Sterilisatie

Het juiste moment voor sterilisatie

Een poes wordt rond de leeftijd van 6-7 maanden voor het eerst krols. Wij adviseren uw poes op deze leeftijd te laten steriliseren.

De voordelen van sterilisatie:

  • Geen ongewenste dracht.
  • De kans op melkkliertumoren wordt aanzienlijk verkleind. Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt het ontstaan van melkkliertumoren gestimuleerd. Dus hoe jonger de poes gesteriliseerd wordt, hoe kleiner de kans op melkkliertumoren is op latere leeftijd.
  • Het voorkomen van baarmoederontsteking op latere leeftijd. Als een poes niet gesteriliseerd wordt zien we vaak onder invloed van vrouwelijke hormonen op latere leeftijd een baarmoederontsteking. De baarmoeder zal dan alsnog verwijderd moeten worden. Vaak is de poes erg ziek en moet de kat met deze slechte conditie geopereerd worden. Dit willen we het liefst voorkomen door ze op jonge leeftijd te steriliseren.

De nadelen van sterilisatie:

  • Door een veranderde hormoonregeling zet het lichaam het voer sneller om in vet waardoor de poes kan aankomen in gewicht. Dit kan voorkomen worden door de kat afgemeten voeding te geven van een speciaal dieet voor gesteriliseerde/gecastreerde katten. Bij ons is daarvoor Hill’s Vet Essentials Young adult verkrijgbaar.
  • Narcose brengt altijd een gering risico met zich mee.

Voor de operatie

Het is belangrijk dat de poes nuchter is als ze onder narcose wordt gebracht.Dit betekent dat ze twaalf uur voor de operatie niet meer mag eten, ze mag wel drinken. Als uw kat normaal buiten komt, houdt haar dan een nachtje binnen. U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de operatie een bloedonderzoek te laten verrichten om de belangrijkste orgaanfuncties te controleren. Voor de operatie luisteren we goed naar het hart en de longen, nemen we de temperatuur op en controleren we de slijmvliezen. Als dit in orde is wordt de poes opgenomen en in de loop van de ochtend geopereerd.

De operatie

Voor de operatie krijgt de poes een injectie met pijnstilling. De buik wordt geschoren, gewassen en ontsmet. Er wordt een klein sneetje gemaakt in de buik (linea alba). De eierstokken en de baarmoeder worden verwijderd. Vervolgens wordt de wond gehecht.

Na de operatie

Sterilisatie van katten Amber en RubyMeestal zijn poezen na de sterilisatie halverwege de middag weer goed wakker, zodat ze naar huis kunnen. De poes mag na de operatie absoluut niet aan de hechtingen zitten. Daarom adviseren wij om een medical petshirt aan te doen, zodat ze niet meer bij de wond kan. Daarnaast krijgt de poes voor 5 dagen pijnstilling mee naar huis. Indien gewenst bieden wij de volgende dag een controle aan (dit is bij de prijs inbegrepen).  De hechtingen moeten na 10 dagen worden verwijderd.

Na de operatie krijgt u een brief mee waarin de nazorg staat beschreven. Zodat u weet waar u thuis rekening mee moet houden.

Poezepil

Om de krolsheid uit te stellen kan de poezenpil gegeven worden. Dit mag echter nooit voor de eerste krolsheid. Wij raden ten zeerste af om de poezenpil te geven, aangezien er grote nadelen aan zitten. Katten hebben dan namelijk een verhoogde kans op suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontstekingen. Wanneer u geen nestje (meer) wilt met uw poes adviseren wij haar te laten steriliseren.