Patiënt van de maand december 2018 – Een ongeluk zit in een klein hoekje..

februari 22, 2019

Patiënt van de maand december 2018 – Een ongeluk zit in een klein hoekje..

Een ongeluk zit in een klein hoekje..

De eigenaresse van Takkie schrok flink toen ze opmerkte dat zijn teen scheef over de andere tenen stond. Hij was erg ongelukkig terecht gekomen en had daarbij zijn achterpoot beschadigd.  Bezorgd belde ze ons op en we maakten plaats in de agenda.

Takkie is een mannelijk gecastreerd konijn van 10 maanden oud. Hij woont samen met zijn vriendin Gijsje. Konijnen zijn groepsdieren, daarom is het belangrijk dat zij samenleven met minimaal 1 ander konijn. Gijsje kwam voor de gezelligheid ook mee naar het consult.

Bij aankomst was het duidelijk dat er iets mis was met de teen van Takkie. We hebben een röntgenfoto gemaakt waarop goed te zien was dat de teen in het derde gewricht van onder was geluxeerd. Een dislocatie/luxatie gaat vaak gepaard met schade aan de omliggende banden en weefsels en is ook erg pijnlijk.

Nadat we duidelijk wisten wat er aan de hand was hebben we de teen ‘gezet’ . Dit betekent dat we de gewrichtskop weer goed in de gewrichtskom hebben geplaatst. Daarna hebben we een spalk aangelegd zodat de teen goed kan genezen.

Takkie ging met pijnstilling naar huis.

Na een week bleek jammer genoeg dat Takkie de spalk om zijn poot niet goed accepteerde, hij had er last van en wilde slecht eten. Daarom hebben we besloten om het zonder spalk verder te laten genezen. Dit gaat tot nu toe erg goed.

Afgelopen week was Takkie op controle en hebben we een controle foto gemaakt. De teen zit gelukkig nog goed op zijn plaats.

takkie collage

 

Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *