Chocoladevergiftiging

Wist u dat chocolade zeer giftig is voor honden? Hierbij geldt de regel: hoe donkerder de chocolade, hoe schadelijker.

Chocolade vinden de meeste honden ontzettend lekker. Ook als uw hond nooit eerder interesse heeft getoond in chocolade, kan het in een onoplettend ogenblik ineens zo zijn dat uw hond het toch van tafel snoept.

De stof in chocolade die giftig is heet theobromine, deze stof is aanwezig in cacaobonen. Theobromine heeft een stimulerend effect op het hart (vergelijkbaar met hartkloppingen door cafeïne) en op het centrale zenuwstelsel.

Pure chocolade bevat veel meer theobromine dan melkchocolade, witte chocolade bevat daarentegen vrijwel geen theobromine. Witte chocolade is dan ook niet giftig voor honden, maar het maagdarmkanaal kan uiteraard wel op reageren op een “voerverandering”.

Cacaodoppen, die gebruikt worden voor bodemverbetering en onkruidbestrijding, bevatten ook een hele hoge concentratie theobromine en zijn daarmee dus ook heel schadelijk voor honden.

Welke hoeveelheid is schadelijk?

Er bestaat een grote individuele variatie tussen honden, wat betreft de giftigheid van theobromine. Het kan dus zijn dat twee kleine honden met hetzelfde gewicht een blokje van dezelfde chocolade ophebben, waarbij de ene hond milde maagdarmkanaal klachten krijgt, terwijl de andere moet worden opgenomen met ernstige hartritmestoornissen.

Als uw hond chocolade op heeft is het dus belangrijk om met ons te overleggen. Het is verstandig om direct contact op te nemen als uw hond:

– Meer dan 10 gram melkchocolade per kilogram lichaamsgewicht opgegeten
– Meer dan 1 gram pure chocolade per kilogram lichaamsgewicht opgegeten

Verschijnselen

De eerste verschijnselen van chocolade vergiftiging kunnen na 1 tot 4 uur optreden. Als chocolade met verpakking en al is opgegeten, kan het (veel) langer duren voordat de verschijnselen op gaan treden.

De eerste verschijnselen die op kunnen treden zijn:

– Braken
– Diarree
– Veel drinken en veel plassen
– Onrust
– Hijgen
– Hoge of juist lage hartslag

Daarna kunnen de volgende verschijnselen optreden:

– Hartritmestoornissen
– Dronkenmansgang
– Stijve spieren en/of spiertrillingen
– Epileptische aanvallen
– Oververhitting
– Coma
– Alvleesklierontsteking

Therapie

Hoe minder chocolade uit het maagdarmkanaal wordt opgenomen, hoe kleiner de kans op vergiftingsverschijnselen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk zo snel mogelijk uw hond te laten braken. Neem hiervoor contact met ons op, het is namelijk heel gevaarlijk om dit met zout te doen, zoals op vele websites wordt beschreven.

Zelfs 6-12 uur na het eten van chocolade kan het zin hebben om uw hond te laten braken, omdat het goed mogelijk is dat er nog chocolade in de maag aanwezig is. Zeker wanneer de verpakking ook opgegeten is, kan er een vertraging van de maaglediging zijn.

Als braken geen of te weinig effect meer heeft, is het verstandig Norit toe te dienen. Norit bindt aan de schadelijke stof Theobromine, zodat dit via de ontlasting het lichaam weer verlaat en de kans op verschijnselen veel minder wordt.

Wanneer er verschijnselen van vergiftiging beginnen op te treden, wat ook nog steeds mogelijk is als ze wel hebben gebraakt, is het verstandig direct contact met ons op te nemen. We zullen uw hond dan symptomatisch behandelen en monitoren. Als er afwijkingen ontstaan aan de ademhaling, hartfrequentie, hartritme of temperatuur kan het nodig zijn om met medicatie, zuurstof en infuus uw hond te behandelen.

Als uw hond chocolade opheeft gegeten, schroom niet, maar neem contact met ons op.