PUPPY INFORMATIE

Gefeliciteerd met uw nieuwe pup! Een jonge pup in huis is ontzettend leuk, maar er komt ook veel bij kijken. Denk aan de socialisatie opvoeding, zindelijkheid, en de gezondheid. We zetten graag voor u een aantal dingen op een rijtje. Verder kunt u ook bij ons terecht voor extra begeleiding om ervoor te zorgen dat uw hond zijn hele leven met een kwispel de praktijk verlaat.

ONZE SERVICE

  • Aandacht voor u en uw huisdier
  • Ruime diagnostische mogelijkheden

  • Chirurgie/orthopedie/laparoscopie
  • Honden & katten gescheiden
  • Beste Baasje zorgprogramma
  • Mogelijkheid tot huisbezoek

GEFELICITEERD MET

UW NIEUWE HOND

Puppy’s worden op 6 á 7weken leeftijd gevaccineerd en gechipt bij de fokker. Dit is voor alle honden verplicht. Om een goede weerstand op te bouwen, moeten de vaccinaties op 9 en 12 weken leeftijd herhaald worden. Honden worden standaard gevaccineerd tegen het parvovirus, hondenziekte, leverziekte en de ziekte van Weil (leptospirose). Aanvullende vaccinaties zijn tegen de besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) en rabiës (hondsdolheid). De besmettelijke hondenhoest is verplicht voor de meeste puppycursussen en kennels, maar is daarnaast zeker te adviseren bij honden die veel in aanraking komen met andere honden. De vaccinatie tegen rabiës is alleen nodig als u met uw hond naar het buitenland gaat.

Middels een bloedonderzoek kunnen we controleren of alle vaccinaties van uw pup goed zijn aangeslagen. We controleren in het bloed of er voldoende antistoffen aanwezig zijn om tegen de ziektes te beschermen. We adviseren om alle puppy vaccinaties volgens het standaard schema te geven tot en met 1 jaar leeftijd om een optimale bescherming te garanderen. Als uw hond alle vaccinaties heeft gehad na 1 jaar leeftijd, kunnen we daarna titeren om vervolgens op maat te vaccineren. Zie de informatie over titeren elders op onze website.

Sinds 2013 is het verplicht dat alle honden voor 7 weken leeftijd gechipt worden. Op de chip staat een uniek nummer die gekoppeld kan worden met uw contact gegevens. Zo kunnen gevonden dieren altijd geïdentificeerd worden en herenigd worden met hun baasje. De chip moet dan wel
geregistreerd zijn met uw naam en met uw gegevens. De meeste fokkers doen dit, maar het is belangrijk om dit te controleren. Zijn de gegevens niet gekoppeld, dan kunnen we niets met alleen het chipnummer. Op www.chipnummer.nl kunt u controleren of de chip geregistreerd is en met welke gegevens. Het chipnummer staat in het paspoort van uw huisdier. Als dit niet gebeurd is kunt u bij verschillende databaken dit alsnog in orde maken.
Bijna alle pups lopen in het nest een wormbesmetting op in de baarmoeder van de moederhond en daarna via de melk (ook als de moederhond goed ontwormd wordt!). Het is daarom belangrijk om pups regelmatig te ontwormen. De eerste keren gebeuren bij de fokker op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Vervolgens is het aan u als nieuwe eigenaar om de pups nog elke twee weken te ontwormen totdat ze 12 weken oud zijn, en vervolgens elke maand tot ze 6 maanden oud zijn. Daarna is het advies om uw hond 4 keer per jaar te ontwormen. Voor honden die meer risico lopen (denk aan jachthonden), is vaker ontwormen soms nodig. Wij kunnen u hier gepast advies over geven. Het is ook mogelijk om ontlasting langs te brengen, zodat we onder de microscoop kunnen bekijken of ontworming nodig is.

Naast wormen, komen vlooien en teken ook veel voor. Met name als het buiten warmer wordt, zien we dat vlooien en teken actief worden. Maar besmetting kan het hele jaar door! Teken kunnen nare ziektes met zich meedragen. Daarom raden wij een preventieve behandeling aan. Er zijn verschillende producten op te markt die effectief zijn tegen zowel vlooien als teken. Wij helpen u graag met het maken van een juiste keuze.

Een goede uitgebalanceerde voeding is enorm belangrijk voor een groeiende pup. Gemiddeld krijgen pups tot éénjarige leeftijd een speciale puppyvoeding. Voor grote hondenrassen raden wij puppybrok aan tot 16-18 maanden leeftijd. Groeiende dieren hebben een andere energiebehoefte dan een volwassen hond. Daarnaast moet de verhouding mineralen en zouten ook juist zijn. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van voeding. Over het algemeen hebben de A-merken een goede kwaliteit eiwitbron, energiegehalte, en een goede verhouding aan mineralen. Deze hebben invloed op de groeisnelheid van uw pup. Zeker voor grote en reuze hondenrassen zijn deze behoeftes anders. Het is belangrijk om de juiste puppyvoeding te geven om groeiproblemen te voorkomen.  Onze praktijk heeft veel ervaring met de voedingslijnen van Hill’s. Voor pups raden wij de Vet Essentials aan, speciaal ontwikkelt voor en door dierenartsen om uw pup een goede start te geven.

Het gebit van een pup bestaat eerst uit een melkgebit. Vanaf 3 maanden leeftijd beginnen deze te wisselen naar het volwassen, blijvende gebit tot ongeveer 6 maanden. We zien regelmatig dat het wisselen niet goed voorloopt. Wat het meeste voorkomt is dat de melkhoektanden niet verdwijnen terwijl de volwassen hoektanden al doorkomen. Dit noemen we persisterende hoektanden. Dit kan voor blijvende problemen van de volwassen tand zorgen, zoals een afwijkende stand of ontsteking. Het is belangrijk om te controleren dat het wisselend goed is gegaan. Daarnaast heeft het gebit van een hond heeft, net zoals bij ons, verzorging nodig om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Ook honden kunnen last krijgen van tandsteen en tandvleesontsteking. De beste manier om gebitsproblemen te voorkomen is tandenpoetsen. Hoe jonger u aanleert dat u de tanden kan poetsen, hoe beter.

De socialisatie fase is een ontzettend belangrijke periode voor uw pup. Alle indrukken die hij in deze tijd maakt, zal hij blijven onthouden. De eerste fase is tussen 6 -12 weken. Neem hem dus mee naar zoveel mogelijk vreemde plekken. Laat hem wennen aan mensen, kinderen, dieren, auto’s, vrachtwagens, fietsers en harde geluiden. In deze tijd leert uw pup ook heel snel. Paswel op dat u niet over de grenzen van uw pup heen gaat. Als hij/zij een bange indruk maakt, moet u misschien eerst een stapje terug doen en het later nog eens proberen. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel indrukken op dezelfde dag op te doen. Na 12 weken begint de ‘angst-fase’. Uw pup vindt dan situaties opeens eng, terwijl hij dat eerst helemaal niet eng vond. Dit is volledig normaal en kan hij niets aan doen. Neem de tijd om uw hond weer rustig te laten wennen. Om een goede band op te bouwen en de juiste manier van opvoeden te leren, raden wij aan om met uw hond op puppycursus te gaan. Dit is niet alleen nuttig voor de training van uw hond, het is ook een goede plek om kennis te maken met andere pups en puppy eigenaren. Tijdens deze bijzondere corona-tijd kan het lastig zijn dat groepslessen bij de reguliere puppycursus niet door kunnen gaan. Er zijn steeds meer cursussen die privé worden aangeboden, dus 1-op-1 met u als eigenaar. Dit is een goed alternatief voor de reguliere puppycursus.

De gewrichten van uw pup bestaan op jonge leeftijd nog voornamelijk uit zacht kraakbeen. Tijdens het groeien wordt dit langzaam omgezet in stevig bot. Als op jonge leeftijd de gewrichten te lang en te vaak overbelast worden, kan dit problemen geven. Het is per pup verschillend hoeveel beweging hij aan kan, hier is dan ook geen vast schema voor. We kunnen wel wat belangrijke tips geven. Ga liever 5x een kort stukje wandelen, dan 1x een hele lange wandeling. Probeer traplopen zoveel mogelijk te voorkomen tot 1 jaar leeftijd. Laat uw hond niet naast de fiets lopen tot 10-12 maanden leeftijd. Als u afvraagt hoeveel uw pup aankan, laat het ons dan weten.

Eén van de grootse uitdagingen bij een nieuwe pup is vaak het zindelijk maken. Er zijn een aantal dingen die u kunnen helpen om deze fase zo snel mogelijk door te komen. Probeer voor een zo vast mogelijk ritme aan te houden. Dus op vaste tijden naar buiten om te plassen. Bijvoorbeeld na het slapen en spelen. Wandel naar de uitlaatplaats (of andere plek waar u wilt dat de pup zijn/haar behoefte doet) en blijf daareven op één plek staan. Wacht rustig af of de pup zelf de behoefte gaat doen. Beloon goed gedrag uitvoerig! In huis zijn er vaak signalen die erop wijzen dat een pup moet plassen. Bijvoorbeeld na het spelen langzaam zoekend en snuffelend door de kamer lopen. Dit is hét moment om de pup buiten te zetten. Hoe minder ‘’foutjes/ongelukjes’’er gebeuren, hoe sneller de pup door heeft dat het de bedoeling is om buiten zijn behoefte te doen, zeker als hij/zij daar uitvoerig voor beloond wordt.

Wij helpen u graag om uw pup de best mogelijke start te geven. Socialisatie speelt een grote rol in de ontwikkeling van het gedrag van uw pup. Het bezoek aan de dierenarts wordt vaak als stressvol ervaren. Door vroeg te beginnen met positieve ervaringen opbouwen in de praktijk, kunnen we veel problemen in de toekomst voorkomen. Afhankelijk van uw pup en uw wensen komt u een aantal keer extra langs op de praktijk. Bijvoorbeeld 1 keer per week tot 1 keer per maand. De assistente zal samen met u het bezoek zo plezierig mogelijk laten verlopen. We zullen samen uw pup wegen en eventueel oefenen op de behandeltafel met lekkers en veel knuffels. Deze extra begeleiding is gratis.

Op de leeftijd van 6 maanden bieden wij u een (gratis) extra check aan bij de paraveterinair. Naast dat uw pup uitgebreid zal worden nagekeken, bespreken we een aantal punten die belangrijk zijn rond deze leeftijd. Zoals het gedrag en de socialisatie, het wisselen van gebit, castratie/sterilisatie, de groei en het gewicht. Als u vragen heeft naar aanleiding van deze informatie, kunt u altijd contact met ons opnemen. We hopen met deze tips u te helpen aan een goede start voor uw nieuwe huisdier!