Ontlastingsonderzoek

Ontlastingsonderzoek

Trechter zeef logoRegelmatig vragen wij of eigenaren ontlasting mee kunnen nemen van hun huisdier(en) om dit te onderzoeken. Ontlastingsonderzoek kan namelijk heel nuttig zijn als uw huisdier de volgende klachten heeft:

  • Dunne ontlasting
  • Slijm bij de ontlasting
  • Bloed bij de ontlasting
  • Toegenomen hoeveelheid ontlasting
  • Als uw dier veel vaker ontlasting heeft dan normaal

Wij kunnen de ontlasting van uw huisdier op onze praktijk in Barneveld (en een aantal onderzoeken ook in Harskamp) onderzoeken. Ontlastingsonderzoek kan ons informatie geven over een worminfectie, infecties met flagellaten (bijvoorbeeld Giardia), infectie met Coccidiose, infectie met het Parvovirus en over de vertering.

Waarop kunnen wij de ontlasting van uw huisdier onderzoeken?

Coccidi zwart logo middenFlotatie en microscopisch onderzoek op wormeieren.

Met behulp van microscopisch onderzoek kunnen wij controleren of uw huisdier besmet is met maagdarmwormen. Een worminfectie bij honden en katten is vaak niet zichtbaar aan de ontlasting, tenzij de infectie heel erg groot is. Onder de microscoop kunnen wij eventuele aanwezige wormeitjes wel goed zien. Ook kunnen wij onderscheid maken tussen de verschillende soorten eitjes en aan de hand daarvan het juiste ontwormingsmiddel voorschrijven. Een aantal wormen die bij de hond en kat voorkomen vormen een risico voor de gezondheid van de mens en daarom is het belangrijk dat we onze honden en katten regelmatig behandelen of in ieder geval controleren. Meer informatie over de verschillende wormen kunt u hier lezen.

Flotatie en microscopisch onderzoek op Coccidiose

Coccidia zijn ééncellige parasieten die kortdurend erge diarree kunnen geven, vooral bij jonge dieren. Meestal gaat de diarree binnen enkele weken over, maar het vervelende is dat de eitjes nog jaren in de omgeving aanwezig blijven en andere dieren besmetten. De eitjes kunnen wij onder de microscoop zien. De uitslag van het onderzoek is binnen een kwartier bekend. Als uw huisdier besmet is krijgt u medicatie mee naar huis, daarnaast is goede hygiëne heel erg belangrijk. Reinigen met hoge druk en stoom kan de eitjes doden. Op bovenstaande foto ziet u een coccidi gezien door de lens van een microscoop.

Giardia sneltestsnap-giardia-720x720-en-jpg__720x720_q80_subsampling-2

Door middel van een sneltest in huis kunnen wij bepalen of uw huisdier is besmet met Giardia. De uitslag van deze test is binnen een half uur bekend. Giardia is een darmparasiet die voorkomt bij zowel honden als katten. Meestal krijgen zij hier diarree van, soms kunnen ze overgeven of hebben ze een verminderde eetlust. Deze darmparasiet is erg besmettelijk. Niet alleen voor honden en katten maar bepaalde stammen zijn ook voor uzelf als eigenaar besmettelijk. Als uw huisdier is besmet met Giardia krijgt u medicatie en een hygiëneprotocol mee naar huis. Op de foto hiernaast ziet u de sneltest voor het onderzoek naar Giardia.

Parvovirus sneltest

Als uw huisdier ernstige bloederige acute darmdiarree heeft kunnen wij de ontlasting testen op het Parvovirus. Dit is zeker bij niet goed gevaccineerde pups een levensbedreigend virus. De uitslag van de test is bij ons binnen een kwartier bekend. Als uw huisdier besmet is met het hardnekkige Parvovirus nemen wij uw huisdier op in onze kliniek en wordt uw dier symptomatisch behandeld met infusen en medicatie.

Veteringsenzymen

Als uw huisdier last heeft van een verminderde vertering van het voedsel kunnen wij de ontlasting opsturen naar een laboratorium in Utrecht om de verteringsenzymen te bepalen. Binnen een paar dagen hebben wij hiervan de uitslag.

Hoe kan ik het beste ontlasting van mijn hond opvangen?

Het liefst ontvangen wij een monster van de ontlasting waar zo min mogelijk verontreiniging (ander materiaal) in zit. Neem dus 2016-06-03-01-22-08_dsc_4694niet de grond/bodem mee bij het verzamelen van de ontlasting. Hier kunnen wormeitjes liggen van bijvoorbeeld andere dieren die heel lang in de omgeving overleven. Dan vinden wij mogelijk wormeieren die helemaal niet van uw eigen huisdier afkomstig zijn.

Wij hebben niet veel ontlasting nodig voor het onderzoek. Stop de ontlasting in een schone glazen pot/bakje of haal bij ons een speciaal verzamelreservoir. Bewaar de ontlasting in de koelkast tot u het komt brengen.

Als wij u vragen om drie dagen ontlasting op te vangen dan is het advies de monsters van de eerste dagen in de koelkast te bewaren.

Is u geadviseerd ontlasting op te vangen en op de praktijk te brengen voor onderzoek en hoeft u niet eerst op consult te komen? Dan kunt u de ontlasting van uw huisdier dagelijks brengen voor onderzoek (graag voor 17.30 uur, zodat wij dezelfde dag voor sluitingstijd het onderzoek nog kunnen doen). U hoeft hiervoor niet van tevoren een afspraak te maken.