Spoed regio Barneveld

Wijziging spoeddienst

In verband met een landelijk dierenartsentekort zijn wij op dit moment genoodzaakt een deel van onze spoeddiensten door te sturen
naar het Evidensia Dierenziekenhuis in Arnhem.
Als dit het geval is, hoort u dit op het bandje als u ons telefoonnummer belt buiten openingstijden. 

Wij streven ernaar onze spoeddienst zo snel mogelijk weer 24/7 voor u beschikbaar te hebben. 

2016-06-03-04-31-56_dsc_4869

Voor de regio Barneveld zijn wij altijd telefonisch bereikbaar voor spoedgevallen. Dus ook in de avonden, nachten en weekenden. Telefoonnummer: 0342-418080

Dit betekent dat u niet hals over kop naar een andere kliniek, zoals bijvoorbeeld de spoedkliniek in Utrecht hoeft te rijden. U kunt dus altijd bij één van onze dierenartsen terecht in Barneveld! Dit betekent echter niet dat onze dienstdoende dierenarts altijd op de praktijk aanwezig is. Het is daarom belangrijk dat u eerst telefonisch contact opneemt vóórdat u naar onze praktijk gaat.

Als u onze praktijk belt buiten de openingstijden krijgt u eerst een bandje te horen. Toets 1 is voor spoedgevallen gezelschapsdieren (hond, kat, konijn, etc.). U wordt dan direct doorverbonden met de dienstdoende dierenarts. Deze kan vervolgens een inschatting maken van de ernst van de situatie en dan met u afspreken hoe laat u beide op de praktijk zult zijn.

Wat is spoed?

Hieronder vindt u een lijst van klachten die absoluut een spoedgeval zijn, neemt u dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Acuut dikke buik: Al dan niet in combinatie met loos braken (braken zonder dat er iets komt).

Acuut verlamd: Plotselinge verlamming van één of meerdere ledematen.

Allergische reactie: Zwellingen, vaak aan de kop, roodheid, jeuk, benauwdheid. Bijvoorbeeld na insectenbeet/wespensteek. Begin alvast met koelen van de aangedane plek.

Barensnood: Bij langer dan 30 minuten sterke persweeën zonder geboorte van een pup. Bij meer dan twee uur zwakke persweeën of bij geheel stoppen van de persweeën. Ook als de teef ziek wordt of bij afwijkende (zwarte/stinkende) uitvloeiing.

Benauwdheid: De normale ademhaling van de hond is 10 tot 30  en bij de kat 20 tot 40 ademteugen per minuut. Een verhoogde ademfrequentie, ademhalen met open bek, een blauwe tong, niet willen liggen en bijgeluiden zijn aanwijzingen voor benauwdheid.

Bloedverlies: Grotere bloedingen, bijvoorbeeld na een ongeluk. Probeer met een verband, theedoek, handdoek of vingers de bloeding dicht te drukken.

Botbreuken: Bijvoorbeeld als uw dier één of meerdere poten niet meer belast.

Brandwonden: Bij grotere brandwonden die meer dan 20% van het lichaamsoppervlak beslaan.

Braken/diarree: Voortdurend braken/diarree met snelle achteruitgang van de algehele conditie. Vooral bij jonge/oude dieren.

Braken (kokhalzen) zonder dat er iets uit de bek komt: Dit noemen we ‘loos braken’ en kan wijzen op een levensgevaarlijke maagdraaiing of een verstopping.

Epileptische aanval: Als deze langer duurt dan 10-15 minuten of wanneer een toeval vrijwel direct wordt opgevolgd door een nieuwe toeval.

Konijn/knaagdier dat niet wil eten: Niet eten, stoppen met keutelen, algemeen achteruitgaande conditie. Konijnen/knaagdieren kunnen zeer snel achteruit gaan.

Onderkoeling/oververhitting: Begin zo snel mogelijk met opwarmen/afkoelen.

Oogletsel: Schade aan het oog of een uitpuilende oogbol.

Plasproblemen: Mannelijke dieren die niet kunnen plassen, blijven persen met nauwelijks resultaat.

Tanden/kiezen gebroken: Ook bij afwijkende stand van tanden/kiezen na trauma direct contact opnemen.

Vergiftiging: Ook bij vermoeden van een vergiftiging.

Vreemd voorwerp opgegeten: Neem direct contact op, ook bij alleen een vermoeden. Voorwerpen kunnen vastlopen en/of schade veroorzaken in het maagdarmkanaal. Door uw huisdier direct te laten braken kunnen we deze problemen voorkomen.

Wonden: Grotere (openstaande) wonden moeten binnen 8 uur gehecht worden, ook bij diepe wonden, met name aan buik en borstkast is het verstandig direct contact op te nemen.

 

Als u twijfelt of u te maken heeft met een spoedgeval neem dan ook contact met ons op.