Vuurwerkangst

Een fijne jaarwisseling, ook voor uw huisdier?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elk jaar weer hebben veel dieren last van het afsteken van vuurwerk. Zowel de harde geluiden, de lichtflitsen als de kruitdampen kunnen angst oproepen bij onze huisdieren. Sommige dieren hebben angstremmende medicatie nodig rondom de jaarwisseling. Hiermee kunt u op de dag van het afsteken van het vuurwerk beginnen, maar bij voorkeur een dag ervoor. Aangezien niet alle dieren hetzelfde op deze medicijnen reageren is het goed om van te voren te overleggen met uw dierenarts en uit te proberen bij welke dosering uw kat of hond baat heeft. Ga dus op tijd naar uw dierenarts voor advies!

Angst
Angst is in principe een zeer functionele en zinvolle emotie. Uit de angst vloeien namelijk allerhande reacties voort die het dier helpen om gevaarlijke situaties te ontlopen. Het dier kan die situaties ook leren herkennen en later proberen te vermijden, om zodoende succesvol te overleven. Soms is de leefomgeving echter zo ingericht dat het dier zich er niet aan kan aanpassen: het kan bij gevaar dan niet vluchten. Vuurwerk tijdens oud en nieuw kan bijvoorbeeld een dergelijke situatie zijn. Veel dieren zullen harde geluiden willen ontwijken en ontvluchten; dit kan in een thuissituatie vaak niet. Mogelijk is een hond bij het uitlaten zelfs weleens geraakt door een rotje. In dit soort extreme gevallen kunnen trauma’s ontstaan met ernstige voortdurende effecten. Sommige dieren ontwikkelen zelfs een geluidsfobie, waardoor zij vrijwel continu in angst leven, bang voor élk hard geluid. welke plekken uw huisdier kiest als er angst in het spel is.
Als uw hond of kat graag (voor steun) bij u in de buurt blijft dan kan zo’n plek ook gewoon in de woonkamer zijn, maar bij voorkeur dan wel zo ver als mogelijk van de ramen en deuren vandaan. Als uw dier zich liever terugtrekt kunt u (ook) in andere ruimten plekken creëren.

Als uw hond rustig wordt in een bench dan is dat uiteraard een goede plek voor uw huisdier. Om harde geluiden te dempen kunt u de bench ook nog extra met bijvoorbeeld een paar dekens afdekken. Soms geeft van te voren trainen om op een bepaalde plek te zijn een extra veilig gevoel aan uw dier, omdat alles dan van tevoren bekend is. Als de nood hoog is dan zal uw huisdier er zelf voor kiezen hier naartoe te gaan.

Katten kruipen het liefst weg. Voor katten is een veilige plek vaak ergens verstopt in een kledingkast of ergens hoog bovenop. Ook bestaan er speciale schuildozen voor katten en ook een kattenbench is mogelijk bruikbaar, maar laat de keus altijd aan de kat.

Oud & Nieuw Tips

 • Trainen, trainen, trainen! Begin hier zo vroeg mogelijk mee
 • Houd dieren binnen en sluit de ramen en gordijnen, sluit ook het kattenluik
 • Laat je hond aangelijnd uit
 • Zet binnen de radio of de televisie aan, dit dempt geluiden van buiten
 • Doe (voer)spelletjes met je huisdier of geef hem of haar wat vaker kleine beetjes eten

Wat wel en juist niet doen bij een angstige hond

Wel doen:

 • Thuis zijn
 • Een plek geven om te schuilen. Dit kan bijvoorbeeld in een andere kamer zijn, onder het bed, in de bench, in de badkamer of onder de bank. Hang als dat kan een deken voor de schuilplaats
 • Als je dier ervoor kiest om bij jou te ‘schuilen’ sta dit dan ook toe
 • Rustig tegen hem praten
 • Behandel je huisdier zoals je normaal ook doet

Niet doen:

 • Overdreven aandacht schenken (aaien, geruststellen)
 • Je dier negeren (dit doe je normaal ook niet)
 • Je dier straffen als hij angstig is
 • Hem dwingen in een omgeving te zijn waar hij liever niet is

Voor vragen kunt u altijd terecht bij onze medewerkers in de praktijken
of neem contact op met Barneveld: 0342-418080 of Harskamp: 0318-456275.

Voorkomen is beter dan genezen!


Vanaf 4 weken van te voren kunnen naast het trainen andere kalmerende middelen worden gebruikt. Het gaat hier niet om medicatie, maar om rustgevende voeding en/of voedingssupplementen:

 • Speciale voeding – Hill’s I/D Stress Canine en C/D stress Feline

Het dieet bevat alfa-casozepine, een stof afkomstig uit melk die een rustgevende werking heeft. Daarnaast is er L-tryptofaan (een bouwstof van eiwitten) aan toegevoegd en dit heeft een positief effect op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust en angst, de eetlust en het slaapgedrag. Het dieet wordt een paar dagen met de eigen voeding gemengd om dan uiterlijk 3 weken voor oud & nieuw volledig op speciale voeding over te zijn. Schakel een week na oud & nieuw weer rustig op de eigen voeding over.

 • Zylkene tabletjes (vnl. kat)

Een speciaal dieet is geen geschikte voeding voor honden die een nier, hart of alvleesklier-aandoening hebben. Ook als uw hond al op speciale voeding staat is een verandering van dieet niet mogelijk.
Dan kan het voedingssupplement Zylkene® gegeven worden. De capsules bevatten het melkeiwit wat ook aanwezig is in het dieet (alfa-casozepine) dat rustgevend werkt. De eerste week van december wordt gestart met het geven van de capsules (1 maal daags). De capsules mogen geopend worden zodat het poeder over het voer gestrooid kan worden.
Vanaf 2 weken van te voren kunnen rustgevende verdampers en tabletten worden gebruikt.

 • Adaptil (hond) en Feliway (kat)

Verspreiden rustgevende geurstoffen. Deze geurstoffen heten feromonen, dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor uw huisdier waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. U doet de verdamper in het stopcontact in de kamer waarin uw huisdier zich bevindt. De verdamper wordt afgeraden aan honden en katten die bekend zijn met luchtwegproblemen, omdat het de luchtwegen kan prikkelen.

Hoe herken ik vuurwerkangst bij mijn hond?
Wanneer uw hond angstig is, kunt u dit zien aan angstgedrag. Het dier kan daarbij ook verschillende stresssignalen uiten. Angstgedrag: een angstige hond heeft een lage staarthouding, oren plat in de nek en maakt zich klein, wil misschien wegkruipen of vluchten, deinst of duikt in elkaar en loopt mogelijk achteruit, trilt soms over het hele lichaam en heeft grote pupillen. Stresssignalen bij de hond zijn o.a.: onrustig heen en weer lopen (conflictgedrag), niet willen eten, hijgen (zonder het warm te hebben), lippen aflikken (tongelen of beklikken), gapen (zonder moe te zijn), uitschudden, zich zelf krabben/bijten in de vacht, met een voorpootje omhoog blijven staan in stilstand (intentiepoot).

Training
Om vuurwerkangst aan te pakken is de meest ideale situatie om ver van te voren te gaan trainen. We hebben het dan over minimaal drie maanden van tevoren. Voor het trainen van geluiden zijn speciale CD’s met geluidsfragmenten op de markt. Laat uw dier langzaam wennen aan vuurwerkgeluid door de CD eerst zacht en geleidelijk aan steeds luider af te spelen. Vervolgens geeft u een beloning (voer) op het moment dat het dier het gewenste gedrag laat zien (geen angst). Stel het geluidsniveau zodanig in dat het dier net geen angst vertoont. U creëert dus in feite een situatie waarbij het gewenste gedrag wordt uitgelokt en snel kan worden bekrachtigd. Het uiteindelijke doel is om aan de geluidsprikkel een prettig gevoel te koppelen. Ook kunt u denken aan de inzet van een koptelefoon (Mutt Muff®) die speciaal is ontwikkeld voor honden om geluiden te dempen. Ook kunnen ogen worden afgeschermd om de flitsen van het vuurwerk te verminderen. Het vraagt echter wel enige training om uw hond hieraan te laten wennen. Ook zijn er voor hond en kat Thundershirts® op de markt die als een strak pakje om het lichaam van de dieren heen zitten. Dit is gebaseerd op het principe van inbakeren. Voor sommige dieren is het een uitstekende oplossing, voor andere dieren niet.

Bij extreme vuurwerkangst
Getraumatiseerde dieren met een extreme vuurwerkangst doet u eigenlijk alleen maar een plezier door deze periode op een vuurwerkvrije locatie door te brengen. U kunt uw huisdier bijvoorbeeld uit logeren doen naar bekenden of naar een goed pension waar hij het prettig vindt en waar geen vuurwerk afgestoken wordt. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om samen met uw huisdier de feestdagen op een vuurwerkarme locatie door te brengen. Voorkomen is beter dan genezen!

Graag verwijzen u ook naar de website van Tinley voor meer informatie.


Medicatie

Er zijn bij ons producten verkrijgbaar die extreme angst rondom de jaarwisseling remmen.
Deze middelen remmen de angst! Het zijn geen ouderwetse middelen waarbij de hond alleen verdoofd wordt maar wel alles mee maakt.

Let op:
Om deze middelen af te kunnen geven moet uw hond binnen de afgelopen 6 maanden gecontroleerd zijn door een dierenarts.
Is dit niet het geval? Dan mogen we helaas geen medicijnen voorschrijven.

Voor de meest honden is Sileo® eerste keus.
Deze gel moet u op het tandvlees van de hond smeren.
Dosering volgens schema dat wij met u bespreken.
Het is belangrijk dat de hond 15 minuten voor en na het toedienen niet eet of drinkt!

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe u Sileo® toe moet dienen.