Patiënt van de maand augustus 2018

november 19, 2018

Patiënt van de maand augustus 2018

Patiënt van de maand augustus

Médoc is een Oud Duitse Herder reu van 11 jaar die er voorheen prachtig uit zag, maar sinds een half jaar langzaamaan kale plekken kreeg.

De eigenaren kwamen voor een second opinion op het spreekuur, een beetje moedeloos, want tot nu toe had nog geen enkele behandeling geholpen.

Médoc had aan beide achterpoten kale plekken, ook zijn liezen waren kaal en zijn flanken waren erg dunbehaard. Naast het haaruitval, begon de overgebleven vacht van Médoc  van zwart naar oranje te verkleuren.

Doordat de haaruitval symmetrisch was, dus beide kanten van Médoc waren vergelijkbaar kaal, dachten we aan een hormonale aandoening. Eén hiervan stond boven aan de lijst van mogelijke oorzaken, een tumor in één van zijn testikels. Médoc had maar één ingedaalde testikel, de andere is nooit ingedaald en zat nog in zijn buik. Dit noemen we een éénzijdig cryptorche reu.

collage-medoc

 

De meest voorkomende reden voor het niet indalen van een testikels is erfelijkheid. Een hond kan prima leven met een testikel die niet is ingedaald. Echter gezien de erfelijke factor is fokken met een cryptorche reu niet verstandig. In zowel ingedaalde als niet ingedaalde testikels is het mogelijk dat er een tumor ontwikkelt. Bij een niet ingedaalde testikel is deze kans iets groter, maar nog steeds klein. Het is dan ook niet nodig om bij een cryptorche reu direct te besluiten tot castratie.
Er komen 3 verschillende testikel tumoren voor. De meest voorkomende tumor bij niet ingedaalde testikels is een sertoliceltumor. Sertolicellen komen in beperkte mate ook voor in gezonde testikels en zorgen voor voedingsstoffen van spermacellen, daarnaast maken ze vrouwelijke hormonen. Als er veel van dit soort cellen ontstaan bij een tumor dan komen er dus heel veel vrouwelijke hormonen. Reuen met dit type tumor kunnen dus ook vervrouwelijken. Onder andere kunnen ze aantrekkelijk worden voor andere reuen, maar ook kunnen de melkklieren groter worden.

Naast het vervrouwelijken kan een sertoliceltumor ook gepaard gaan met kaalheid en kan de huid gepigmenteerd raken.

De belangrijkste therapie is het verwijderen van de tumor. Alle verschijnselen die een sertoliceltumor kan veroorzaken zullen dan ook weer verdwijnen. De kans dat een sertoliceltumor uitzaait is heel erg klein.

Er is een echo van de buik gemaakt, waarop te zien was dat de testikel in de buik flink vergroot was. We hadden de oorzaak gevonden!

Médoc is gecastreerd, waarbij de testikel die in de buik aanwezig was ongeveer 6x zo groot was als de ingedaalde testikel! Normaal gesproken is een niet ingedaalde testikel veel kleiner dan een wel ingedaalde testikel.

Drie maanden na de operatie is Médoc onherkenbaar veranderd. Zijn vacht is weer helemaal hersteld, de kale plekken zijn weer behaard en ook de rode vacht is weer zwart geworden. Médoc  is weer de prachtige hond geworden die hij vroeger ook was!

medoc-vergelijking

Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *