Koliek

Veel paardeneigenaren komen een keer in aanraking met koliek bij hun paard.
Koliek is een aanval van pijn in de buik en eigenlijk een verzamelnaam voor een groot aantal problemen die in de buik kunnen ontstaan. Een paard kan dit op verschillende manieren uiten. Het paard is onrustig, wat zich kan uiten in schrapen met de voorbenen, kijken of slaan naar de buik, veel willen liggen en/of rollen, flehmen, zweten, winden en niet meer mesten/ plassen. De symptomen kunnen per paard verschillen afhankelijk van het soort koliek, de mate van koliek en het karakter van het paard. Let op! De mate waarin de koliek getoond wordt, komt niet altijd overeen met de daadwerkelijke ernst van de koliek.

De getoonde onrust van het paard wordt veroorzaakt door een kramptoestand van de gladde spieren in de buik. Deze gladde spieren zitten bijvoorbeeld in de darmwand of urinewegen. Vaak wordt deze kramptoestand veroorzaakt door een verstoring van de passage van deze organen. Veelal gaat het om een passagestoornis in de darmen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen wordt het veroorzaakt door een wijziging in rantsoen, maar ook een zandophoping of een verstopping met stro kan de oorzaak zijn. Een infectie of een draaiing van de darmen kunnen ook voorkomen.

Als uw paard koliek heeft is stappen met uw paard het beste wat u kunt doen, desnoods geforceerd als het paard niet wil. Eindeloos stappen met uw paard is niet nodig. Het paard moet na 20 minuten stappen rustiger worden, gebeurt dit niet, dan moet u altijd de praktijk bellen!
Wij beschouwen koliek als een spoedgeval en zullen op ieder moment van de dag zo snel mogelijk bij u proberen te komen.

Het paard wordt door ons onderzocht en wij zullen indien mogelijk een behandeling starten. In de meeste gevallen is behandeling met een pijnstiller, een spierontspanner of paraffine voldoende. Indien de behandeling onvoldoende effect heeft of wij een oorzaak vermoeden die operatief behandeld moet worden sturen wij u in overleg door naar een gespecialiseerde kliniek waar een operatie uitgevoerd kan worden.

Om koliek te voorkomen is een goed ontwormingsbeleid erg belangrijk. Ook is het belangrijk plotselinge voerovergangen te voorkomen.