ARTROSE BEGELEIDING
Voor honden en katten is beweging belangrijk. Maar wat als het bewegen niet meer het plezier brengt dat het altijd deed? Artrose is een veelvoorkomende aandoening voor honden en katten. Bij honden is het zelfs de meest voorkomende aandoening. Ongeveer 80% van de honden ouder dan acht jaar heeft last van artrose. Bij katten wordt artrose ook veel gezien, al ontwikkelt dit zich vaak op latere leeftijd dan bij honden. 61% van katten ouder dan zes jaar heeft artrose. Bij katten ouder dan 14 jaar is dit 82%.
ONZE SERVICE
- Aandacht voor u en uw huisdier
Ruime diagnostische mogelijkheden
- Chirurgie/orthopedie/laparosco
pie - Honden & katten gescheiden
- Beste Baasje zorgprogramma
Mogelijkheid tot huisbezoek
ARTROSE
INFORMATIE
Artrose is een ander woord voor slijtage aan de gewrichten. Artrose kan in elk gewricht ontstaan, maar de gewrichten waarin wij artrose het meeste zien zijn de ellebogen, heupen, knieën en rugwervels (dan wordt het spondylose genoemd). Het is een aandoening die vaak voorkomt. Ongeveer 60% van oudere honden krijgen last van artrose, en 80-90% van alle oudere katten!
- Stijf lopen
- Moeizaam/langzaam opstaan
- In het begin kreupel lopen en na een tijdje gaat het lopen weer beter. Dit wordt startkreupelheid genoemd en zien we vooral als honden/katten een tijdje hebben gelegen.
- Honden willen vaak niet meer in de auto springen of op de bank.
- Katten hebben geregeld één of meerdere tussen stapjes nodig om op de krabpaal of vensterbank te springen, terwijl ze hier vroeger in één keer op sprongen.
Er zijn verschillende redenen waardoor artrose ontstaat:
- Het kraakbeen wordt op oudere leeftijd minder goed van kwaliteit, waardoor er sneller schade aan het kraakbeen kan ontstaan.
- Overbelasting (veel springen, hoog niveau sporten, traplopen, overgewicht)
- Door aangeboren afwijkingen, trauma of beschadigingen.
Door schade aan het kraakbeen ontstaat een verstoring in het evenwicht van de aanmaak en afbraak van kraakbeen in het gewricht, waardoor afbraak gaat overheersen. Hierdoor werkt het “stootkussen” minder goed in het gewricht. Wanneer er eenmaal artrose in een gewricht ontstaat en we niks aan de oorzaak doen, kan er snel een neerwaartse spiraal ontstaan, waardoor de klachten snel kunnen verergeren. Als het kraakbeen niet meer optimaal functioneert, ontstaan er ook reacties en blijvende veranderingen in het gewrichtskapsel en de randen van het bot. Als deze veranderingen optreden, gaat het gewricht ontsteken. Dit alles zorgt ervoor dat uw huisdier pijn heeft. Uiteindelijk kunnen alle veranderingen leiden tot verminderde bewegelijkheid in de gewrichten. Als er eenmaal artrose in een gewricht zit, kunnen we dat niet meer genezen. Wel kunnen we remmen hoe snel de slijtage erger wordt, en de pijn behandelen.
Op basis van uw verhaal kunnen we al een idee krijgen dat artrose bij uw huisdier speelt. Waar het zit en hoe ernstig het is, onderzoeken we door een nauwkeurig orthopedisch onderzoek. We onderzoeken alle gewrichten van uw dier, we zoeken zo waar de pijn vandaan komt en of er onderliggend een oorzaak is voor de slijtage. Denk aan een gescheurde kruisband, elleboog- of heupdysplasie. Om artrose te bevestigen zijn er meestal röntgenfoto’s van het bot nodig. Daarop kunnen we zien hoe ernstig de slijtage is, en of er onderliggende oorzaken zichtbaar zijn.
- Houdt uw hond of kat zo slank mogelijk. Het liefst zelfs aan de dunne kant. Elke extra (kilo)grammen moeten door de gewrichten worden gedragen, waardoor de achteruitgang sneller zal gaan en huisdier hier meer last van heeft.
- Regelmatige beweging. Laat uw hond vaak op een dag in beweging komen. Liever 10 x per dag 10 minuten lopen, dan 2x per dag een lange wandeling. Op deze manier heeft uw hond minder last van stijfheid en houdt u de spiermassa op peil. De spieren moeten het zoveel mogelijk overnemen van de gewrichten.
- Rechtlijnige beweging. Het is belangrijk dat uw dier rechtlijnige bewegingen maakt. Laat uw huisdier niet achter iets aanrennen. Door korte draaibewegingen te maken ontstaat er een draaibeweging in het gewricht. Dit kan sneller leiden tot beschadigingen aan het gewricht wanneer de kwaliteit van het kraakbeen slechter wordt. Laat uw hond dus het liefst rechtuit lopen, bijvoorbeeld naast de fiets.
- Naast de dagelijkse wandelingen kan er met bewegingstherapie doelgericht extra spiermassa ontwikkeld worden daar waar het nodig is. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met fysiotherapie, maar dan voor dieren. Beweging van de gewrichten zelf, zorgt er ook voor dat de ontsteking in het gewricht minder wordt. Wij kunnen u hiervoor doorverwijzen naar erkende dier fysiotherapeuten.
- Speciale voeding voor gewrichtsproblemen. Wij adviseren hiervoor J/D voeding van Hills. Hierin zitten onder andere omega-3vetzuren (EPA en DHA), glucosamine en chondroitine, welke belangrijk zijn voor het gezond houden van het kraakbeen. Daarnaast werken deze supplementen ook direct ontstekingsremmend.
- Een smakelijk snoepje waar UC-II in zit. Dit is ongedenatureerd collageen: een belangrijke bouwsteen van kraakbeen. Het zorgt voor een aanpassing van het afweersysteem, waardoor de ontstekingsreactie in het gewricht geremd wordt.
- Wanneer het zover is dat uw hond of kat stijf is, moeite heeft met opstaan, kreupel loopt of minder gelukkig is doordat hij of zij pijn heeft door de artrose, krijgt u van ons het advies om een ontstekingsremmer en pijnstilling te gaan geven. Het medicijn wat wij voorschrijven heet meloxidyl. Met dit medicijn zult u verbetering zien in hoe uw hond of kat zich voortbeweegt en zal hij of zij weer een stuk vrolijker zijn. Op den duur kunnen we proberen dit medicijn af te bouwen naar een onderhoudsdosering.
Extra tips: een orthopedisch kussen. Er zijn speciale kussens verkrijgbaar voor uw huisdier wat kan helpen met de ontlasting van de gewrichten tijdens het liggen. Een loopplank om makkelijk de auto in en uit te komen. Denk er bij katten aan om tussenstapjes te creëren, zodat ze niet in 1x heel hoog hoeven te springen.
Af en toe een keer meloxidyl geven heeft geen zin, er moet een bloedspiegel worden opgebouwd. Als u weet dat u een dag naar het bos of strand gaat voor een intensievere dag is het advies om de da gervoor, de dag zelf dat u lange wandeling gaat maken en de dag erna de volle dosering meloxidylte geven. Daarna mag weer de oude dosering geven.
Liefst in de ochtend geven. Mocht het iets binnen de 24 uur uitwerken dan ligt uw hond of kat waarschijnlijk te slapen en merkt hij/zij er minder van.



