Wormen

Spoelwormeieren microscoop paintAlle volwassen honden worden regelmatig besmet met wormen. U kunt niet altijd zien of uw hond besmet is met wormen. Een hond hoeft ook niet altijd ziek hiervan te worden. Echter, is het zeer belangrijk om te ontwormen in het kader van de volksgezondheid. Met name kinderen kunnen besmet worden met de larven van de wormen afkomstig van huisdieren door ze te aaien. Honden die besmet zijn met vlooien (of die vlooien hebben gehad) zijn bovendien ook besmet met lintworm.

Soorten wormen

Er zijn verschillende soorten wormen bij de hond bekend: spoelwormen, lintwormen, zweepwormen, haakwormen en hartwormen. In Nederland komen spoel- en lintwormen het meeste voor bij de hond. Meer informatie over de verschillende wormen kunt u onderaan deze pagina lezen.

Wat zijn de verschijnselen bij een hond met een worminfectie?

Een volwassen hond kan wat vage klachten krijgen als vermagering, slechte vacht en diarree. Bij pups kan een worminfectie een bolle buik en ernstige darmklachten geven met zelfs een dodelijke afloop.

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

worm-hond

Wij adviseren om volwassen honden elke 3 maanden te ontwormen met een compleet wormmiddel. Wij adviseren pups volgens het onderstaande ontwormingsschema te ontwormen. Wij helpen u graag verder met het meest geschikte middel voor uw hond(en).

Weetjes

 • Pups worden vaak met een spoelwormbesmetting geboren en moeten daar direct en met herhaling tegen behandeld worden.
 • Wormen vormen een risico voor de volksgezondheid.
 • In het buitenland komen andere wormen voor dan in Nederland, met de ontworming moet hiermee rekening worden gehouden.
 • Spoelwormen leggen ongeveer 200.000 eitjes per dag en kunnen dit maanden volhouden.
 • Een spoelwormbesmetting bij kinderen kan een allergische reactie veroorzaken waardoor astma versterkt kan worden.
 • Veel van de parken en zandbakken is besmet met spoelwormeitjes.
 • Een klein deel van de bevolking heeft antistoffen tegen spoelwormen.
 • Veel van de katten loopt over het aanrecht.
 • Veel eigenaren ruimen nooit hondenpoep op terwijl dit wel zou moeten om de omgeving schoon te houden!
 • De beste respons op vaccinaties wordt verkregen door eerst uw hond te ontwormen alvorens te vaccineren.
 • 4x per jaar ontwormen is in het belang van uw huisdier en van de volksgezondheid.

Soorten wormen

Spoelwormen

SpoelwormenBesmetting van volwassen huisdieren met spoelwormen vinden plaats door opname van eitjes uit de omgeving, of door opname van besmette tussengastdieren (knaagdieren).

De worm ondergaat een cyclus in het dier, ontworming werkt alleen tegen volwassen wormen. Door de cyclus in de hond is er een continue bron van nieuwe wormen (zie plaatje: de levenscyclus van de spoelworm). Het is geen nieuwe besmetting maar wel de belangrijkste reden waarom honden steeds opnieuw spoelwormen krijgen. Het is dus belangrijk om uw hond minimaal 4x per jaar te ontwormen, zelfs als ze niet buiten komen.

Bijna elke pup wordt met een spoelwormbesmetting geboren of kan tijdens de zoogperiode geïnfecteerd raken. De larfjes van de spoelworm die uit de eitjes komen, maken een trektocht door het lichaam. Daarbij kunnen ze bij onze huisdieren, maar ook bij mensen, schade veroorzaken aan organen zoals de longen. Bereiken ze de ogen, dan kunnen ze tot verstoringen van het gezichtsvermogen leiden. In extreme gevallen kan blindheid het gevolg zijn. Het is dus van groot belang te voorkomen dat honden spoelwormeitjes uitscheiden.

Lintwormen

Lintwormen leven in de darmen van de hond. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele meters lang worden. Uw huisdier kan een lintworm oplopen door het oplikken van vlooien of door het opeten van prooidieren (zoals muizen e.d.).

De vossenlintworm rukt vanuit het Oosten op richting Nederland. Zoals de naam al zegt, wordt deze worm vooral verspreid door vossen. Honden kunnen deze zeer kleine lintwormpjes bij zich dragen. Het tussenstadium van deze worm, de blaasworm, kan zeer schadelijk of zelfs levensbedreigend zijn voor de mens.

Overige wormen

Hartwormen komen tot nu toe alleen nog in het buitenland voor. Als uw hond mee op reis gaat is het verstandig uw dier te ontwormen met een middel werkzaam tegen hartworm. Dit is uiteraard bij ons verkrijgbaar.

Zweepwormen kunnen worden opgenomen uit de omgeving. Ze kunnen bij de hond ontsteking aan de wand van de dikke darm veroorzaken. Het ziektebeeld is vaak langdurig en een diagnose stellen kan moeilijk zijn.

Haakwormen komen vooral in Zuid-Europa voor, maar worden ook in Nederland aangetroffen. Haakwormen zijn parasieten die bij honden en katten voorkomen. Larven dringen via de huid of slijmvliezen het dier binnen en hierdoor wordt uw dier besmet met de haakworm. Ze veroorzaken kleine wondjes in de dunne darm die voor verdere gezondheidsproblemen kunnen zorgen.