Castratie

Wij adviseren niet uw reu standaard te castreren, dit kan bij sommige reuen namelijk een negatief effect hebben op het gedrag en/of vacht. Of dit bij uw reu verstandig is of niet kunt u overleggen met één van onze dierenartsen.

Het juiste moment voor castratie

Als u uw reu wilt laten castreren adviseren wij dit vanaf een leeftijd van 9 maanden, zodat hij voldoende uit kan groeien.

De voordelen van castratie:

  • Voorhuidontstekingen nemen af (in 95%).Castratie van honden
  • Uw hond zal minder geïnteresseerd zijn in loopse teven, heeft minder drang om zijn territorium af te bakenen en zal dus minder snel weglopen en minder overal willen plassen en/of overal op willen ‘rijden’.
  • Voorkomen van teelbalkanker.
  • Verminderde kans op prostaatkanker op latere leeftijd.

De nadelen van castratie:

  • Door een veranderde hormoonregeling zet het lichaam het voer sneller om in vet waardoor de reu kan aankomen in gewicht. Dit kan voorkomen worden door de hond afgemeten voeding te geven van een goede voeding voor volwassen honden. Bij ons is daarvoor Hill’s Vet Essentials Adult (Mini, Medium of Large Breed) verkrijgbaar.
  • Een onderdanige reu kan  na castratie nog onderdaniger worden en daardoor meer worden lastig gevallen door andere reuen (zoals bereden, agressief benaderd e.d.). Wij adviseren dan ook om een reu die onderdanig is niet te laten castreren.
  • Narcose brengt altijd een gering risico met zich mee.

Chemisch castreren: suprelorin implantaat

Wanneer u twijfelt of u uw reu wilt laten castreren (bijvoorbeeld omdat u niet zeker bent van de verbetering van het gedrag van uw hond na castratie), bestaat er een alternatief voor een chirurgische castratie. Dit is namelijk een implantaat, dat net als een identificatiechip, met een naald onder de huid wordt ingebracht. Dit kleine implantaat geeft voortdurend hormonen af waardoor het hormoon testosteron wordt geremd. Hierdoor ontstaat er een tijdelijke onvruchtbaarheid en wordt het libido (de ‘geslachtsdrift’) onderdrukt. Sommige honden worden rustiger en minder dominant, echter dit hoeft niet altijd zo te zijn. Niet alle gedrag is namelijk testosteron gerelateerd. Daarom is dit een ideale methode om te kijken of castratie geschikt is voor uw reu. Het implantaat werkt minstens 6 maanden en is oplosbaar. Als het implantaat is uitgewerkt zal de testosteronconcentratie langzaam stijgen en komen reuengedrag en vruchtbaarheid weer langzaam terug.

Voor de operatie

Het is belangrijk dat de reu nuchter is als hij onder narcose wordt gebracht. Dit betekent dat hij vanaf minimaal 12 uur voordat hij bij ons gebracht wordt niet meer mag eten, hij mag wel drinken. U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de operatie een bloedonderzoek te laten verrichten om de belangrijkste orgaanfuncties te controleren. Voordat uw hond in onze hondenopname wordt opgenomen, luisteren wij eerst goed naar het hart en de longen, nemen we de temperatuur op en controleren we de slijmvliezen. Als dit in orde is, krijgt uw hond een injectie pre-medicatie waar hij suf van wordt. Wij zouden het fijn vinden als u na deze injectie samen met uw hond nog ongeveer 10 minuten wilt wachten in de wachtkamer of eventueel direct in de hondenopname. Aan de voeten van zijn baas zal uw hond namelijk sneller rustig worden.

De operatie

Uw hond wordt met een veilig narcose middel in het bloedvat in slaap gebracht en krijgt ook een goede pijnstilling. Vervolgens wordt hij via een buisje in de luchtpijp in slaap gehouden door middel van veilige gas narcose. Tijdens de narcose hebben wij volledige bewaking van de ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur, zuurstof en CO2.

Een deel van de buik, voor de testikels, wordt geschoren en goed gewassen en ontsmet. Er wordt een kleine snede gemaakt in de huid. De beide testikels worden uit de balzak verwijderd. Vervolgens wordt de wond gehecht.

Als één of beide testikels niet (volledig) zijn ingedaald spreken we van een cryptorch. Als u uw hond dan wilt laten castreren worden de testikel(s) verwijderd door middel van een buikoperatie.

Na de operatie

Na de operatie houden wij nauwlettend in de gaten of uw huisdier goed bijkomt uit de narcose en er zich geen complicaties voordoen. In principe mag u uw huisdier ‘s middags weer ophalen. Hij zal dan weer nagenoeg helemaal bij zijn en weer kunnen lopen, mogelijk nog wel wat ‘dronken’.

De hond mag na de operatie absoluut niet aan de hechtingen zitten. Daarom adviseren wij om een kraag of een medical petshirt aan te doen, zodat hij niet bij de wond kan. Daarnaast krijgt hij voor 3 dagen pijnstilling mee naar huis. De hechtingen moeten na 10 dagen worden verwijderd.

Na de operatie krijgt u een brief mee waarin de nazorg staat beschreven. Zodat u weet waar u thuis rekening mee moet houden.