Orthopedie

Orthopedie

Onder orthopedie vallen letsels aan de beenderen en de gewrichten, de spieren en de pezen. Deze problemen komen veel bij onze huisdieren voor. Denkt u bijvoorbeeld aan botbreuken na een aanrijding, kruisbandletsels na spel en chronische kreupelheden door artrose.

Voor zowel orthopedische problemen als met trauma patiënten bent u bij ons aan het juiste adres. Wij voeren een uitgebreid onderzoek uit naar de kreupelheid/trauma en kunnen deze aanvullen met digitale röntgenfoto’s. Als de diagnose gesteld is bepalen wij samen met u wat voor uw huisdier en uw situatie de beste behandelingsmogelijkheid is. Dit kan een bewegingsadvies, fysiotherapie, spalkverband, medicatie of een orthopedische operatie zijn.

Bij Groepspraktijk Dierenartsen worden regelmatig orthopedische ingrepen door dierenarts Erwin van Essen uitgevoerd. Wij beschikken over een moderne operatiekamer waar onder andere de volgende ingrepen kunnen worden uitgevoerd:

Knie:                Voorste kruisbandletsel: laterale teugel, MMP (TTA) en TPLO
Chirurgisch behandeling meniscus (kraakbeenschijf)
Patellaluxatie:    Cristatransplantatie en sulcoplastie/ridgestop

Schouder:         Arthroscopische behandeling (kijkoperatie) en chirurgie voor OCD
Elleboog:          Arthroscopische behandeling (kijkoperatie) en chirurgie voor OCD, LPC, LPA of incongruentie
Pols en hak:      Chirurgie voor OCD, bandletsel (instabiliteit) en (sub)luxaties

Fracturen (breuken): operatieve fixatie middels moderne plaat systemen of externe fixatie.

De orthopedische chirurgie stelt hoge eisen aan de dierenarts en zijn team, het dier en de eigenaar, de apparatuur en kwaliteit van het gebruikte materiaal en (eventuele) implantaten. De ingrepen vergen veel kennis en opleiding, duren soms lang en zijn daardoor kostbaar. Daarnaast is een goede nazorg en controle van groot belang voor het slagen van de ingreep.

Knie: voorste kruisbandletsel: TPLO 
Knie: voorste kruisbandletsel: MMP 
Fractuur ulna/radius
Fractuur (spiraal, meervoudig) tibia