Sterilisatie

Het juiste moment voor sterilisatie

Honden worden voor het eerst loops op een leeftijd van 6-12 maanden. Wij adviseren de teef te laten steriliseren 2-3 maanden na de eerste loopsheid.
Het heeft onze voorkeur om de teef één keer loops te laten worden voordat we haar steriliseren zodat de blaas voldoende ontwikkelt. Op deze manier is er minder kans op incontinentie op latere leeftijd.

De voordelen van sterilisatie:

  • De kans op melkkliertumoren wordt aanzienlijk verkleind. Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt het ontstaan van melkkliertumoren gestimuleerd. Dus hoe jonger de teef gesteriliseerd wordt, hoe kleiner de kans op melkkliertumoren is op latere leeftijd.
  • Het voorkomen van baarmoederontsteking op latere leeftijd. Als een teef niet gesteriliseerd wordt zien we vaak onder invloed van vrouwelijke hormonen op latere leeftijd een baarmoederontsteking. De baarmoeder zal dan alsnog verwijderd moeten worden. Vaak is de teef erg ziek en moet de hond met deze slechte conditie geopereerd worden. Dit willen we het liefst voorkomen door ze op jonge leeftijd te steriliseren.
  • Geen loopsheid meer
  • Geen ongewenste dekking
  • Geen schijnzwangerschap met (veel) melkgift
  • Geen dracht

De nadelen van sterilisatie:

  • Door een veranderde hormoonregeling zet het lichaam het voer sneller om in vet waardoor de teef kan aankomen in gewicht. Dit kan voorkomen worden door de hond afgemeten voeding te geven van een goede voeding voor volwassen honden. Bij ons is daarvoor Hill’s Vet Essentials Adult (Mini, Medium of Large Breed) verkrijgbaar.
  • Incontinentie kan voorkomen bij grotere honden (>20 kg). We raden aan om de teef één keer loops te laten worden. Door de werking van de vrouwelijke hormonen op de blaashalsspier is er een kleinere kans op incontinentie. Bij kleinere honden zien we zelden of nooit incontinentie ontstaan na sterilisatie.
  • Bij langharige honden kan er een verandering van de structuur van de vacht ontstaan.
  • Narcose brengt altijd een gering risico met zich mee.

Voor de operatie

Sterilisatie voor de operatieHet is belangrijk dat de teef nuchter is als ze onder narcose wordt gebracht. Dit betekent dat ze vanaf minimaal 12 uur voordat ze gebracht wordt niet meer mag eten, ze mag wel drinken. U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de operatie een bloedonderzoek te laten verrichten om de belangrijkste orgaanfuncties te controleren. Voordat uw hond in onze hondenopname wordt opgenomen, luisteren wij eerst goed naar het hart en de longen, nemen we de temperatuur op en controleren we de slijmvliezen. Als dit in orde is, krijgt uw hond een injectie pre-medicatie waar zij suf van wordt. Wij zouden het fijn vinden als u na deze injectie samen met uw hond nog ongeveer 10 minuten wilt wachten in de wachtkamer of eventueel direct in de hondenopname. Aan de voeten van haar baas zal uw hond namelijk sneller rustig worden.

 

De operatie

Uw hond wordt met een veilig narcose middel in het bloedvat in slaap gebracht en krijgt ook een goede pijnstilling. Vervolgens wordt zij via een buisje in de luchtpijp in slaap gehouden door middel van veilige gas narcose. Tijdens de narcose hebben wij volledige bewaking van de ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur, zuurstof en CO2.

Een deel van de buik wordt geschoren en goed gewassen en ontsmet. Er wordt een kleine snede gemaakt in de buik. De eierstokken en de baarmoeder worden verwijderd. Vervolgens wordt de wond gehecht.

 

Na de operatie

Sterilisatie na de operatieNa de operatie houden wij nauwlettend in de gaten of uw huisdier goed bijkomt uit de narcose en er zich geen complicaties voordoen. In principe mag u uw huisdier ‘s middags weer ophalen. Zij zal dan weer nagenoeg helemaal bij zijn en weer kunnen lopen, mogelijk nog wel wat ‘dronken’.

De teef mag na de operatie absoluut niet aan de hechtingen zitten. Daarom adviseren wij om een kraag of een medical petshirt (een soort romper voor dieren) aan te doen, zodat ze niet meer bij de wond kan. Daarnaast krijgt de teef voor 5 dagen pijnstilling mee naar huis. Wij zien uw hond graag de dag na de operatie terug voor controle (dit is bij de prijs inbegrepen). De hechtingen moeten na 10 dagen worden verwijderd.

Na de operatie krijgt u een brief mee waarin de nazorg staat beschreven. Zodat u weet waar u thuis rekening mee moet houden.

 

Laparoscopische sterilisatie

Bij deze ingreep wordt de hond door middel van een kijkoperatie gesteriliseerd. Hierbij worden alleen de eierstokken verwijderd en blijft de baarmoeder in het lichaam. Bij deze operatie worden twee kleine sneden gemaakt in plaats van 1 iets grotere snede. Deze manier van steriliseren is minder pijnlijk voor het dier. Vanwege de technische en zeer moderne apparatuur die voor deze operatie nodig is, is de laparoscopische sterilisatie wel iets duurder dan een ‘normale’ sterilisatie.