Patiënt van de maand februari 2020 – meer lucht voor Scooby

april 15, 2020

Patiënt van de maand februari 2020 – meer lucht voor Scooby

IMG-20200409-WA0006Scooby is een lieve Franse Bulldog dame van ruim 6 jaar oud. In maart kreeg Scooby nies aanvallen (dit noemen we ook wel reversed sneezing) en leek ze kortademiger. Als ze zich flink inspande, werd haar tong af en toe wat grauw van kleur. Haar baasje was terecht erg bezorgd en kwam naar de praktijk voor verder onderzoek. Daar werd al snel duidelijk dat Scooby haar problemen verklaard kon worden door het BOS – syndroom. Dit is een aandoening die in meer of mindere mate voorkomt bij alle hondenrassen met een erg korte snuit (=brachycephale), zoals de Franse Bulldog, Engelse Bulldog, Mopshond, Shih-Tzu en Boxer.

BOS staat voor Brachycephale Obstructieve Luchtweg Syndroom. Dit syndroom bestaat uit een aantal aandoeningen, namelijk:

  • Te smalle neusgaten
  • Te lang gehemelte
  • Te grote amandelen
  • Uitpuiling van delen in de keel
  • Te nauwe luchtpijp

IMG-20150204-WA0003Een hond kan last hebben van één van deze aandoeningen, of een combinatie van meerdere. Als een dier hier last van heeft, kan hij verschillende verschijnselen hebben zoals kortademigheid, snurken of ander bijgeluid bij ademhalen en snel moe bij inspanning. In het ergste geval kunnen deze dieren bij inspanning of oververhitting in ademnood komen, flauwvallen of zelfs in de meest ernstige gevallen overlijden. Met behulp van fokbegeleiding proberen ze deze aandoeningen te verminderen. Ook kunnen we voor een deel van de aandoeningen behorend tot het BOS syndroom, chirurgisch ingrijpen en voor deze honden vaak een stuk makkelijker maken.

Voorafgaand aan de operatie wordt er gekeken welke aandoeningen behorend tot het BOS syndroom spelen bij de hond en welke daarvan chirurgisch opgelost kunnen worden. Dit bestaat uit een algemeen onderzoek, een inspectie van het gehemelte en een röntgenfoto om de luchtpijp te kunnen beoordelen. We kunnen alleen de te smalle neusgaten en het te lange gehemelte opereren. De neusgaten worden groter gemaakt en het gehemelte wordt ingekort. We zien dat honden hier enorm van opknappen en veel minder ademhalingsklachten krijgen.

Bij Scooby zijn de neusgaten vergroot en is het gehemelte ingekort. De operatie is uitstekend verlopen en Scooby werd snel en goed wakker. Na de operatie merkten we dat ze geen bijgeluid meer had bij ademhalen. Daarnaast ademt ze nu in rust met haar mond dicht en door haar neus. Haar baasje vertelde dat de normale wandelingen nu wel twee keer zo lang duren als normaal, omdat ze ineens haar neus goed kan gebruiken, ze ruikt ineens overal van alles!

Heeft u vragen over het BOS-syndroom of twijfelt of uw hond geholpen kan zijn bij zo een behandeling? U bent van harte welkom om met ons contact op te nemen!

IMG-20200409-WA0008

Algemeen nieuws, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *