Vlooien

Zelfs de best verzorgde katten kunnen vlooien krijgen. De vlo is de meest voorkomende uitwendige parasiet bij onze huisdieren. Vlooien kunnen voor veel last bij uw kat(ten) en ook bij uzelf zorgen. Daarnaast brengen ze lintwormen over en bevatten ze Bartonella bacteriën, waar katten en mensen mee besmet kunnen worden.

De cyclus van de vlo

VlooienEen vrouwtje kan pas eitjes leggen als ze een bloedmaaltijd heeft gehad. Na haar maaltijd kan ze wel 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes kleven niet aan de vacht, maar vallen op de grond. In 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. Deze larven verstoppen zich op donkere plekken en voeden zich met de ontlasting van volwassen vlooien. 2 tot 3 weken later verpoppen de larven zich en kunnen zo tot anderhalf jaar in leven blijven. Uit de pop komt weer een volgroeide vlo. Afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en aanwezigheid van huisdieren, duurt deze cyclus gemiddeld 6 weken en begint dan weer opnieuw. Een groot deel van de cyclus van de vlo speelt zich af buiten uw kat(ten), alleen de volwassen vlooien vinden we namelijk in de vacht terug. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich in het tapijt en tussen de plinten schuil houden!

Hoe weet ik of mijn kat vlooien heeft?

Als uw kat veel krabt is het verstandig de vacht eens goed van dichtbij te bekijken. U kunt soms volwassen vlooien tussen de haren tegenkomen. Dit zijn kleine zwarte beestjes van ongeveer 1 à 2 mm groot en ze kunnen ver springen. Ook vlooienpoepjes duiden op een vlooienbesmetting; dit zijn kleine zwarte stipjes op de huid of in de vacht. Deze kleuren rood als u ze nat maakt (doordat ze bloed bevatten). Met een vlooienkam kunt u proberen vlooien op te sporen, maar als u ze niet vindt betekent dat niet dat uw kat geen vlooien heeft!

Waarom moet ik mijn kat tegen vlooien behandelen?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw kat te bestrijden:

  • Vlooien geven ontzettend jeuk en er wordt gezegd dat jeuk nog erger is dan pijn. Bovendien is het pijnlijk voor uw kat als hij/zij gebeten wordt door een vlo, uw kat kan dan opeens opspringen. Bij iedere bijt spuit de vlo wat speeksel in de huid en dit geeft jeuk en irritatie waardoor ze gaan krabben en bijten.
  • Om een ernstige vlooienplaag in uw huis te voorkomen.
  • Bij een ernstige vlooieninfectie kunnen de vlooien zoveel bloed opzuigen dat ze bij kittens bloedarmoede veroorzaken.
  • Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een kat een vlo oplikt tijdens het wassen kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook als kinderen per ongeluk een vlo inslikken kunnen ze besmet raken met een lintworm.
  • Sommige katten ontwikkelen na een aantal beten van een vlo een allergie, die ook wel vlooienallergie wordt genoemd. Na een aantal beten wordt dan een bepaalde grens overschreden waar het lichaam met een allergische reactie op reageert. Katten hebben dan zeer heftige jeuk en krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is bij deze katten al voldoende om deze reactie op te wekken.

Hoe kan ik vlooien bestrijden en in de toekomst voorkomen?

Zoals eerder besproken zijn de vlooien die we in de vacht vinden, maar een klein deel van de hele populatie. Het grootste deel zijn namelijk de eitjes en de larven in de omgeving. Het is dus erg belangrijk om naast de bestrijding van de volwassen vlooien ook de omgeving te behandelen. De grootste concentratie eitjes bevindt zich op de plaats waar het dier de meeste tijd doorbrengt. Naast een goed vlooienbestrijdingsmiddel is het nuttig om ook door stofzuigen ook onder meubels (vlooienlarven kunnen zich tot bijna een halve meter vanaf de plaats waar ze uitgekomen zijn verplaatsen) en het uitwassen of stofzuigen van kussens, banken, manden en kleden de besmetting met larven en eitjes te verminderen. Alle aanwezige dieren moeten even goed en gelijktijdig behandeld worden, omdat de vlo in staat is van de ene op de andere gastheer over te springen.

Een goed vlooienmiddel voor uw kat is veilig en gemakkelijk toe te dienen. Let op, want een aantal vlooienmiddelen op de markt zijn reeds verouderd, waardoor de werking niet meer optimaal is. Bij ons zijn veilige en moderne vlooienbestrijdingsmiddelen te verkrijgen en ook een spray om uw huis te behandelen. Wij adviseren om vlooien het hele jaar te bestrijden, aangezien ze geen winterslaap houden in uw aangename warme huis.