Transport naar de dierenarts

Verminder de stress van uw kat tijdens het transport naar de dierenarts

Best veel mensen hebben stress om hun kat(ten) mee te nemen naar de dierenarts. Een kat is geen kleine hond en springt niet braaf de auto in. Als een kat zijn mandje ziet, laat hij zich niet meer makkelijk vangen. Als u hem dan toch te pakken heeft, lukt het niet meer om hem in zijn mand te krijgen. De kat verzet zich met alle poten tegelijk. Als het dan toch gelukt is, miauwt hij de hele weg naar de praktijk en op de tafel bij de dierenarts wil hij absoluut het mandje niet meer uit. Herkenbaar?

Wij geven hieronder een aantal tips om de stress bij uw kat(ten) zoveel mogelijk te beperken.

De reismand; laat uw kat hieraan wennen!
 • Katten in mandjeVeel mensen bewaren het kattenmandje op zolder of in de schuur en halen het naar binnen als de kat naar de dierenarts moet. Het mandje ruikt vreemd en de kat blijft er uit de buurt. Probeer de reismand juist een fijne plek voor uw kat te maken. Zorg dat de draagmand op een vaste en zichtbare plek staat waar de kat graag zit. Leg er een lekker dekentje in en geef de kat af en toe iets lekkers in het mandje. Als hij er dan ontspannen in zit, oefen dan met even het deurtje dicht doen. Als hij daar niet meer van schrikt, loop dan met de kat in het mandje door de kamer. De kat went zo aan het mandje en associeert het mandje met een fijne plek (in plaats van: met een gang naar de dierenarts).
 • Zet in ieder geval de mand een aantal dagen van tevoren op een plek waar de kat zich vaak bevindt voordat u naar de dierenarts gaat. Leg wat lekkers en zijn/haar favoriete speeltje in de mand. De mand kan zelfs dienst doen als slaapplaats: de kat vindt de mand dan een veilige plek.
 • De reismand moet stevig, goed afsluitbaar en goed schoon te maken zijn. Een reismand die aan de bovenkant open kan is het beste. Op deze manier hoeft de kat niet uit het mandje te worden getrokken. Stevigheid is essentieel, katten kunnen behoorlijk sterk zijn als ze in paniek zijn. Rieten manden zien er mooi uit, maar zijn helaas minder geschikt.
 • Stop niet meer dan één kat in een reismand. Door de stress kunnen de katten soms anders op elkaar reageren dan in een thuis situatie.
 • Spray een half uur voordat u de reismand in de kamer zet één pufje feliway in de reismand. Dit is een feromoon (geurstof) die katten zelf afscheiden met kopjes geven. De geurstof zorgt ervoor dat de kat zich meer op zijn/haar gemak voelt. Feliway is in onze praktijk verkrijgbaar. Wij gebruiken deze spray ook in onze wachtkamer, spreekkamers en in onze kattenopname.
 • Leg een handdoek of desnoods een krant (als het maar absorbeert) onderin de reismand voor het geval de angst sterker is dan de sluitspieren.
Voorzorgsmaatregelen thuis
 • Verschoon een half uur tot één uur van te voren de kattenbak. Uw kat zal waarschijnlijk nog een plas doen op de schone bak. Reizen met een lege blaas zorgt voor minder stress.
 • Bij katten die zeer gehecht aan elkaar zijn, helpt het nog weleens om ze allebei mee te nemen naar de praktijk. Zo kunt u voorkomen dat een kat bij thuiskomst ruzie krijgt met de andere kat(ten) vanwege ‘vreemde’ geuren.
In de wachtkamer
 • Wij hebben een wachtkamer speciaal voor katten. Hier komen dus geen nieuwsgierige honden die hun neus tegen het deurtje kunnen duwen.
 • Wij hebben speciale plekken in de wachtkamer waar u uw kat van de grond af kunt zetten. Katten voelen zich namelijk veiliger als ze hoog zitten omdat ze dan overzicht hebben. Zo kan niemand ze aanvallen of besnuffelen.
 • In de wachtkamer liggen speciale dekens om het reismandje van uw kat af te schermen. Katten hebben minder stress in het donker.
In de spreekkamersthumbnail_IMG-20200327-WA0041

Ook in onze twee speciale kattenspreekkamers zijn er extra maatregelen genomen om het dierenartsenbezoek zo prettig mogelijk te maken. Deze maatregelen zorgen ervoor dat katten minder stress ervaren tijdens hun bezoek in de kliniek. Een gestreste kat is immers slechter te onderzoeken en te behandelen dan een ontspannen kat. Bij Groepspraktijk dierenartsen doen we er alles aan om deze stress te voorkomen. Met geduld en respect voor de kat zorgen we ervoor dat ze zich op hun gemak voelen.

Mee naar huis

Katten die bij ons op de praktijk zijn geweest kunnen een vreemd luchtje meenemen voor de eventuele andere kat(ten) die thuis zijn gebleven. De katten kunnen dan opeens gaan blazen/ruzie krijgen bij thuiskomst. Hieronder een aantal tips om dit te voorkomen:

 • Laat de dieren weer rustig aan elkaar wennen als u erbij bent. Het beste is om katten 12 tot 24 uur van elkaar te scheiden. In die tussentijd kunt u beide katten veel aanhalen zodat de geuren van de katten weer kunnen mengen.
 • Leg een deken, gedragen kledingstuk of speeltjes waar bekende geuren van thuis op zitten in het reismandje, zodat de kat weer naar ‘thuis’ gaat ruiken.
 • Feliway in de thuisomgeving kan stress reduceren.

Wij helpen u graag om de reis met uw kat naar de dierenarts zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hoe minder stress, hoe prettiger de behandeling. Goed voor uw kat, voor u en voor ons!