Vaccinatie

2016-06-03-13-47-01_dsc_1220Vaccinatie

In ons land komen bij honden een aantal besmettelijke en levensbedreigende ziekten voor. Sommige zijn zeldzaam, andere ziekten komen nog regelmatig voor. U kunt uw hond tegen een aantal van deze ziekten laten vaccineren.

Voorafgaand aan de vaccinatie vindt er een gezondheidscontrole plaats waarvan de bevindingen vermeld worden in het dierenpaspoort van uw hond.

Tijdens deze jaarlijkse check-up:

 • Kijken we uw hond van top tot teen na en letten we op de volgende punten:
  • Gebit
  • Oren
  • Ogen
  • Huid
  • Controleren we de buik
  • Beluisteren we het hart en de longen
 • Controleren we het gewicht en geven zo nodig voedingsadvies
 • Knippen we eventueel de nagels
 • Bespreken we zo nodig enkele aandachtspunten:
  • Slechte adem
  • Veel drinken/plassen
  • Hoesten/kortademig
  • Pijn bij opstaan/kreupel
  • Ontwormen/ontvlooien

Tevens kunnen wij in Barneveld bij de oudere hond (boven de 7 jaar) een seniorencheck uitvoeren.  Veel honden laten meestal veel te laat zien wanneer ze zich niet lekker voelen, maar door er juist vroeg bij te zijn kunnen we veel problemen in de toekomst beter behandelen of zelfs voorkomen. Wij raden de seniorencheck sterk aan, u kunt er hier meer over lezen. Door een vroege diagnostiek kan vaak de ontwikkeling van ouderdomsproblemen worden vertraagd of voorkomen.

Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?

Pup

Na de geboorte krijgt een pup afweerstoffen tegen de belangrijkste hondenziektes via Pup Zoede moedermelk. Deze afweerstoffen beschermen de pup, maar ze worden langzaam afgebroken. Daarom is het belangrijk om een pup op 6 weken leeftijd te vaccineren, zodat hij/zij zelf antistoffen op gaat bouwen. Deze vaccinatie op 6 weken leeftijd wordt ook wel de ‘puppy-enting’ genoemd. Meestal is de pup dan nog bij de fokker. Voorafgaand aan de enting wordt de pup eerst van top tot teen nagekeken. Bij iedere pup wordt een vaccinatieboekje afgegeven. Hierin staan alle gegevens en vaccinaties, inclusief de resultaten van het klinisch onderzoek door de dierenarts.

Meestal gaat de pup op 8 à 9 weken leeftijd naar de nieuwe eigenaar. Omstreeks 9 weken leeftijd moet een pup zijn 2e pupvaccinatie hebben en omstreeks 12 weken leeftijd zijn 3e en laatste  pupvaccinatie. De volgende enting is op één jarige leeftijd.

Volwassen hond

Ons advies is om volwassen honden op maat te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de cocktailvaccinatie voor Parvo, hondenziekte en de besmettelijke leverziekte niet jaarlijks nodig is. Daarom wordt de cocktail nog maar één keer in de drie jaar gegeven. Wij bekijken ieder jaar wat uw hond nodig heeft, dit is afhankelijk van de leeftijd, voorgaande jaren, gezondheid en de omgeving.

joekel-texelDe vaccinatie tegen Leptospirose (de ziekte van Weil) heeft maar een bescherming van één jaar en moet wel jaarlijks herhaald worden. Als uw hond regelmatig in contact komt met andere honden adviseren wij ook de vaccinatie voor de ‘besmettelijke hondenhoest’, vroeger bekend als de ‘kennelhoest’. Dit is een vaccinatie door middel van druppels in de neus.

U krijgt van ons jaarlijks een oproep wanneer het weer tijd is voor het uitgebreide lichamelijk onderzoek en de vaccinatie(s). Wat veel mensen vergeten is dat het juist belangrijk is om oudere dieren te vaccineren. Veel oudere honden hebben een verminderde weerstand, waardoor zij juist vatbaarder zijn voor ziektes.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een titerbepaling bij uw hond uit te laten voeren. Met deze test is het mogelijk om voor een aantal ziektes (niet alle) te controleren of uw hond hiervoor voldoende beschermd is. Meer informatie over een titerbepaling kunt u hier lezen.

Als uw hond naar een pension gaat zijn de jaarlijkse vaccinaties en de besmettelijke hondenhoest vaccinatie verplicht. Als u uw hond mee wilt nemen naar het buitenland is de rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht. Meer informatie over reizen met uw hond kunt u hier lezen.

Ons advies is om een week voor de vaccinatie uw hond te ontwormen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de vaccinatie beter aanslaat wanneer uw dier wormvrij is. Over het ontwormen van uw hond kunt u hier meer lezen.

Vaccinatieschema hond

nieuwe-vacc-schema-hond-dec-2018

 

 

 


Tegen welke ziekten kan ik mijn hond laten vaccineren?

Hondenziekte (Ziekte van Carré)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Canine Distemper Virus. Dit virus kan honden van alle leeftijden besmetten via speeksel, urine en ontlasting. De ziekte kan meerdere ziektebeelden veroorzaken; ontstekingen van neus- en oogslijmvlies, longontsteking, braken/diarree en zenuwverschijnselen. Soms ontstaan er huidproblemen zoals verdikking van de voetzooltjes, ook wel ‘hard pad disease’ genoemd. De infectie verloopt snel en heeft vaak een fatale afloop.

Parvo

Parvo is een virusinfectie die sneldelende cellen in de darmen en bij jonge dieren soms ook de hartspier aantast. De verschijnselen zijn dan ook ernstig braken en bloederige diarree. Jonge dieren kunnen hierdoor snel uitdrogen en sterven. Bij jonge dieren komt ook plotselinge sterfte door hartspierontsteking voor.
2016-06-03-01-34-00_dsc_4714De ziekte is erg besmettelijk via onder andere de ontlasting en het virus kan erg lang in de omgeving aanwezig blijven. De behandeling bestaat vooral uit infusen om uitdrogen te voorkomen, maar dit heeft vaak onvoldoende succes.

Besmettelijke leverziekte (Hepatitis Contagiosa Canis)

Een virusziekte  die zoals de naam al zegt vooral de lever aantast. Jonge honden (tot 1 jaar) zijn gevoeliger dan oudere honden. De verschijnselen zijn heel divers. Het virus wordt verspreid via de ontlasting, urine en speeksel.

Ziekte van Weil (Leptospirose)

De ziekte van Weil komt nog regelmatig voor in Nederland. Als uw hond niet gevaccineerd is kan uw hond hieraan overlijden. Deze ziekte wordt verspreid via de urine van ratten en besmette honden. Naast de hond kunnen ook mensen besmet raken. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, welke de nieren en lever ernstig beschadigt. Sinds eind 2013 is er een nieuw vaccin tegen Leptospirose waarin vier typen in plaats van twee aanwezig zijn. Dit vaccin geeft een betere bescherming tegen de verschillende typen Leptospirose-bacteriën die op dit moment voorkomen. Ook is het raadzaam om te voorkomen dat honden uit warm, stilstaand water drinken of er in zwemmen en contact met wilde knaagdieren of kadavers te vermijden.

Besmettelijke hondenhoest (Para-influenza en Bordetella Bronchiseptica)

2016-06-03-01-24-42_dsc_4699-editBesmettelijke hondenhoest, vroeger ook wel kennelhoest genoemd, is een verzamelnaam voor infecties van de voorste luchtwegen bij de hond. Dit wordt zowel door virussen als bacteriën veroorzaakt. De belangrijkste ziekteverwekkers zijn het para-influenza virus en de bacterie Bordetella Bronchiseptica. Honden met de besmettelijke hondenhoest hebben vaak een droge harde hoest, soms is de hoest echter nat en is er ook neusuitvloeiing. Ze kunnen soms slecht eten door de keelpijn. Soms lijkt het wel of ze kokhalzen/braken door het hoesten. Ze geven dan wat wit schuim op.

Er zijn twee soorten besmettelijke hondenhoest vaccinaties. Een vaccinatie door middel van druppels in de neus of via een injectie, onze voorkeur gaat uit naar de neusvaccinatie omdat deze een betere en snellere bescherming biedt. Vaccinatie biedt geen 100% bescherming, maar voorkomt wel dat uw hond heel ernstig ziek wordt.

Bij veel pensions zijn aanvullende besmettelijke hondenhoest entingen vaak verplicht, zeker in de drukke vakantieweken. Vraagt u dit bij het pension van uw keuze altijd ruim van te voren. U kunt meer over honden naar het pension lezen onder het kopje op reis.

Hondsdolheid (rabiës)

Als een hond mee over de grens gaat, is een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht. Klik hier voor meer informatie over op reis met uw huisdier.

Waarom moet ik mijn hond laten vaccineren?

Omdat vaccinatie u de grootste zekerheid geeft dat uw hond niet ziek of veel minder ziek wordt door één van de genoemde ernstige ziekten. Bovendien komen deze ziekten, door het regelmatig vaccineren, minder vaak voor dan vroeger. Als we zouden stoppen met vaccineren, dan zou een aantal virussen binnen korte tijd weer op grote schaal voorkomen en net als vroeger een bedreiging vormen voor de gezondheid van onze huisdieren.