Melk onderzoek

Melkonderzoek

gezondheidsdienstOm onze kwaliteit en kennis van ons bacteriologisch onderzoek op peil te houden, neemt onze praktijk deel aan het ‘GD BO Labservice’ bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Met behulp van diverse cursussen blijven wij op de hoogte van de ontwikkelingen in bacteriologisch onderzoek. Wij checken regelmatig met behulp van rondzendoefeningen de kwaliteit van onze methode. Door middel van actuele kennis en kwaliteitsborging produceren wij uniforme en betrouwbare uitslagen.

  • Celgetalbepaling2016-06-03-13-55-25_dsc_1228

Wij gebruiken de celgetalmeter van DeLaval om het celgetal op tank-, koe- of kwartierniveau te bepalen. Binnen enkele minuten heeft u de uitslag!

Bij een verhoogd celgetal (>200.000 cl/ml) is het mogelijk dat wij een bacteriologisch onderzoek uitvoeren.

  • Bacteriologisch onderzoek (BO) en gevoeligheidsbepaling

2016-06-03-13-56-40_dsc_1232Melkmonsters van een mastitis- of hoogcelgetal koe zetten wij op kweek, waarbij verschillende voedingsbodems worden beënt. Groei van bacteriën vindt plaats na minimaal 24 uur bebroeden in een stoof bij 37°C. Afhankelijk van de bacteriesoort en groeisnelheid heeft u de uitslag met een gevoeligheidsbepaling voor de aangetoonde kiem na 2 of 3 dagen!