Patiënt van de maand Februari 2021 – Bo krijgt een middeleeuwse behandeling

februari 1, 2021

Patiënt van de maand Februari 2021 – Bo krijgt een middeleeuwse behandeling

Bo werd naar ons doorverwezen met vage klachten. Ze had last van meer drinken en vaker plassen, een slechte eetlust en ze was slomer.bo 1
Er was bij een andere dierenarts bloedonderzoek gedaan en een echo van de buik gemaakt. Ze kwam naar ons toe om opgenomen te worden voor verder onderzoek en infuus. Toen we haar onderzochten viel op dat Bo knalrode slijmvliezen had. Als je de binnenkant van de lip van een hond bekijkt hoort deze mooi roze te zijn, bij Bo was de lip vuurrood. Dit kwam doordat ze veel te veel rode bloedcellen in haar bloed had. Normaal moet het bloed van een hond voor 35 tot 55% uit rode bloedcellen bestaan. Bij Bo was dit 78%! Als er te veel rode bloedcellen in het bloed zitten, wordt het bloed veel dikker en stroperiger, met alle gevolgen van dien. Deze aandoening heet polycythemie.
De organen kunnen slechter van bloed en zuurstof worden voorzien, omdat het bloed te dik wordt voor de kleine vaatjes in het lichaam. Het kan er daarmee voor zorgen dat haar nieren niet goed meer functioneren, ze benauwd gaat worden en uiteindelijk kan dit zelfs tot sterfte leiden.  

bo 3

Polycythemie kan meerdere oorzaken hebben, maar om Bo zich beter te laten voelen, moesten we het bloed snel dunner gaan maken. Dit kan alleen door een deel van het bloed weg te halen en te vervangen door infuusvloeistof. Het weg laten lopen van bloed noemen we ook wel aderlaten. Aderlaten werd in de Middel Eeuwen vaak toegepast bij mensen als een normale medische handeling, om zo alle ‘slechte’ stoffen uit het lichaam te laten stromen.
Tegenwoordig wordt aderlaten alleen nog toegepast bij een teveel aan rode bloedcellen of bij mensen die een ijzerstofwisselingstoornis hebben. Met behulp van
 een buisje direct in haar bloedvat, waar we normaal infuusvloeistof door laten stromenlieten we nu bloed uit het bloedvat stromen. Tegelijkertijd moet een hond ook infuusvloeistof krijgen om zo niet uitgedroogd te raken.

 

bo 2Bo is een hele lieve en rustige hond en zolang ze geknuffeld wordt, liet ze dit allemaal heel braaf toe. Omdat de waarde bij haar zo hoog was, kunnen we dat niet in één keer laten zakken tot een normale waarde. Uiteindelijk zijn er 4 behandelingen nodig geweest, nu is de waarde van haar rode bloedcellen keurig.  

Er was verder onderzoek nodig om achter de oorzaak van dit probleem te komen, het blijkt dat zij een afwijking heeft aan haar beenmerg. Helaas kunnen we dat niet genezen, maar met één keer per drie maanden een behandeling aderlaten wat ongeveer 30-45 minuten duurt heeft ze weer een hele goede toekomst voor de boeg. Ze rent nu weer heerlijk achter haar hondenvriendjes aan in het bos.  

 

 

 

 

 

 

 


 

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *