Chippen

Sinds 1 januari 2010 is het chippen van paarden en ezels verplicht. Binnen zes maanden na geboorte moeten veulens gechipt worden. Ook oudere dieren die nu nog niet gechipt zijn, moeten alsnog gechipt worden.

De chip wordt in de hals aangebracht en elk chipnummer is uniek. Op deze manier kan het paard of de pony geregistreerd worden en kan zodoende altijd geïdentificeerd worden. Zo kan fraude worden tegengegaan en kunnen gestolen dieren opgespoord worden. Het is niet zo dat de chip op afstand getraceerd kan worden zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon, maar de chip moet handmatig met een chipreader afgelezen worden.

Nadat de chip is ingebracht, wordt een aanvraagformulier ingevuld. Op dit formulier staan de gegevens van de eigenaar, het signalement en eventuele stamboekgegevens van het paard. Als het paard al een paspoort heeft, wordt deze tijdelijk ingenomen om de nieuwe gegevens te verwerken. Als het paard nog geen paspoort heeft, wordt deze aangevraagd. Dit kan pas nadat het dier is gechipt. In beide gevallen duurt het meestal drie a vier weken voordat u het paspoort (weer) krijgt toegestuurd.

Het is verplicht het paspoort bij u te hebben wanneer u de openbare weg op gaat. De identiteit van een paard moet namelijk ten alle tijden vastgesteld kunnen worden.