Patiënt van de maand april 2020 – Mies heeft kiespijn

juni 1, 2020

Patiënt van de maand april 2020 – Mies heeft kiespijn

Mies, een dame van 6 jaar oud kwam op het spreekuur voor de jaarlijkse controle en vaccinaties. Tijdens het lichamelijk onderzoek zag de dierenarts dat er iets mis was met een van de kiezen van Mies. Helaas houden dieren, in tegenstelling tot mensen bij de tandarts, hun mond niet open als we dat lief vragen en is het lastig om alle tanden en kiezen nauwkeurig te onderzoeken bij het wakkere dier. Soms is het ook nodig om dentale röntgenfoto’s te maken. Dat is de enige manier om goed de wortels en het kaakbot te bekijken, deze zijn van buitenaf namelijk niet te zien. Ook bij Mies konden we pas beter kijken en haar gelijk behandelen als ze sliep.

pvdmkiesGebitsproblemen komen veel bij katten, maar ook bij andere huisdieren voor. Met de tijd ontstaat er tandplak. Tandplak bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Dit kan binnen een dag al omgezet worden in tandsteen. Beide kunnen leiden tot een ontsteking van het tandvlees. Als de plak en tandsteen niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich uitbreiden naar de wortels van de tanden en kiezen.

Bij katten zien we daardoor een veel voorkomend gebitsprobleem, dat we Feline Odontoclastische Resorptie Leasies (FORL) noemen. Dit houdt in dat er een beschadiging in de tand ontstaat, die erg pijnlijk is voor de kat. Vaak zit deze op de overgang van de tand naar de wortel, net onder het tandvlees. Deze beschadigingen doen erg veel pijn en kunnen zich zo uitbreiden dat zelfs het kaakbot aangetast kan raken. Dan kunnen de vieze bacteriën uit de mond via de bloedbaan het lichaam in en schade veroorzaken aan organen. Hier kunnen dieren ernstig ziek van worden.

pdvmkies2Katten laten vaak geen verschijnselen zien van gebitsproblemen. Ondanks een zeer slecht gebit, blijven ze meestal eten. Vaak zijn subtiele veranderingen wel te zien. Denk aan: – Een stinkende geur uit de bek – Minder actief zijn – Speekselen – Met een poot de bek afvegen of met de kop schuren – Maar één kant van het gebit te gebruiken om te kauwen.

Terug naar Mies. Tijdens de uitgebreide gebitsinspectie onder narcose, kon de dierenarts zien dat er in twee kiezen aanwezig waren met een FORL. Dit is voor de kat erg pijnlijk en de enige behandeling is het verwijderen van de kies. Daarnaast is het volledige gebit van Mies goed gereinigd en gepolijst. Na deze behandeling knapte Mies goed op en ging ze gelijk zelf weer goed brokjes eten. Ze was weer helemaal zichzelf! Gebitsproblemen voorkomen? Er zijn speciale dieetvoeren beschikbaar die door de grootte en het oppervlak van de brok ervoor zorgen dat de tanden schoner blijven. Het allerbeste blijft, net zoals bij ons, dagelijks tandenpoetsen. Al is dat wel een uitdaging bij onze huisdieren en makkelijker gezegd dan gedaan!

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *