Urineonderzoek

Urineonderzoek

Regelmatig vragen wij of eigenaren urine mee kunnen nemen van hun huisdier(en) om te onderzoeken. Urine onderzoek is heel nuttig als uw huisdier de volgende klachten heeft:

  • Vaak kleine beetjes plastIMG_3585
  • Veel drinkt en/of grote plassen heeft
  • Niet kan plassen
  • De urine niet meer kan ophouden en ongelukjes in huis heeft
  • Urine druppelt
  • Na het liggen urine heeft gelekt
  • In huis plassen
  • Bloed bij de urine

Wij kunnen de urine van uw huisdier zowel op onze praktijk in Harskamp als in Barneveld onderzoeken. Urine onderzoek kan ons aanwijzingen geven over ziekten en aandoeningen van de nieren, blaas en urinewegen. Ook bij een aantal andere ziekten, vooral als er door uw dier veel gedronken en geplast wordt, zullen wij u vragen om een beetje urine van uw dier langs te brengen.

Waar bestaat een urineonderzoek uit?

Allereerst wordt er gekeken hoe de urine eruit ziet. Is de urine afwijkend van kleur of is het troebel door bijvoorbeeld gruis. Ook een afwijkende geur kan opvallen.

Met behulp van een refractometer (speciale kijker) bepalen we het soortelijk gewicht (S.G.) van de urine. Dan kunnen we zien of de urine geconcentreerd, normaal of juist erg waterig is. Dit geeft ons informatie over de nierfunctie en of een dier inderdaad veel drinkt en/of plast.

Daarna onderzoeken we door middel van een teststrip de urine. Met deIMG_3610 teststrip kan er worden gekeken of er bloed en/of een afwijkende hoeveelheid eiwit of glucose in de urine aanwezig is. Ook wordt de zuurgraad (pH) van de urine bepaald.

Als laatste maken we een sediment van de urine. Dit zijn de zwaardere deeltjes van de urine die naar de bodem uitzakken tijdens het centrifugeren. Het sediment bevat cellen en eventuele kristallen die we onder de microscoop bekijken.

Zo nodig zetten we de urine op kweek. Dit kan alleen als de urine steriel is afgenomen, zodat er geen bacteriën van buiten bij kunnen komen. Steriele urine nemen we af op de praktijk door middel van een punctie uit de blaas, dit gaat meestal onder echo begeleiding. Dit lijkt pijnlijk maar in werkelijkheid valt dat reuze mee.

 

Hoe kan ik het beste urine van mijn hond opvangen?

dog i noir 1Het makkelijkst is om de ochtendurine van uw hond op te vangen. Meestal is dit een grote plas en dit geeft u meer tijd om de urine op te vangen. U kunt hiervoor van alles gebruiken, denk aan een soeplepel, bakje of schaaltje, maar het belangrijkste is dat het opvangmateriaal schoon is. Er mogen geen sporen van zeep of van het product dat er daarvoor in zat aanwezig zijn, dit kan namelijk een valse uitslag geven. Spoel het opvangmateriaal dus goed om met heet water.

U kunt bij ons ook een urineopvang systeem Dog-i-noir kopen. Dit is een complete set om makkelijk urine op te vangen, bestaande uit een opvangbakje, handschoenen, urinepotje met stickers en een afvalzakje.

Wij ontvangen het liefst zo vers mogelijke urine, het mag niet langer dan 8 uur geleden zijn dat u het heeft opgevangen. Duurt het even voordat u de urine kunt brengen voor onderzoek, sluit het opvangmateriaal dan goed af en bewaar het in de koelkast (4-7°C).

 

Hoe kan ik het beste urine van mijn kat opvangen?

katkorMeestal gaat het urine opvangen bij een kat niet zo gemakkelijk als bij de hond. Gelukkig hebben wij hiervoor een vrij simpele oplossing. Wij adviseren gebruik te maken van de Katkor® korrels die bij ons verkrijgbaar zijn. Het zijn kleine plastic korreltjes die u in plaats van de normale kattenbakkorrels in de kattenbak doet. De plastic korrels nemen geen urine op en de kat vindt het wel fijn materiaal in de kattenbak. Als uw kat geplast heeft houdt u de kattenbak even scheef zodat u gemakkelijk met het bijgeleverde pipet de urine kunt opzuigen en in het bijgeleverde buisje kan doen.

Het is heel belangrijk dat de kattenbak goed schoon is, kattengritstof, zand en zeepresten kunnen een foutieve uitslag geven. Maak de kattenbak daarom goed schoon met zeep, spoel de bak vervolgens na met heet water en maak het droog met keukenpapier voordat u de Katkor® korrels in de bak doet.

Wij ontvangen het liefst zo vers mogelijke urine, het mag niet langer dan 8 uur geleden zijn verzameld. Duurt het even voordat u de urine kunt brengen voor onderzoek, sluit het opvangmateriaal dan goed af en bewaar het in de koelkast (4-7°C).