Bloeddrukmeting

Bloeddrukmeting

Een verhoogde bloeddruk komt bij oude katten regelmatig voor. De bloeddruk is heel belangrijk om de organen van voldoende bloed en zuurstof te voorzien. Maar als deze veel te hoog is loopt de druk in de vaten zo op dat de kwetsbare organen zoals de ogen, nieren, het hart- en vaatstelsel en het zenuwstelsel schade kunnen oplopen. Katten kunnen hierdoor last hebben van hoofdpijn, zelfs blind worden, een hersenbloeding, hart- of nierfalen krijgen. Het vervelende is dat u helemaal niets aan uw kat merkt totdat deze problemen optreden. Het is dus heel belangrijk om bij een oudere kat de bloeddruk te laten controleren om dit soort ernstige gevolgen voor te zijn! Op onze praktijk in Barneveld is het mogelijk om deze meting uit te voeren. Over het algemeen is een verhoogde bloeddruk goed te behandelen.

IMG_3830Het is belangrijk om bij de volgende klachten sowieso de bloeddruk van uw kat te laten controleren:

  • Nierfalen. Eén op de vijf katten met nierfalen heeft een verhoogde bloeddruk.
  • Te snel werkende schildklier. 20% van de katten met een schildklierprobleem heeft een hoge bloeddruk.
  • Hartproblemen.
  • Als uw kat blind is.
  • Bij klachten die passen bij een hersenbloeding.

Ook bij de oudere kat (vanaf zeven jaar) die onrustig is of afvalt zonder aanwijsbare oorzaak, is een bloeddrukmeting erg nuttig. In sommige gevallen is de oorzaak van de hoge bloeddruk namelijk onbekend en dit zien we regelmatig bij oudere katten.

Mochten we bij de controle van uw kat een verhoogde bloeddruk bij uw kat vinden is het belangrijk een uitgebreid urine- en bloedonderzoek uit te voeren om een mogelijk onderliggende oorzaak te vinden. Het urine- en bloedonderzoek en de bloeddrukmeting bieden wij aan als 1 pakket met korting. Dit is onze seniorencheck waar u hier meer over kunt lezen.

Hoe werkt een bloeddrukmeting?

Marielle-en-Karin-300x300Wij voeren deze meting uit met een Doppler bloeddrukmeter. Voor de meting wordt er een opblaasbare cuff (ballonnetje) om 1 van de voorpoten gebracht en wordt met behulp van een sensor de hartslag in de poot opgezocht. Zodra de hartslag gevonden is kunt u meeluisteren want deze is duidelijk te horen via het Doppler apparaat. Mocht de kat dit eng vinden kunnen wij een koptelefoon opzetten, maar dit is nog niet eerder nodig geweest. Vervolgens blazen wij de cuff om de poot op en laten hem langzaam leeg lopen zodat we de bloeddruk kunnen meten. Omdat deze bepaling erg gevoelig is doen wij altijd een paar metingen achter elkaar om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen. Wanneer de bloeddruk van de kat in de praktijk meer dan 170 mmHg is spreken we van een verhoogde bloeddruk.

Mijn kat heeft een verhoogde bloeddruk, wat nu?

IMG_3837Bij de meeste katten kan een verhoogde bloeddruk goed onder controle gebracht worden. De prognose is wel afhankelijk van de eventuele onderliggende oorzaak en ook aan de hoeveelheid schade die er is aangericht door de verhoogde druk. In sommige gevallen kan deze schade volledig herstellen, maar er kunnen ook restverschijnselen blijven. De kat kan bijvoorbeeld slechtziend, blind of hersenschade eraan overhouden.

Voor de verhoogde bloeddruk krijgt uw kat medicijnen om de schade aan de organen zoveel mogelijk te beperken. Na 3 weken gaan we de bloeddruk controleren om te kijken of de dosering van de medicatie juist is of eventueel aangepast moet worden. Op het moment dat de medicatie goed is ingesteld en de bloeddruk onder controle is, adviseren wij om twee keer per jaar een controlemeting uit te laten voeren.