Wormen

Spoelwormeieren microscoop paintAlle volwassen katten worden regelmatig besmet met wormen. Ook binnenkatten worden regelmatig besmet doordat mensen de wormeitjes mee naar binnen onder hun schoenen kunnen nemen. U kunt niet altijd zien of uw kat besmet is met wormen. Een kat hoeft ook niet altijd ziek hiervan te worden. Echter, het is zeer belangrijk om uw kat te ontwormen in het kader van de volksgezondheid. Met name kinderen kunnen besmet worden met de larven van de wormen afkomstig van huisdieren door ze te aaien en het spelen in zandbakken. Katten die besmet zijn met vlooien (of die vlooien hebben gehad) zijn bovendien ook besmet met lintworm. Als uw kat mee op reis gaat is het verstandig hem/haar te ontwormen met een middel werkzaam tegen hartworm. Dit is uiteraard bij ons verkrijgbaar.

Soorten wormen

Er zijn verschillende soorten wormen bij de kat bekend: spoelwormen, lintwormen, zweepwormen, haakwormen en hartwormen. In Nederland komen spoel- en lintwormen het meeste voor bij de kat. Hartwormen komen tot nu toe alleen nog in het buitenland voor.

Wat zijn de verschijnselen bij een kat met een worminfectie?

Spoelwormen

Volwassen katten kunnen door een worminfectie vermageren, slechte vacht krijgen en diarree. Bij kittens kan een worminfectie een bolle buik en ernstige darmklachten geven met zelfs een dodelijke afloop. Kittens kunnen via de moedermelk besmet worden met wormen. Het is dus belangrijk om kittens goed te ontwormen.

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Wij adviseren om volwassen katten elke 3 maanden te ontwormen met een compleet wormmiddel. Wij adviseren kittens volgens het onderstaande ontwormingsschema te ontwormen. Wij helpen u graag verder met het meest geschikte middel voor uw kat(ten). Als het lastig is om uw kat tabletten te geven hebben wij ook pipetten die we in de nek kunt druppelen. Naast wormtabletten hebben wij ook pipetjes die u in de nek kunt druppelen.

Veel zoogdieren, waarvan ook de muis, kunnen als tussengastheer dienen voor lint- en spoelwormlarven. Katten die muizen vangen kunnen op deze manier besmet raken. Bij deze dieren is regelmatig ontwormen dus extra belangrijk.

Ontwormingsschema voor katten

ontwormschema kat nieuw

 

 

 

 

Voor katten die niet buiten komen is twee keer per jaar ontwormen voldoende. Voor katten die prooien vangen (muizen etc.) adviseren wij maandelijks te blijven ontwormen. Muizen kunnen namelijk als tussengastheer dienen voor lint- en spoelwormlarven en daarmee uw kat besmetten. Bij deze dieren is regelmatig ontwormen dus extra belangrijk. Houd er rekening mee dat ontwormen op dat moment alle wormen dood maakt, maar dat uw kat na een paar dagen weer een nieuwe wormbesmetting kan krijgen.

Weetjes

  • Kittens worden vaak met spoelwormen besmet via de moedermelk en moeten daar direct en met herhaling tegen behandeld worden.
  • Wormen vormen een risico voor de volksgezondheid.
  • In het buitenland komen andere wormen voor dan in Nederland, met de ontworming moet hiermee rekening worden gehouden.
  • Spoelwormen leggen ongeveer 200.000 eitjes per dag en kunnen dit maanden volhouden.
  • Een spoelwormbesmetting bij kinderen kan een allergische reactie veroorzaken waardoor astma versterkt kan worden.
  • Veel van de parken en zandbakken is besmet met spoelwormeitjes.
  • Een klein deel van de bevolking heeft antistoffen tegen spoelwormen.
  • Veel van de katten loopt over het aanrecht.
  • De beste respons op vaccinaties wordt verkregen door eerst uw kat te ontwormen alvorens te vaccineren.
  • 4x per jaar ontwormen is in het belang van uw huisdier en van de volksgezondheid.

Soorten wormen

Spoelwormen

Besmetting van volwassen huisdieren met spoelwormen vindt plaats door opname van eitjes uit de omgeving, of door opname van besmette tussengastdieren (knaagdieren).

De worm ondergaat een cyclus in het dier, ontworming werkt alleen tegen volwassen wormen. Door de cyclus in de kat is er een continue bron van nieuwe wormen (zie plaatje: de levenscyclus van de spoelworm). Het is geen nieuwe besmetting maar wel de belangrijkste reden waarom katten steeds opnieuw spoelwormen krijgen. Het is dus belangrijk om uw kat minimaal 4x per jaar te ontwormen, zelfs als ze niet buiten komen.

Bijna elk kitten wordt via de moedermelk met spoelwormen geïnfecteerd. De larfjes van de spoelworm die uit de eitjes komen, maken een trektocht door het lichaam. Daarbij kunnen ze bij onze huisdieren, maar ook bij mensen, schade veroorzaken aan organen zoals de longen. Bereiken ze de ogen, dan kunnen ze tot verstoringen van het gezichtsvermogen leiden. In extreme gevallen kan blindheid het gevolg zijn. Het is dus van groot belang te voorkomen dat katten spoelwormeitjes uitscheiden.

Lintwormen

Lintwormen leven in de darmen van de kat. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele meters lang worden. Uw huisdier kan een lintworm oplopen door het oplikken van vlooien of door het opeten van prooidieren (zoals muizen e.d.).

De vossenlintworm rukt vanuit het Oosten op richting Nederland. Zoals de naam al zegt, wordt deze worm vooral verspreid door vossen. Katten kunnen deze zeer kleine lintwormpjes bij zich dragen. Het tussenstadium van deze worm, de blaasworm, kan zeer schadelijk of zelfs levensbedreigend zijn voor de mens.

Overige wormen

Hartwormen komen tot nu toe alleen nog in het buitenland voor. Als uw kat mee op reis gaat is het verstandig uw dier te ontwormen met een middel werkzaam tegen hartworm. Dit is uiteraard bij ons verkrijgbaar.

Zweepwormen kunnen worden opgenomen uit de omgeving. Ze kunnen bij de kat ontsteking aan de wand van de dikke darm veroorzaken. Het ziektebeeld is vaak langdurig en een diagnose stellen kan moeilijk zijn.

Haakwormen komen vooral in Zuid-Europa voor, maar worden ook in Nederland aangetroffen. Haakwormen zijn parasieten die bij katten voorkomen. Larven dringen via de huid of slijmvliezen het dier binnen en hierdoor wordt uw dier besmet met de haakworm. Ze veroorzaken kleine wondjes in de dunne darm die voor verdere gezondheidsproblemen kunnen zorgen.