KITTEN INFORMATIE

Gefeliciteerd met uw nieuwe kitten! Een jong kitten in huis is ontzettend leuk, maar er komt ook veel bij kijken. Denk aan de opvoeding, socialisatie en de gezondheid. We zetten graag voor u een aantal dingen op een rijtje. Verder kunt u ook terecht met uw kitten voor extra begeleiding, om ervoor te zorgen dat een bezoek aan de dierenarts zijn hele leven leuk blijft!

ONZE SERVICE

  • Aandacht voor u en uw huisdier
  • Ruime diagnostische mogelijkheden

  • Chirurgie/orthopedie/laparoscopie
  • Honden & katten gescheiden
  • Beste Baasje zorgprogramma
  • Mogelijkheid tot huisbezoek

ONZE PRAKTIJK

KATVRIENDELIJK

Voor katten kan een bezoek aan de dierenarts stressvol zijn. In Barneveld hebben wij een aparte vleugel die speciaal voor katten is ingericht. Er is een aparte wachtkamer voor katten en twee aparte kattenspreekkamers. Het is zo ingericht dat uw kat de aandacht en zorg krijgt die hij/zij verdient. Wij willen de stress voor u en uw kat(ten) zoveel mogelijk proberen te voorkomen door ruim de tijd te plannen, het gebruik van geruststellende kattenferomonen en het niet toestaan van honden in de kattenvleugel.

Ook de opname in de kliniek is een aparte ruimte waar de katten apart zitten van de honden. Wij zijn achter de schermen druk bezig om een certificaat binnen te halen om een erkende CatFriendly Clinic Gold te worden, waarvan er nog niet veel in Nederland zijn. Dit programma is ontwikkeld door de International Cat Care (afdeling ISFM), een organisatie met als doel het welzijn en de gezondheid van katten wereldwijd te verbeteren. Meer hierover kunt u lezen op www.icatcare.org.

KITTEN

INFORMATIE

Kittens moeten op 9 en 12 weken worden gevaccineerd. Door de vaccinaties worden zij beschermd tegen katten-en niesziekte. Daarna is een jaarlijkse vaccinatie nodig om de weerstand hoog genoeg te houden. Recent is er nog een uitbraak van kattenziekte in Nederland geweest waar veel niet gevaccineerde katten aan zijn overleden. Niesziekte is een ziekte die in heel Nederland veel voorkomt. Ook katten die alleen binnen worden gehouden, moeten worden ingeënt tegen deze virusziektes. Deze virussen zijn erg resistent in de omgeving en kunt u makkelijk mee naar binnen nemen aan uw kleding of schoenen. Als u met uw kat naar het buitenland wil gaan moet uw kat ook nog tegen rabiës worden gevaccineerd, dit moet minimaal 3 weken voor vertrek.

Chippen is voor katten in Nederland nog niet verplicht, maar wel enorm aan te raden. Op de chip staat een uniek nummer die gekoppeld wordt aan uw contact gegevens. Zo kunnen gevonden katten makkelijk weer met hun baasje herenigd worden.

Bijna alle kittens lopen in het nest (hoe schoon het ook is) een wormbesmetting via de melk van de moederpoes op (ook als de moederpoes goed ontwormd wordt). Het is daarom belangrijk om kittens regelmatig te ontwormen. Ons advies is om dit op 3, 5, 7, 9 en 12 weken leeftijd te doen. Daarna elke maand tot ze 6 maanden oud zijn. Komt uw kat buiten? Dan is het advies om ze minimaal 4 keer per jaar te ontwormen. Blijft uw kat binnen, dan hoeft uw kat minder vaak ontwormd worden. Voor katten die meer risico lopen, denk aan uitstekende jagers, is vaker ontwormen soms nodig. Wij kunnen u hier gepast advies over geven. Het is ook mogelijk om ontlasting langs te brengen, zodat we onder de microscoop kunnen onderzoeken of ontworming nodig is.

Naast wormen komen vlooien en teken ook veel voor. Met name als het buiten warmer wordt, zien we dat vlooien en teken actief worden. Maar besmetting kan het hele jaar door! Om een vlooienplaag in huis te voorkomen, raden wij u aan om preventief te behandelen. Er zijn verschillende producten op te markt die effectief zijn tegen zowel vlooien als teken. Wij helpen u graag met het maken van een juiste keuze.

Een goede uitgebalanceerde voeding is enorm belangrijk voor een groeiend kitten. Gemiddeld krijgen kittens tot éénjarige leeftijd een speciale kittenvoeding. Groeiende dieren hebben een andere energiebehoefte dan een volwassen kat. Daarnaast moet de verhouding mineralen en zouten ook juist zijn. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van voeding. Over het algemeen hebben de A-merken een goede kwaliteit eiwitbron en een goede verhouding aan mineralen. Vaak hoeft u hier ook minder van te geven dan van een reguliere variant. Onze praktijk heeft veel ervaring met de voedingslijnen vanHill’s. Voor kittens raden wij Vet Essentials aan, speciaal ontwikkelt voor en door dierenartsen om uw kitten een goede start te geven.

Het gebit van een kitten bestaat eerst uit een melkgebit. Vanaf 3 maanden leeftijd begint deze te wisselen naar het volwassen, blijvende gebit tot ongeveer 6 maanden. We zien regelmatig dat het wisselen niet goed voorloopt. Wat het meeste voorkomt, is dat de melkhoektanden niet verdwijnen terwijl de volwassen hoektanden al doorkomen. Dit noemen we persisterende hoektanden. Dit kan voor blijvende problemen van de volwassen tand zorgen, zoals een afwijkende stand of ontsteking. Het is belangrijk om te controleren dat het wisselend goed is gegaan. Daarnaast heeft het gebit van een kat, net zoals bij ons, verzorging nodig om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Ook katten kunnen last krijgen van tandsteen en tandvleesontsteking. De beste manier om gebitsproblemen te voorkomen is tandenpoetsen. Het klinkt misschien als een uitdaging, maar over het algemeen is dit bij een jong kitten juist heel goed aan te leren. Op latere leeftijd is dit vaak wel heel lastig om nog te leren. Dus hoe jonger u aanleert dat u de tanden kunt poetsen, hoe beter. Probeer het in stappen op te bouwen met voldoende beloning. Oefen eerst dat u aan de bek van uw kitten mag zitten en dat u de tanden mag bekijken. Laat ze wennen aan een tandenborstel voordat u er mee gaat poetsen. Vervolgens kunt u oefenen om het tandvlees aan te raken met de borstel. Helaas komen gebitsproblemen bij oudere katten veel voor, maar met poetsen kunnen een hoop problemen voorkomen worden!

De socialisatie fase is een ontzettend belangrijke periode van uw kitten. Alle indrukken die hij in deze tijd maakt, zal hij blijven onthouden. De eerste fase is tussen de 2 en 8 weken. Veel zal hij dus al geleerd hebben bij de fokker, dit kunt u thuis verder uitbreiden. Neem uw kat vaak in de hand, oefen met borstelen, laat hem wennen dat u aan de voetjes en nagels mag komen. Leer ze te krabben aan een krabpaal. Wees consequent in de dingen die uw kitten niet mag. Leer uw kitten bijvoorbeeld dat het niet de bedoeling is om tijdens spelen in de handen te bijten. Om het bezoek aan de dierenarts zo stress vrij mogelijk te laten voorkomen is het belangrijk om uw kat aan de vervoersmand te laten wennen. Geef deze een standaard plek in huis, zodat het niet nieuw is. Leg er af en toe wat lekkers te eten in. Laat uw kat ook wennen aan ritjes in de auto. Het is verder aan te raden om uw kitten van jongs af aan al de easypill te gaan geven in kleine stukjes als snoepjes. De easypill is een voedingssupplement voor katten. Het is een snoepje dat het toedienen van medicijnen (tabletten) aan de kat vergemakkelijkt. Easypill heeft voor de kat een aantrekkelijke smaak, geur en samenstelling. Daarmee worden de vorm en smaak van de pil gemaskeerd. Als ze op jonge leeftijd dit lekker gaan vinden, kan op latere leeftijd eventuele medicatie makkelijker toe worden gediend.

Als u van plan bent om uw kat naar buiten te laten, is het verstandig om dit pas te doen als uw kat gechipt en gecastreerd of gesteriliseerd is. Mocht uw kat niet meer terugkomen, is hij/zij makkelijker terug te vinden. Het is verstandig om uw kat eerst aan een riempje aan de tuin/omgeving te laten wennen en later los te laten. Laat uw kat met honger de deur uit gaan, zo kunt u hem met het rammelen van het eten weer terug naar binnen lokken.

Op de leeftijd van 6 maanden bieden wij u een (gratis) extra check aan bij de paraveterinair. Naast dat uw kitten uitgebreid zal worden nagekeken, bespreken we een aantal punten die belangrijk zijn rond deze leeftijd. Zoals het gedrag en de socialisatie, het wisselen van gebit, castratie/sterilisatie, de groei en het gewicht. Als u vragen heeft naar aanleiding van deze informatie, kunt u altijd contact met ons opnemen. We hopen met deze tips u te helpen aan een goede start voor uw nieuwe huisdier.