Mest onderzoek

E.coli, rotavirus, coronavirus, cryptosporidien

Kalverdiarree gedurende de eerste levensweken kan naast voedingsfouten veroorzaakt worden door een aantal ziekteverwekkers. Wij kunnen de mest onderzoeken met de Bodia sneltest op een aantal van deze belangrijke diarree veroorzakers. Elke verwekker vraagt om een specifieke aanpak op uw bedrijf.

Coccidi zwart logo middenCoccidiose

Diarree als gevolge van coccidiose vind vaak plaats bij wat oudere kalveren. De conditie loopt terug en kalveren staan vaak te persen. Met een microscopisch onderzoek van de mest kunnen wij de diagnose stellen en het juiste behandel advies geven. Hiernaast ziet u op de afbeelding een microscopisch coccidiose-ei.

Maagdarmwormen

De mate van een maagdarmwormbesmetting kunnen wij vaststellen met een microscopisch onderzoek van een mestmonster. Wij kijken dan naar de hoeveelheid maagdarmwormeieren per gram mest. Als dit boven een bepaalde grens komt, is ontwormen het juiste advies.

Longwormen

Een verdenking van een longworminfectie kunnen wij bevestigen door mest op een specifieke manier te onderzoeken met de Baermann methode. Door het aantonen van longwormlarven in de mest is de diagnose gesteld en ontwormen een zinvol besluit.