Op reis

Heeft u er al over nagedacht wat u met uw kat(ten) gaat doen als u op vakantie gaat? Naar het pension, meenemen op vakantie of thuis laten verzorgen door een oppas? Het is in ieder geval fijn als uw kat het goed heeft, terwijl u van uw welverdiende vakantie geniet.

Naar het pension

op reis katHet is verstandig om op tijd op zoek te gaan naar een pension. Sommige pensions zitten al maanden van te voren volgeboekt. Als uw kat naar een pension gaat moet hij/zij altijd algemeen gevaccineerd zijn en soms ook nog extra tegen Bordetella bronchiseptica. Ook kan een pensioneigenaar verlangen dat uw kat gechipt is. De regels per pension kunnen erg verschillen, dus informeer ruimschoots van te voren waaraan uw kat moet voldoen. Vaak dient u het dierenpaspoort mee te nemen. Wij adviseren om uw hond voor en na het pensionbezoek te behandelen tegen vlooien en te ontwormen. Neem uw eigen voer mee als uw kat op een speciaal dieet staat. Als uw kat medicatie nodig heeft, geef dan de pensionhouder duidelijke (schriftelijke) instructies.

Naar het buitenland

Voor een reis met uw kat binnen de Europese Unie is het volgende verplicht:

  • De kat moet in het bezit zijn van een officieel Europees dierenpaspoort.
  • De kat moet geïdentificeerd zijn door middel van een chip, een tatoeage is niet meer voldoende.
  • De kat moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze enting dient minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven te worden. Onze entstof is voor de meeste landen 3 jaar geldig en mag vanaf 12 weken leeftijd worden toegediend.

Hond en kat chippenVoor sommige landen gelden nog extra regels. Deze kunt u vinden op www.licg.nl, deze website is altijd up to date.

Het is zeer verstandig om uw kat goed te beschermen tegen parasieten zoals teken, vlooien, hartworm en zandvliegjes. De ziekte Leishmania wordt overgebracht door een muggenbeet van de zandvlieg en komt voor in Zuid-Europa (Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland, Kroatië).

Wilt u uw kat(ten) meenemen voor een emigratie naar Nieuw-Zeeland of Australië, dan moet u rekening houden met meer dan een jaar voorbereidingstijd. Deze landen eisen aanvullende onderzoeken naar bacteriën en parasieten en ook zullen er quarantainemaatregelen moeten worden getroffen. Voor sommige landen geldt dat het dier ouder dan drie maanden moet zijn. Voor meer informatie kunt u terecht bij de ambassade van het betreffende land: www.ambassade,startpagina.nl. Kijk voor specifieke voorwaarden/regels op www.licg.nl . Natuurlijk kunt u voor vragen ook altijd bij ons terecht.