Echografisch onderzoek

Echografisch onderzoek

In Barneveld is het mogelijk om een echo te laten maken van het hart en de buikorganen van uw hond, kat en konijn. Het in beeld brengen en beoordelen van verschillende organen met behulp van echografie vereist veel training, een hoop ervaring en dure apparatuur. Wij zijn blij dat wij deze kennis, kunde, ervaring en apparatuur in huis hebben.

Wij verrichten onder andere uitgebreid hartonderzoek (echocardiografie), internistisch onderzoek van de buikholte en drachtigheidsonderzoek (controle pups/kittens, baarmoeder).

Hoe werkt echografie?

echo nieuw joekel blaasEchografie is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van ultrasoon (onhoorbaar hoog) geluid. Door middel van weerkaatsing van het geluid wordt er een beeld gevormd, zodat we innerlijke organen goed kunnen bekijken. Omdat een echo op basis van ultrageluid werkt is het volledig veilig en pijnloos voor uw huisdier. Ze hoeven dan ook niet onder narcose gebracht te worden.

Als er een echo van de buik of van het hart gemaakt moet worden, scheren we een deel van de vacht weg. De haren geven namelijk veel storing op het beeld. Het dier moet op de rug of op de zij worden gelegd. Sommige huisdieren vinden dit in het begin even vervelend, maar ze wennen meestal snel.

Bij honden en katten kunnen we met behulp van de echo kijken of een dekking gelukt is. We kunnen kijken of er vruchtblaasjes zichtbaar zijn met embryo’s erin en we kunnen kijken of hun hartjes kloppen. Deze pretecho is het best te beoordelen rond dag 28-32 na dekking. Het is niet mogelijk om te zien of het mannelijke of vrouwelijke dieren worden. Helaas is het aantal jongen niet exact met de echo te bepalen, wel kunnen we een schatting geven. Als u exact het aantal jongen wilt weten adviseren wij 55ste dag na de dekking een röntgenfoto te laten maken.

De echo neemt, afhankelijk van het onderzoek, zo’n 10 tot 30 minuten in beslag. Onze dierenarts Erwin van Essen zal de echo maken en u mag als eigenaar meekijken. Hij zal de echobeelden uitleggen, een mogelijke behandeling met u bespreken en al uw vragen beantwoorden.

drachtecho koudijs1echo

Bovenstaand ziet u links een beeld van een drachtecho en rechts een beeld van een hartecho