Euthanasie

Voor veel katteneigenaren is het definitief afscheid nemen van hun kat één van de moeilijkste beslissingen in de relatie met hun dier. Helaas gaat maar een klein deel van de huisdieren op een natuurlijke manier dood. In de andere gevallen komt euthanasie, oftewel het in laten slapen van uw kat ter sprake. Het onderwerp komt meestal pas ter sprake op het moment dat er geen alternatief meer voorhanden is. Hieronder staat de meest relevante informatie over euthanasie beschreven.

Wanneer moet ik mijn kat in laten slapen?

Iedereen wil graag zijn/haar huisdier een lijdensweg besparen, maar besluiten wanneer er moet worden ingegrepen blijft altijd moeilijk. Uw kat kan het zelf niet zeggen, wij kunnen u alleen maar adviseren, u als eigenaar moet zelf deze beslissing nemen.

Op goede dagen lijkt het allemaal wel mee te vallen, terwijl op slechte dagen men eerder de neiging zal krijgen om toch de dierenarts te bellen voor een afspraak om het dier uit het lijden te verlossen. Om deze moeilijke beslissing toch zo goed mogelijk te kunnen nemen, is het verstandig dat de eigenaar zichzelf de volgende vragen stelt:

 • Is uw kat vrij van ernstige pijn/benauwdheid?
 • Heeft uw kat nog plezier in zijn leven?
 • Is uw kat nog zindelijk in huis?
 • Wil uw kat nog eten en drinken?
 • Kan uw kat nog normaal staan of bewegen?

Als het antwoord op één of meer vragen een duidelijke ‘ nee’  is en de dierenarts aan dit probleem niets meer kan doen, dan is de tijd gekomen om definitief afscheid van uw kat te nemen.

Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie proberen we op een rustig tijdstip in de kliniek af te spreken. U kunt altijd tijdens het telefonisch spreekuur bellen om te overleggen over deze moeilijke beslissing. Het is ook mogelijk om uw kat thuis in te laten slapen. Hiervoor geldt echter wel een hoger tarief en dit kan alleen plaatsvinden op doordeweekse dagen en meestal niet tijdens avond- en weekenddiensten. Na afloop neemt de dierenarts uw kat niet mee.

Wat gebeurt er bij een euthanasie?

Wij nemen altijd extra tijd voor deze afspraak zodat u in alle rust afscheid kunt nemen van uw dier. Eerst krijgt uw kat een narcose middel toegediend in de spier waardoor de kat buiten bewustzijn raakt. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Wij laten u dan even alleen met uw kat zodat u rustig afscheid kunt nemen. Vervolgens geven wij een overdosering slaapmiddel in de borst- of buikholte waar uw kat van zal overlijden. Meestal stopt het hart dan binnen een paar seconden met kloppen, soms gaan er een paar minuten overheen. Uw huisdier merkt hier niets meer van. Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden:

 • Katten houden hun ogen open als ze overleden zijn
 • Uw dier kan nog een laatste keer zijn bek openen en/of een geluidje maken
 • De spieren van uw dier kunnen trillen of trekken
 • Katten kunnen hun urine en ontlasting laten lopen
 • Katten kunnen nog een paar keer diep zuchten

Slapende kat euthanasieVoor alle katten is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment dat ze onder narcose zijn. Het is niet eng om te zien, dus ook kinderen kunnen hierbij zijn. Vaak zal het ook kunnen helpen met het verwerken van het verlies. U mag, maar hoeft niet bij de laatste injectie aanwezig te zijn. Na de laatste injectie controleert de dierenarts altijd of het hart niet meer klopt door het luisteren met een stethoscoop. Het lichaam van de kat wordt na een aantal uren stijf.

Wat gebeurt er na het overlijden?

Er zijn verschillende mogelijkheden wat u kunt doen met het lichaam van uw kat als hij/zij overleden is:

 • U kunt uw kat meenemen naar huis en daar begraven. Of dit mag, is afhankelijk van de regelgeving van uw gemeente. U kunt dit het beste bij uw gemeente navragen.
 • U kunt uw kat laten cremeren. Wij hebben goede ervaringen met het dierencrematorium Grebbehof in Rhenen. Bij het crematorium zijn veel verschillende keuzes:
  • Individuele crematie, waarbij u de as kunt laten uitstrooien of de as gedaan wordt in een urn naar keuze. Deze urn wordt dan naar onze praktijk opgestuurd of de urn kan worden bijgezet in een urnentuin of columbarium.
  • Collectieve crematie, waarbij uw huisdier met andere overleden huisdieren wordt gecremeerd.
  • U kunt persoonlijk afscheid nemen in het crematorium.

Er zijn veel verschillende opties mogelijk, de kosten voor de crematie zijn afhankelijk van uw keuze (www.grebbehof.nl). Wij zorgen ervoor dat alle papieren worden ingevuld en uw dier bij ons wordt opgehaald.

 • U kunt uw kat laten begraven op een dierenbegraafplaats. Dit kan bij de dierenbegraafplaats in Rhenen: de Grebbehof. Meer informatie over deze dierenbegraafplaats kunt u lezen op www.grebbehof.nl.
 • U kunt uw kat bij ons achterlaten op de praktijk voor ‘destructie’. De overleden dieren worden bij ons opgehaald en samen met andere dieren verwerkt en verbrand.
 • U kunt uw kat laten opzetten.
 • U kunt uw kat ter beschikking laten stellen aan de wetenschap.

Wij passen de gegevens van uw kat direct in ons computersysteem aan. Als uw dier elders overlijdt, moet u dit zelf aan ons doorgeven, om ongewenste verrassingen zoals entingsoproepen te voorkomen.

Wij willen u alvast heel veel sterkte wensen met deze moeilijke beslissing.