Patiënt van de maand april

juni 19, 2018

Patiënt van de maand april

De eigenaresse van Bruin belde tijdens de weekend dienst. Bruin had in eens heel veel last van zijn rechter oog. Hij kneep er erg mee en had een witte waas op zijn oog.

file1-5Als een dier acuut last heeft van zijn of haar oog, kan dit een spoedgeval zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een dier zijn oog dicht knijpt. Dit kan vrij onschuldig zijn, tot heel ernstig.

De eigenaar is samen met Bruin langs gekomen op de praktijk. Direct was te zien dat hij heel veel last had van zijn rechter oog, hij kneep het oogje vrijwel de hele tijd dicht.

Bij het openen van zijn oog, was direct een lichte vlek zichtbaar op het hoornvlies. Met behulp van een oranje kleurstof kunnen we een beschadiging aantonen. Als er een beschadiging zit, dan verandert deze kleurstof naar fluorescerend groen en weten we dus dat het oog beschadigt is.

Een beschadiging op het hoornvlies komt vaak omdat een dier bijvoorbeeld een takje tegen zijn oog heeft gehad. Soms is de oorzaak van de beschadiging nog aanwezig. Het is belangrijk om de oorzaak van de beschadiging weg te halen, omdat een beschadiging anders verder kan uitbreiden en uiteindelijk zelfs een perforatie van het hoornvlies kan veroorzaken. Na een verdovingsdruppel is het mogelijk het oog goed te onderzoeken.

file-9Zoals op de foto zichtbaar, was er een flinke beschadiging op het hoornvlies van Bruin aanwezig. Na de verdovende druppel liet Bruin het goed toe om achter zijn oogleden te voelen en te kijken en bleek er een stukje stro van 7mm lang in zijn oog te zitten! Het stukje stro hebben we uiteraard meteen verwijderd.

Om de beschadiging zo snel mogelijk te laten herstellen en infectie van de beschadiging te voorkomen is het nodig om minimaal 4 keer per dag te zalven met oogzalf. Gelukkig ging het met Bruin snel beter en was na een aantal dagen zijn oogje weer rustig en de beschadiging verdwenen.

Algemeen nieuws, Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *