Teken

TekenKatten komen graag buiten en lopen dan door het gras en onder struiken door, waardoor ze zich kunnen besmetten met teken. Teken zijn bruinzwarte spinachtige parasieten van 1-3 mm die zich vastbijten in de huid van de kat en zich daarna volzuigen met bloed. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en laten ze los, ze kunnen dan wel 1 cm groot zijn. Op de plek waar de teek zich vasthecht ontstaat irritatie van de huid, maar het gevaarlijkst is dat teken ernstige ziekten kunnen overbengen, zoals de ziekte van Lyme, Ehrlichiose en Babesiose.

Hoe weet ik of mijn kat teken heeft?

Als uw kat buitenkomt controleer dan de vacht dagelijks. De meeste teken zitten in de nek, oren, kop en poten, maar kunnen ook ergens anders op het lichaam voorkomen. Teken komen vooral voor in het voor- en najaar, maar tegenwoordig zien we ze gedurende het hele jaar. Het is belangrijk dat u de teek zo snel mogelijk verwijdert, de kans op besmetting met een ziekte is dan het kleinst.

Hoe moet ik een teek verwijderen?

Een teek kan gemakkelijk verwijderd worden met een tekentang of met een speciaal haakje dat in onze kliniek verkrijgbaar is. Verdoof de teek niet van te voren met alcohol. Hierdoor zal de teek zijn maaginhoud juist in de gastheer spuiten, waardoor mogelijke ziekteverwekkers worden overgebracht. De eerste 24-48 uur brengt een teek nog geen ziekteverwekkers over, dus dagelijkse controle en het eventueel verwijderen van teken is zeker zinvol.

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid en draai hem er rustig en voorzichtig uit, zodat de monddelen loskomen uit de huid. Indien u te hard trekt, dan trekt u het lichaam van de kop en blijft de kop vastzitten in de huid en kan voor een ontsteking zorgen. Het is verstandig om na het verwijderen van de teek de huid te ontsmetten met alcohol. Op de plek van de tekenbeet kan, na het verwijderen van de teek, een rode en iets gezwollen plek ontstaan, maar deze trekt binnen een aantal dagen weg.

Waarom moet ik mijn kat beschermen tegen teken?

In Nederland is een kwart van de teken besmet met de ziekte van Lyme (Borreliose). In het buitenland kan uw kat door een teek besmet worden met Babesia en Ehrlichia. Het is dus zeer belangrijk teken zoveel mogelijk te voorkomen.

Voor de bestrijding van teken kunt u een middel gebruiken dat de aanwezige teken doodt en ook preventief een afwerende werking heeft tegen teken. Deze middelen zijn uiteraard bij ons te verkrijgen.