de hand met Jet, een lieve vrolijke Basset pup van 5 maanden oud. Ze leek opeens haar evenwicht niet meer te kunnen bewaren en hield haar hoofd scheef. Ze was ook echt niet lekker en wilde niet eten. Toen ze bij ons op de praktijk kwam, zagen we ook dat haar ogen raar bewogen. Dit noemen we een nystagmus. Dit is een snelle beweging van de ogen die heen en weer gaan. Dit kan zijwaarts (horizontaal), op en neer gaan (verticaal) of alle kanten op (rotationeel). Dit beeld ziet er heel gek en eng uit, maar is wel heel herkenbaar voor de dierenarts. Deze symptomen passen allemaal bij het beeld van een middenoorontsteking. De dierenarts heeft dan ook gelijk in de oren van Jet gekeken, en zag in de diepte dat het trommelvlies bol stond en dat er viezigheid achter het trommelvlies zat. Hiermee was de diagnose bevestigd en werd Jet behandeld voor een middenoorontsteking met medicijnen tegen de misselijkheid, antibiotica en een pijnstilling/ontstekingsremmer.

Het oor van de hond (en ook andere huisdieren) is opgebouwd in drie delen. Het buitenste deel is de externe gehoorgang. Zoals u kunt zien is deze erg lang! Het heeft een verticaal (rechtop) en een horizontaal (liggend) deel. Het loopt door tot aan het trommelvlies. Achter het trommelvlies zit het middenoor. Het middenoor staat in verbinding met de keel via de buis van Eustachius. In het middenoor zitten de gehoorbeentjes, die in contact staan met het binnenoor. Het trommelvlies wordt in beweging gezet door de trillingen van geluid en de middenoorbeentjes geven deze trillingen door aan een orgaan in het binnenoor. Dat signaal wordt doorgegeven aan de hersenen en zo kunnen dieren en mensen geluid horen. In het binnenoor zit ook het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan zorgt er onder andere voor dat het hoofd recht kan worden gehouden en de horizon op zijn plek blijft, zelfs als je je hoofd heen en weer beweegt. Je kunt je voorstellen wanneer onderdelen hiervan ontstoken raken, dat je problemen krijgt met je evenwicht. Het kan ook voor een nystagmus zorgen. Dit verklaart dus precies alle verschijnselen van Jet.

Hoe krijgt een dier een middenoorontsteking? We zien bij honden vaak dat dit veroorzaakt wordt door bacteriën. Soms kan ook een virus de onderliggende oorzaak zijn. De bacteriën kunnen op twee manieren in het middenoor terecht komen. Uit het keelgebied, via de buis van Eustachius, of vanuit de externe gehoorgang, als het trommelvlies kapot is. Bij katten zien we vaak poliepen, die vanuit het keelgebied helemaal tot in het middenoor groeien. In uitzonderlijke gevallen kan een ontsteking door een vreemd voorwerp komen (denk aan een grasaar) of een op zich zelf staande ontsteking zijn.

JetWe kunnen een middenoorontsteking diagnosticeren door met een otoscoop in het oor te kijken. We kunnen dan tot op het trommelvlies kijken. Bij een middenoorontsteking kan er sprake zijn van een opgebold of kapot trommelvlies of viezigheid in het middenoor. Bij Jet was er sprake van een gaatje in het trommelvlies.

Soms is het moeilijk om afwijkingen te zien, dan is er aanvullend onderzoek nodig. Ook als de standaardbehandeling niet voldoende werkt, moet er verdere gekeken worden. Voor de aanvullende onderzoeken moet het dier wel onder narcose. We kunnen dan met een camera het oor gaan bekijken en soms is het nodig om een CT-scan of MRI te maken.

Bij Jet was dit gelukkig niet nodig en knapte ze met de ingestelde behandeling snel op. De behandeling van een middenoorontsteking kan lang duren. Jet heeft 6 weken antibiotica nodig gehad, maar gelukkig gaat het nu hartstikke goed haar. Het gaatje in het trommelvlies is ook weer keurig hersteld. Ze houdt alleen nog haar kop een beetje scheef, maar ook dat wordt langzaam minder. Verder is ze weer haar vrolijke en ondeugende zelf!

Algemeen nieuws, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *