Bacteriologisch onderzoek

Bacterieel onderzoek (BO) en antibiogram (ABG)

In ons laboratorium is het mogelijk om een bacteriële kweek uit te voeren.2016-06-03-13-56-40_dsc_1232 Als er bacteriën groeien kunnen wij deze identificeren. Vervolgens wordt er gekeken voor welke antibiotica deze bacteriën gevoelig zijn, dit noemen we een antibiogram. Hierdoor kunnen wij gerichter behandelen zodat uw huisdier sneller kan herstellen.

Wij kunnen bacteriën bijvoorbeeld kweken uit:

  • Oorsmeer
  • Urine
  • Ontlasting
  • Huidinfecties/wonden
  • Keel/oog/neus

Meestal wordt er niet direct een bacteriële kweek ingezet, een aantal uitzonderingen zijn:

  • Bij een hele heftige infectie
  • Bij katten met plasproblemen om te kijken of dit toch door een bacterie wordt veroorzaakt (meestal zijn blaasontstekingen bij katten niet bacterieel)
  • Bij oorontstekingen waarbij de gehoorgang is beschadigd

De bacteriële kweek plus de antibiogram neemt meestal 2-4 dagen in beslag voordat wij de uitslag hebben. Zodra deze bekend is zullen wij dit telefonisch aan u doorgeven.

Hoe gaat een bacterieel onderzoek in zijn werk?

Materiaal van bijvoorbeeld een urinemonster wordt bij een bacteriologisch onderzoek uitgestreken op een voedingsbodem. Door warmte (in een stoof) zullen aanwezige bacteriën zich gaan vermenigvuldigen en uitgroeien tot een kolonie. Dit is te zien als een gekleurd rondje op de voedingsplaat. Elke kolonie bestaat uit miljoenen bacteriën. De kenmerkende eigenschappen van deze kolonies, waaronder hun grootte, kleur en reacties op bepaalde stoffen, helpen de specifieke bacteriën te identificeren. Als er meerdere soorten bacteriën in het monster aanwezig zijn zullen er verschillende soorten kolonies ontstaan. Deze verschillende kolonies worden vervolgens op nieuwe platen uitgeënt om ze beter te kunnen identificeren.

Hoe gaat een antibiogram in zijn werk?

Bij een antibiogram wordt een voedingsbodem bestreken met wat materiaal van een specifieke bacteriekolonie. Vervolgens worden verschillende antibioticumtabletten aangebracht op de voedingsbodem. De antibiotica waar de bacteriën uit het monster gevoelig voor zijn zullen de groei van de bacteriën remmen. Hierdoor ontstaan er, na 24 uur in de stoof, rond die antibioticatabletten heldere zones, de zogenaamde remmingszones. Hoe groter de remmingszone, hoe gevoeliger de bacterie voor het betreffende antibioticum is. Op deze manier kunnen we meten welk antibioticum het beste werkt tegen de betreffende bacterie.